HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΤο παρελθόν σου μου ανήκει – Σχολιασμός.

Το παρελθόν σου μου ανήκει – Σχολιασμός.

Το παρελθόν σου μου ανήκει – Σχολιασμός.

              «Το παρελθόν σου μου ανήκει» Κέλλυ Νικολαΐδου

 

 

Το δεύτερο μυθιστόρημα της συγγραφέως της Κέλλυς Νικολαΐδου κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Αγγελάκη και μας εκπλήσσει θετικά μιας και οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από το πρώτο της «Το χρώμα της ελπίδας»  εκδόσεις Πνοή, ικανοποιούνται  με τον καλύτερο τρόπο.

 

Η συγγραφέας, μας προσφέρει  μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πλοκή και χαρακτήρες οι οποίοι όχι μόνο θα μας ταξιδέψουν ευχάριστα τις μέρες αυτές, αλλά θα δημιουργήσουν προβληματισμούς και θα μας θέσουν πολλές φορές τόσο στη θέση του κριτή, αξιολογώντας την πορεία των χαρακτήρων του  άρτια δομημένου της κειμένου, όσο  και απέναντι, ως κριτή των δικών μας αποφάσεων, πράξεων, επιλογών.

 

Ένα μυθιστόρημα που πραγματεύεται την φιλία, την ανθρωπιά, τις ανθρώπινες σχέσεις, τη διαδικασία των επιλογών και των αποφάσεων όπως και τις ίδιες τις επιλογές.Δημιουργεί έντονους προβληματισμούς και μας βάζει σε μια διαδικασία αναμόχλευσης, σκέψης και  αναθεώρησής ίσως του τρόπου που συχνά λαμβάνουμε αποφάσεις, καταλήγουμε σε επιλογές  δίχως να ζυγίσουμε καλά τα πράγματα, παρασυρόμενοί συνήθως από πάθη, έλλειψη γνώσης, επιπολαιότητα, ή λάθος εκτίμηση.

Το μυθιστόρημα σκιαγραφεί χαρακτήρες με μαεστρία, εμβαθύνει στον χειρισμό των ανθρώπινων σχέσεων, προβάλει στο φως την προβληματική τους, διαχειρίζεται με μεγάλη ευκολία όλους τους διαφορετικούς χαρακτήρες, αλλά δεν απαντά, δε δίνει μασημένη τροφή, δε προτάσσει λύσεις, δεν είναι η δουλειά του άλλωστε.Δουλειά του και δουλειά της λογοτεχνίας, είναι να μας βάλει σε μια διαδικασία γονίμου προβληματισμού μέσα από την οποία μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε και η συγγραφέας το γνωρίζει αυτό,  γνωρίζει πως η τέρψη, είναι ένα από τα ζητούμενα, αλλά όχι το μοναδικό ούτε το κύριο.

 

Οι χαρακτήρες ανακυκλώνουν και ανακυκλώνονται σε ένα ιλιγγιώδες ταξίδι, σε μια απόλυτα κινηματογραφική πλοκή με έντονο συναισθηματισμό. Ένα μυθιστόρημα των επιλογών, των αποφάσεων, των σιωπών, των απουσιών που όταν γίνονται παρουσίες, ανατρέπουν κόσμους, και δονούν με καταστρεπτική ισχύ, ζωές.

 

Η Κέλλυ Νικολαΐδου είναι καθηγήτρια Αγγλικών και ζει στην Αθήνα με την οικογένειά της. Από το 2016 ως το 2019 παρακολούθησε μαθήματα δημιουργικής γραφής και επιμέλειας στο Harmony and Creativity του Δημήτρη Μπογιατζή και απέκτησε Ανώτερο Δίπλωμα Δημιουργικής Γραφής. Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί στον ηλεκτρονικό τύπο και έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς.

 

Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Το χρώμα της ελπίδας», κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2020 από τις εκδόσεις Πνοή. Το 2021 το διήγημά της «Για πάντα μαζί» συμπεριλήφθηκε στη συλλογή «Ταξίδια στη μυθοπλασία» του Harmony and Creativity και, την ίδια περίοδο, Χαϊκού της επιλέχθηκαν για τη συλλογική έκδοση «Τα Χαϊκού της άνοιξης» από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο. Τον Δεκέμβριο του 2022 το διήγημά της «Όχι αύριο» επιλέχθηκε και συμπεριλήφθηκε στο Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2023 των εκδόσεων Κέφαλος ενώ το διήγημά της «Το μυστικό του Άλκη» συμπεριλήφθηκε στο διπλό τεύχος (15ο-16ο) του λογοτεχνικού περιοδικού «Κέφαλος».Το μυθιστόρημα «Το παρελθόν σου μου ανήκει» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη είναι το δεύτερο προσωπικό βιβλίο της.

