HomeΓύρω από ένα βιβλίοΝέες ΚυκλοφορίεςΗ Κρυφή Ζωή των Φιλοσόφων.

Η Κρυφή Ζωή των Φιλοσόφων.

Η Κρυφή Ζωή των Φιλοσόφων.

 

Η Κρυφή Ζωή των Φιλοσόφων.

 

Είχαν οι φι­λό­σο­φοι προ­σω­πι­κή ζωή, ιδι­ό­μορ­φα ψυ­χο­πνευ­μα­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, ανο­μο­λό­γη­τα πά­θη, εν­δι­ά­με­σους σταθ­μούς στην επί­γεια δι­α­δρο­μή τους; Ασφα­λώς είχαν. Το πρω­τό­τυ­πο αυτό έρ­γο κα­τα­πι­ά­νε­ται με την πα­ρου­σί­α­ση των λι­γό­τε­ρο γνω­στών, των κρυ­φών και αθέ­α­των όψε­ων του βίου δώ­δε­κα φι­λο­σό­φων. Από μια ιδι­ά­ζου­σα οπτι­κή γω­νία, στο βι­βλίο αυτό απο­πει­ρά­ται ο «εξαν­θρω­πι­σμός» τους. Οι φι­λό­σο­φοι δεν ήταν σκε­πτό­με­νες μη­χα­νές, γι’ αυτό οφεί­λου­με να τους σε­βα­στού­με ως ζω­ντα­νούς, γι­α­τί αν και νε­κροί εδώ κι αιώ­νες η μνή­μη τους πα­ρα­μέ­νει ατό­φια και σα­γη­νευ­τι­κή, και το εγ­χεί­ρη­μα είναι να τους ανα­στυ­λώ­σου­με στο επί­πε­δο της ύπαρ­ξης για να τους κα­τα­νο­ή­σου­με, συ­νο­μι­λώ­ντας μα­ζί τους.

 

 

Oι βι­ο­γρα­φι­κές εμπει­ρί­ες, ως ορι­στι­κά κε­κτη­μέ­να, χρη­σι­μεύ­ουν ως πα­ρά­θυ­ρα στις πνευ­μα­τι­κές και αν­θρώ­πι­νες δι­α­στά­σεις των φι­λο­σό­φων. Ανα­δει­κνύ­ουν ποι­κί­λες πτυ­χές της ζω­ής τους, οι οποί­ες συ­νυ­φαί­νο­νται με τους ατο­μι­κούς αγώ­νες και τις προ­κλή­σεις, τις αντι­δρά­σεις τους στα ρευ­στά με­τα­βα­τι­κά όρια της επο­χής τους ανα­τέ­μνουν τα σπά­νια χα­ρί­σμα­τά τους και τις σπά­νι­ες αδυ­να­μί­ες τους, τις αντι­δι­κί­ες και τις μα­ται­ο­δο­ξί­ες τους – δεν τους εξω­ρα­ΐ­ζουν μη­χα­νο­ποι­ώ­ντας τη σκευή της σκέ­ψης τους, αλ­λά τους ομορ­φαί­νουν μέ­σω των πο­λύ αν­θρώ­πι­νων αδυ­να­μι­ών τους.

Το βι­βλίο απευ­θύ­νε­ται σε όλες τις ομά­δες των ανα­γνω­στών, προ­σφέ­ρο­ντας κεί­με­να ευα­νά­γνω­στα και προ­σι­τά, με πρό­θε­ση να ψυ­χα­γω­γή­σει, να ενη­με­ρώ­σει και να προ­βλη­μα­τί­σει.

 

Ο Κυ­ρι­ά­κος Δη­μη­τρίου, δι­δά­κτωρ του University College του Λον­δί­νου, είναι κα­θη­γη­τής της πο­λι­τι­κής σκέ­ψης και της ιστο­ρί­ας των Ιδε­ών στο Πα­νε­πι­στή­μιο Κύ­πρου και Τα­κτι­κό Μέ­λος της Κυ­πρι­α­κής Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών, Γραμ­μά­των και Τε­χνών. Στο συγ­γρα­φι­κό του έρ­γο πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται μο­νο­γρα­φί­ες, άρ­θρα σε δι­ε­θνή πε­ρι­ο­δι­κά, λήμ­μα­τα και επι­με­λη­μέ­νοι τό­μοι. Υπήρ­ξε επι­με­λη­τής του δι­ε­θνούς πε­ρι­ο­δι­κού Polis: The Journal for Greek and Roman Political Thought (2002-2019). Είναι επι­στη­μο­νι­κός υπεύ­θυ­νος και επι­με­λη­τής της σει­ράς Brill’s Companions to Classical Reception και Companions to Ancient Philosophy. Έχει εκ­δώ­σει δώ­δε­κα λο­γο­τε­χνι­κά έρ­γα (νου­βέ­λες και δι­η­γή­μα­τα).

 

 

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.