HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΕφηβεία, μια αλλόκοτη περίοδος – Σχολιασμός.

Εφηβεία, μια αλλόκοτη περίοδος – Σχολιασμός.

Εφηβεία, μια αλλόκοτη περίοδος – Σχολιασμός.

 

Εφηβεία, μια αλλόκοτη περίοδος

 

Η εφηβεία όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μια από τις πιο δύσκολες περιόδους. Όλοι διατηρούμε αναμνήσεις από την εφηβεία μας και ίσως θεωρούμε πως «το έχουμε», ωστόσο, τα πράγματα έχουν  αλλάξει, πολύ.

Μιλάμε πλέον για κάτι εντελώς διαφορετικό και μάλιστα ένα γεγονός στη ζωή των παιδιών, που λαμβάνει χώρα πολύ νωρίτερα. Έτσι, οι όποιες ομοιότητες με πρόσωπα και καταστάσεις του παρελθόντος είναι τελείως συμπωματικές. Ξεχάστε λοιπόν, όσα ξέρατε έως σήμερα.

Το «Εφηβεία, μια αλλόκοτη περίοδος» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, είναι ο πιο επίκαιρος οδηγός για αυτή τη τόσο κοινή, όσο και δύσκολη περίοδο όσον αφορά τη διαχείρισή της τόσο για τα ίδια τα παιδιά, όσο και για εμάς ως γονείς και αυτό, περισσότερο έχει να κάνει  με την έλλειψη υπεύθυνης και εμπεριστατωμένης γνώσης.

Το παρόν βιβλίο είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας βασισμένης σε επιστημονική γνώση, αλλά και ενασχόλησης με το αντικείμενο μιας και οι δυο συγγράφεις εκτός από ερευνήτριες, είναι και μητέρες εφήβων.  Γραμμένο με απλό και κατανοητό τρόπο, δίχως δύσκολες έννοιες και θεωρίες, απαντά σε πλήθος καυτών ερωτημάτων επι του θέματος.

 

 

Η δυσκολία της μετάβασης της εφηβείας, δεν απασχολεί μόνο εμάς, εσάς ή το δυτικό κόσμο. Απασχολεί ολόκληρη την υφήλιο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη και είναι ένα από τα σημεία που όλοι εστιάζουν την προσοχή και κρατούν την αναπνοή τους.

Ακόμη και στην πιο μακρινή γωνία της Αφρικής, σε κοινωνίες τις οποίες εμείς στο δυτικό πολιτισμό λανθασμένα αποκαλούμε «πρωτόγονες» ακόμη και εκεί ,το θέμα της εφηβείας απασχολεί σοβαρά την ενήλική κοινότητα.

Τούτο διότι η μεταβατική αυτή περίοδος, βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο  πολύ σημαντικό. Είναι μια εποχή η οποία ενέχει πολλούς κινδύνους τόσο για το άτομο, όσο και για την κοινωνία.

Στις παραπάνω κοινωνίες, κατά τις τελετές μεταβάσεις, οι οποίες εκεί προσδιορίζουν ποιος ή ποια θα περάσει επιτυχώς το στάδιο και θα εισέλθει στην κοινότητα ως ενήλικος -η πλέον, κρύβεται η μεγάλη αγωνία. Θα είναι επιτυχημένη αυτή η μετάβαση; Η μήπως το άτομο  δε θα αποδεχθεί την κοινωνία, τις νόρμες και τις προσταγές της και θα αποτελεί ένα διαρκή κίνδυνο;

Βλέπουμε λοιπόν πως η αγωνία του γονιού να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να συμπαρασταθεί στο παιδί του, είναι ζητούμενο όλων, για μια περίοδο  με ραγδαίες και «καθημερινές» αλλαγές τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές και  η οποία πλέον ξεκινά νωρίς.

Οι αλλαγές αυτές όχι μόνο επηρεάζουν και καθορίζουν το άτομο άμεσα και καταλυτικά αλλά δημιουργούν και πλήθος συναισθημάτων και μάλιστα δύσκολα διαχειρίσιμων όπως φόβος, αγωνία  ενώ παράλληλα δημιουργούν αισθήματα άγχους και αβεβαιότητας για τη εύρεση της ταυτότητας και θέση του στον κόσμο.

Τι θα πρέπει να κατέχουμε ως γονείς; Κατ’ αρχάς υπομονή και ψυχραιμία, κατανόηση και φυσικά γνώση ώστε να καταφέρουμε να βοηθήσουμε τον  ή την έφηβο να περάσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα αυτό τον σκόπελο.