 

Το βιβλίο «Το παρελθόν σου μου ανήκει», έχει  τρεις βασικούς χαρακτήρες (Πέτρα, Χλόη, Ράνια) και πολλούς ακόμα δευτερεύοντες,  αλλά εξίσου σημαντικούς για την πλοκή.Η ιστορία ξεκινά το 2006 στο Γαλάτσι, σε ένα παγωμένο δωμάτιο, όπου μια νέα γυναίκα, η Αφρούλα, δίνει τέλος στη ζωή της . Δέκα χρόνια μετά,  μια παρέα παραθερίζει στα Μετέωρα: Η Ράνια με τον Αντρέα, η Πέτρα με τον Θάνο και το μωρό τους τον Άνθιμο κι η Χλόη που έχει μόλις γνωρίσει τον Βλαδίμηρο. Όλα δείχνουν αρμονικά και γαλήνια μέσα από τα μάτια των παραθεριστών ώσπου η Χλόη αρχίζει να αισθάνεται πως μια σκιά από το παρελθόν παραμονεύει σε κάθε της βήμα.Οι ηρωίδες του βιβλίου έρχονται αντιμέτωπες με δύσκολες καταστάσεις ενώ παράλληλα εκτυλίσσεται  μια ιστορία από το παρελθόν που σταδιακά  οδηγεί τον αναγνώστη στη διαλεύκανση του μυστηρίου.

Ύφος απλό, δημιουργεί άμεσα μια αίσθηση του οικείου, πλήρη σαφήνεια στο λόγο, απρόσμενες ανατροπές και κείμενο  ανατροφοδοτούμενο με έξυπνα στοιχεία πλοκής, το οποίο   κρατά σε αγωνία τον αναγνώστη κυριολεκτικά, έως το τέλος.Πέρα από την πλοκή που η συγγραφέας δημιούργησε με περίσσια μαεστρία και γνώση -είναι εμφανής η διαφορά πλέον και η ωρίμανση της- οι ιδανικοί χαρακτήρες, οι οποίοι, πέραν της αληθοφάνειας είναι ικανοί να στηρίξουν το κείμενο και να δημιουργήσουν γρήγορο και έντονο συναίσθημα, σε μια πλοκή που δύσκολα ξεχωρίζει από την πραγματικότητα είναι ένα από τα πολλά θετικά του βιβλίου.

 

Οι ήρωες της Νικολαΐδου είναι πάντοτε κοντά μας, είναι πάντοτε στενά συγγενικά μας πρόσωπα  και ενώ στο μυθιστόρημα υπάρχουν εκτός των βασικών χαρακτήρων, πολλοί δευτερεύοντες ήρωες και η πλοκή εκτυλίσσεται σε περίπου 500 σελίδες, πάρα ταύτα, το κείμενο σε κανένα σημείο δε κουράζει τον αναγνώστη, ούτε χρησιμοποιούνται επαναλήψεις. Ακόμη, δυσνόητα σημεία δεν υπάρχουν, ενώ η ανάγνωση ρέει ευχάριστα!

 

Πέραν  της αρτιότητας του κειμένου, των εξαιρετικά δομημένων χαρακτήρων, τα οποία είναι αποτέλεσμα γνώσης και αγάπης για το αντικείμενο , θέτει προβληματισμούς για ένα φλέγον θέμα που με τον ένα η τον άλλο τρόπο, κάποια στιγμή της ζωής μας, απασχολεί όλους.

 

Το θέμα δεν είναι πρωτότυπο, ωστόσο, η σπουδή με την οποία έχει δουλευτεί το κείμενο, η ικανότητα του  να δημιουργεί την ανάγκη στον αναγνώστη για εσωτερική αναζήτηση και η ευκολία με την οποία  καταφέρνει να  ψυχογραφεί τη γυναίκα, παρουσιάζοντας το είδωλο της σε ένα καθρέπτη εμπρός μας δημιουργώντας αβίαστα ένα ειλικρινή πλέον διάλογο τόσο με εκείνη, όσο και με τον ίδιο μας το εαυτό, είναι από μόνος του ένας καλός λόγος αναζήτησης του.

 

Καλή ανάγνωση!

 

 

 

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.