Οι άθλοι του Ηρακλή Μπιλ – του Γκάρι Ντ.Σμιτ.
Η Τσιαουσίδου Παπαδοπούλου Μαρία Παιδαγωγός Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας προτείνει :
“Οι άθλοι του Ηρακλή Μπιλ” του Γκάρι Ντ.Σμιτ σε εικονογράφηση Άρτεμις Προβου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Ηλικία:11+
Εξώφυλλο:μαλακο
Σελίδες:408
Διαστάσεις:14×20,5cm
Τίτλος πρωτοτύπου:
Labors of Hercules Beal
Περιγραφή
Ο Ηρακλής Μπιλ ξέρει πως έχει το όνομα ενός μυθικού ήρωα…
Όμως ο ίδιος δεν είναι φτιαγμένος από τη στόφα των ηρώων. Είναι το πιο μικροκαμωμένο παιδί στην τάξη του. Έτσι, όταν στο νέο του σχολείο ο αυστηρός καθηγητής συνταγματάρχης Χάπφερ του αναθέτει να επαναλάβει τους άθλους του μυθικού συνονόματού του στο σήμερα, ο Ηρακλής είναι επιφυλακτικός. Πού να τα βρεις τα λιοντάρια της Νεμέας στο Ακρωτήριο Κοντ; Και φυσικά ούτε μια Λερναία Ύδρα δεν έχει τη φωλιά της εκεί τριγύρω.
Κι ενώ του λείπουν τρομερά οι γονείς του και στενοχωριέται που ο αδερφός του δουλεύει ασταμάτητα, ο Ηρακλής βρίσκει τελικά τον τρόπο να ακολουθήσει τα βήματα του φοβερού ημίθεου. Στην προσπάθειά του αυτή θα αποκτήσει καινούριους φίλους (δίποδους και τετράποδους) που θα σπεύσουν να τον βοηθήσουν. Και ενώ το μυθικό του πρότυπο έφερε σε πέρας τους δώδεκα άθλους του ολομόναχος, ο Ηρακλής γρήγορα αρχίζει να καταλαβαίνει πως ίσως τελικά αυτό να μην είναι απαραίτητο.
Book Review
Ένα υπέροχο βιβλίο ιδανικό για παιδιά τα οποία βρίσκονται στο σκαλοπατι της ενηλικίωσής τους.
Με ήρωα ένα μικρόσωμο παιδί το οποίο ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπο με πολύ δύσαρεστες καταστάσεις στη ζωή του (όπως αυτή της απώλειας των γονιών του), που όμως μας μαθαίνει να ζούμε με όλα όσα έχουμε χωρίς να χρειάζεται να κρύβουμε τα συναισθήματά μας και να δείχνουμε στους άλλους μία ψευδαίσθηση δύναμης την οποία εκείνη τη στιγμή δεν έχουμε.
Αυτό το τρυφερό βιβλίο σίγουρα θα συγκινήσει τα παιδιά τα οποία αδίκως νιώθουνε πολλές φορές “λίγα” για όλα όσα απαιτει η ζωή από αυτα και θα τους δώσει το κίνητρο αλλά και την δύναμη της σκέψης,ώστε να καταλάβουν πως δεν χρειάζεται να γίνουνε ήρωες ούτε και έχουν να αποδείξουνε τιποτα και σε κανέναν, παρά μονάχα στον ίδιο τους τον εαυτό.
Φυσικά και ο ήρωάς μας δεν βρισκεται αντιμέτωπος με μυθικά τέρατα ..όμως με χιούμορ και συναισθημα μας δείχνει πώς τη ζωή μπορούμε να τη φτιάξουμε με τους δικούς μας κανόνες μετατρέποντας τον πόνο και τον θυμό σε δύναμη!
Η Τσιαουσιδου Παπαδοπούλου Μαρία γεννήθηκε στην Καβάλα και έζησε όλα τα παιδικά της χρόνια εκεί. Καθώς μεγάλωνε ανακάλυψε την μεγάλη αγάπη που είχε για τα παιδιά και έτσι αποφάσισε να σπουδάσει Παιδαγωγός Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας στη Θεσσαλονίκη και να δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια με τον άντρα της και τα τρία τους παιδιά.
Τα τελευταία 10 χρόνια ζει με την οικογένειά της και εργάζεται στην Ξάνθη ως παιδαγωγός και υπεύθυνη τμήματος σε παιδικό σταθμό. Στο ενδιάμεσο παρακολούθησε ως Erasmus Student μαθήματα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Catholic University College of South-West-Flander (Katho) στο Kortrijk του Βελγίου. Εκεί ανακάλυψε και ένα νέο παιδαγωγικό σύστημα το οποίο ακολουθεί προσαρμοσμένα έως και σήμερα στην ζωή και τη δουλειά της.
Η παιδαγωγική αυτή μέθοδος είναι η Waldorf, γνωστή και ως εκπαίδευση Steiner, η οποία βασίζεται στην εκπαιδευτική φιλοσοφία του Ρούντολφ Στάινερ. Η μέθοδος αυτή ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την ελεύθερη σκέψη των παιδιών. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία το δημιουργικό, ελεύθερο, μη δομημένο παιχνίδι.
Εμπνευσμένη λοιπόν από αυτή την φιλοσοφία έχει σχεδόν ολοκληρώσει και το πρώτο της παιδικό βιβλίο, το οποίο βασίζεται σε αγαπημένες παιδαγωγικές μεθόδους όπως αυτή του Waldorf, του Regio Emilia και της Montessori καθώς και την αυτονομία, την ενσυναίσθηση, την φαντασία και την δημιουργικότητα των παιδιών.
Η μεγάλη αγάπη της για το παιδί και το βιβλίο την οδήγησε ώστε να δημιουργήσει και την σελίδα της στο Instagram με το όνομα “mamas_little_book” όπου παρουσιάζει και προτείνει αγαπημένα παιδικά βιβλία της βιβλιοθήκης τους.
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.