Αυτή τη γνώση έρχεται να προσφέρει με πλήρη σαφήνεια, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα το παρόν βιβλίο. Το «Εφηβεία, μια αλλόκοτη περίοδος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, σε μετάφραση της Νοέλας Ελιασά είναι ο απόλυτος και πιο επίκαιρος οδηγός ο οποίος απαντά σε πλήθος ερωτημάτων όπως:

 

 

Τι είναι η εφηβεία και πόσο διαρκεί;

Για ποιους λόγους η εφηβεία ξεκινά πλέον πιο νωρίς;

Ποιο είναι συνήθως το πρώτο της σημάδι;

Ποια τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός εφήβου;

Ποια τα πρακτικά σημάδια της ανάπτυξης; Είναι ασυνήθιστη η πρόωρη ορμονική ανάπτυξη;

Πότε ξεκινά;  Υπάρχει διαφορά στο χρόνο της έναρξης για αγόρια και κορίτσια;

Πόσο επηρεάζει και για ποιους λόγους τόσο το ίδιο το άτομο, όσο και το στενό του περίγυρο;

Ποιους τομείς της ζωής του ατόμου  επηρεάζει ιδιαίτερα η εφηβεία;

Πότε ωριμάζει ο εγκέφαλος;

Ποια η λειτουργεία του ύπνου και πόσος απαιτείται ανά ηλικία;

Τι λένε οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες της εφηβείας;

Περίοδος και εφηβεία, πως θα το χειριστώ;

Πως θα μιλήσω στο παιδί μου για το sex;

Για ποιους λόγους το παιδί μου ενώ μου υπόσχεται κάτι το ξεχνά αμέσως μόλις βρεθεί με τους φίλους του;

Πως και για ποιους λόγους θα πρέπει αφήσουμε τα παιδιά έξω από οποιαδήποτε συζήτηση αφορά τη δική μας εφηβεία;

 

Η Vanessa Kroll Bennett (Βανέσα Κρολ Μπένετ) είναι ιδρύτρια του «Dynamo Girl», μιας εταιρείας που βοηθά τα παιδιά να αποκτούν αυτοεκτίμηση μέσα από τα αθλήματα, την ενημέρωση για την εφηβεία και τα εργαστήρια για γονείς. Είναι πρόεδρος στο «Order of Magnitude» και παρουσιάζει μαζί με την Cara Natterson το The Puberty Podcast. Ζει στη Νέα Υόρκη με τον σύζυγό της και τους τέσσερις εφήβους της.

 

 

Η Cara Natterson (Κάρα Νάτερσον) είναι παιδίατρος και μπεστ σέλερ συγγραφέας των New York Times για τη σειρά The Care and Keeping of You. Απόφοιτος του Harvard και της ιατρικής σχολής Johns Hopkins, ίδρυσε το «Order of Magnitude», μια εταιρεία αφιερωμένη στην εφηβεία. Είνα, επίσης, παρουσιάστρια του The Puberty Podcast. Ζει στο Λος Άντζελες με τον σύζυγό της και τους δύο εφήβους της.

Το βιβλίο ξεκινά με παρουσίαση της μεγάλης εικόνας της εφηβείας και προχωρά εστιάζοντας σταδιακά στις μικρότερες ενώ πραγματεύεται όλα τα επιμέρους θέματα που σχετίζονται με την κάθε μία περίπτωση.

Το κάθε κεφάλαιο  αναλύει στο σύνολο του  ένα θέμα. Ξεκινά με τη θέση της επιστήμης και εν συνεχεία αναφέρεται στην πορεία του στο χρόνο έως σήμερα, καταλήγοντας να παρουσιάζει  με απλά λόγια μέσα από ένα πλήθος παραδειγμάτων τους τρόπους χειρισμού  ειδικά για κάθε περίπτωση.

Πως θα το αντιμετωπίσουμε,  πως θα ενεργήσουμε, τι θα πούμε, ενώ επίσης εξετάζει όλες τις πιθανές εκδοχές π.χ. « Το παιδί μου χρειάζεται σουτιέν αλλά δε το θέλει» ή «Το παιδί μου δε χρειάζεται σουτιέν αλλά το θέλει».

Καλύπτονται έτσι στο σύνολο τους όλα τα θέματα που απασχολούν τον -την έφηβο, από τα  ανατομικά χαρακτηριστικά  και τα  πρώτα εξωτερικά και όχι μόνο σημάδια της εφηβείας όπως σπυράκια, τριχοφυΐα, περίοδος, αντισύλληψη έως το sex, την  εικόνα του σώματος, φιλίες, τις εναλλαγές της διάθεσης, τη λειτουργία του νου,  την αντισύλληψη, την ταυτότητα του φύλου και πλήθος ακόμη  θεμάτων καλύπτοντας όλο το πιθανό εύρος.

 

Τι είδους παραδείγματα να χρησιμοποιήσω;

Πως θα διαμορφώσω το λόγο και τα επιχειρήματα μου; Ποιες φράσεις και ενέργειες θα πρέπει να αποφύγω;

Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες και κατάλληλες απαντήσεις για τα πιο φλέγοντα ζητήματα και ερωτήματα;

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ένα ψέμα;

Μας βοηθά σε μια δύσκολη κατάσταση; Να το χρησιμοποιήσουμε;

Για ποιους λόγους διατηρούμε ακόμη αναμνήσεις από τη δική μας εφηβεία;

Ποια η σπουδαιότητα της σιωπής; Ποια η σημασία της παύσης πριν από κάθε ενέργεια ή απόφαση του εφήβου;

Ποιο το όφελος των «ανοιχτών» συζητήσεων για θέματα που αφορούν τον -την έφηβο;

Τι είδους λάθη κάνουμε ως γονείς και πως θα τα αποφύγουμε;

Με ποιους τρόπους μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να διαβεί αυτή την περίοδο όσο γίνεται ποιο ανώδυνα;

Ποιες οι ενδείξεις κίνδυνου;

Πως και για ποιους λόγους θα πρέπει να γινούμε βαλβίδα εκτόνωσης για τα παιδί μας;

 

Οι συγγραφείς σταματούν, συμβουλεύουν και καθοδηγούν  δίνοντας συμβουλές χειρισμού και παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές, ενώ παρουσιάζουν επίσης  κάτι πρωτοποριακό, με πρωταγωνιστές του ίδιους τους εφήβους, οι οποίοι παρουσιάζουν  τη θέση τους για το κάθε ένα προς εξέταση θέμα.

Τι λένε  αυτοί που μόλις βγήκαν από την εφηβεία για το θέμα; Πως αντέδρασαν στις ενέργειες των γονιών τους; Ποια ήταν τα συναισθήματα τους για την κάθε περίπτωση; Ποια η γνώμη τους για τη στάση των γονιών τους;  Τι στάση θα ήθελαν να είχαν τηρήσει οι γονείς τους; Τι συμβουλή δίνουν οι ίδιοι στους γονείς;

Το παραπάνω, μας βοηθά να κατανοήσουμε μέσα από την προσωπική τους εμπειρία , πως αντιλαμβάνονται την κάθε περίπτωση, τι θέλουν πραγματικά και μας διδάσκει τρόπους  να συμφιλιώσουμε τους εφήβους με τη ζωή.

Μέσα λοιπόν από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, εξετάζεται ένα ευρύ φάσμα των ζητημάτων που αφορούν την εφηβεία, τους εφήβους αλλά και τους γονείς. Με αυτό τον τρόπο, αποκτούμε μια πλήρη εικόνα του πως ορίζεται, πως χαρακτηρίζεται, πως  διαμορφώνεται το πλαίσιο της στην εποχή μας και φυσικά, πως αντιμετωπίζεται, ώστε  να  την ξεπεράσουμε με επιτυχία.

Ένα βιβλίο που θα φροντίσει τόσο ο έφηβος, όσο και η οικογένεια του, όπως  και η μεταξύ τους  σχέση, να ξεπεράσουν αλώβητοι, από αυτή τη δοκιμασία.

Ένα βιβλίο που είμαι σίγουρος πως και εσείς θα προτείνετε μετά την ανάγνωση του.

 

 

 

Η Vanessa Kroll Bennett (Βανέσα Κρολ Μπένετ) είναι ιδρύτρια του «Dynamo Girl», μιας εταιρείας που βοηθά τα παιδιά να αποκτούν αυτοεκτίμηση μέσα από τα αθλήματα, την ενημέρωση για την εφηβεία και τα εργαστήρια για γονείς. Είναι πρόεδρος στο «Order of Magnitude» και παρουσιάζει μαζί με την Cara Natterson το The Puberty Podcast. Ζει στη Νέα Υόρκη με τον σύζυγό της και τους τέσσερις εφήβους της.

 

 

Η Cara Natterson (Κάρα Νάτερσον) είναι παιδίατρος και μπεστ σέλερ συγγραφέας των New York Times για τη σειρά The Care and Keeping of You. Απόφοιτος του Harvard και της ιατρικής σχολής Johns Hopkins, ίδρυσε το «Order of Magnitude», μια εταιρεία αφιερωμένη στην εφηβεία. Είνα, επίσης, παρουσιάστρια του The Puberty Podcast. Ζει στο Λος Άντζελες με τον σύζυγό της και τους δύο εφήβους της.

 

   

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.