HomeΓύρω από ένα βιβλίοΝέες ΚυκλοφορίεςΑναζητώντας Ασφάλεια στην Περίοδο των Κρίσεων

Αναζητώντας Ασφάλεια στην Περίοδο των Κρίσεων

Αναζητώντας Ασφάλεια στην Περίοδο των Κρίσεων

Αναζητώντας Ασφάλεια στην Περίοδο των Κρίσεων

Το παρεξηγημένο δικαίωμα και το νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο

 

Η ασφά­λεια έχει αλ­λά­ζει ρι­ζι­κά. Η πα­λιά δι­ά­κρι­ση με­τα­ξύ άμυ­νας και δη­μό­σι­ας τά­ξης δεν ισχύει σή­με­ρα. Ο άν­θρω­πος βρί­σκε­ται άλ­λω­στε στο επί­κε­ντρο της ανα­ζή­τη­σης ασφά­λει­ας.

Οι νέ­ες, αλ­λά και οι ανα­δυ­ό­με­νες απει­λές ασφά­λει­ας, κα­θώς και οι προ­κλή­σεις σε δι­ε­θνές επί­πε­δο λει­τουρ­γούν σαν μια γραμ­μή που ενώ­νει τις πα­γκό­σμι­ες απει­λές, όπως είναι η κλι­μα­τι­κή κρί­ση, με τον άν­θρω­πο ως άτο­μο, την αν­θρώ­πι­νη ασφά­λεια. Στην επο­χή των κρί­σε­ων η έν­νοια της προ­στα­σί­ας απο­κτά νέο πε­ρι­ε­χό­με­νο, κα­θο­ρί­ζο­ντας και τον σχε­δι­α­σμό ασφά­λει­ας.

Η πο­λι­τι­κή ασφά­λει­ας στην Ελ­λά­δα είναι κα­τα­κερ­μα­τι­σμέ­νη, απο­σπα­σμα­τι­κή και πολ­λές φο­ρές ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κή. Το ίδιο το Κοι­νω­νι­κό Συμ­βό­λαιο για την ασφά­λεια αμ­φι­σβη­τεί­ται ακό­μη και από κόμ­μα­τα που εκ­προ­σω­πού­νται στο Κοι­νο­βού­λιο. Η Ελ­λά­δα είναι μία χώ­ρα όπου το 2024 συ­ζη­τού­με για τον εκ­δη­μο­κρα­τι­σμό των Σω­μά­των Ασφα­λεί­ας και όχι τη με­ταρ­ρύθ­μι­ση του το­μέα εσω­τε­ρι­κής ασφά­λει­ας. Πώς μπο­ρεί λοι­πόν να εξε­λι­χθεί η Ελ­λά­δα σε ένα σύγ­χρο­νο Κρά­τος Εθνι­κής Ασφά­λει­ας; Τι πρέ­πει να πε­ρι­λαμ­βά­νει το νέο Κοι­νω­νι­κό Συμ­βό­λαιο για την Ασφά­λεια; Αυτά είναι τα δύο κε­ντρι­κά ερω­τή­μα­τα στα οποία προ­σπα­θεί να απα­ντή­σει το βι­βλίο.

 

Ο Δρ. Τρι­α­ντά­φυλ­λος Κα­ρα­τρά­ντος γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να το Νο­έμ­βριο του 1982 και κα­τά­γε­ται από την Ατα­λά­ντη Φθι­ώ­τι­δας. Είναι δι­ε­θνο­λό­γος με ειδι­κό­τη­τα στην ευρω­πα­ϊ­κή ασφά­λεια και στις νέ­ες απει­λές και ειδι­κό­τε­ρα στην ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση που οδη­γεί στον βί­αιο εξ­τρε­μι­σμό και στην τρο­μο­κρα­τία και δι­δά­κτωρ Ευρω­πα­ϊ­κής ασφά­λει­ας και νέ­ων απει­λών του Πα­νε­πι­στη­μίου Αιγαίου. Είναι Κύ­ρι­ος Ερευ­νη­τής σε ζη­τή­μα­τα Ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης, Τρο­μο­κρα­τί­ας, Μο­ντέ­λα Αστυ­νό­μευ­σης, Ασφά­λεια και Εξω­τε­ρι­κή Πο­λι­τι­κή στο Ελ­λη­νι­κό Ίδρυ­μα Ευρω­πα­ϊ­κής και Εξω­τε­ρι­κής Πο­λι­τι­κής (ΕΛΙ­Α­ΜΕΠ). Το Σε­πτέμ­βριο του 2021, με από­φα­ση της Ευρω­πα­ϊ­κής Επι­τρο­πής, ορί­στη­κε μέ­λος της Συμ­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας Ερευ­νη­τών Υψη­λού Επι­πέ­δου (Advisory Board of Researchers) για την έρευ­να και την εξέ­λι­ξη της πο­λι­τι­κής για την πρό­λη­ψη της ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης και την αντι­με­τώ­πι­ση του βί­αιου εξ­τρε­μι­σμού που δη­μι­ούρ­γη­σε το Δί­κτυο Ευαι­σθη­το­ποί­η­σης για τη Ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση- Υπο­στή­ρι­ξη Πο­λι­τι­κής της Ευρω­πα­ϊ­κής Επι­τρο­πής. Από τον Σε­πτέμ­βριο του 2023 έχει ορι­στεί Εθνι­κό Εκ­πρό­σω­πος στο High Level Risk Forum του ΟΟ­ΣΑ. Τον Ιού­λιο του 2019 μέ­χρι τον Αύγου­στο του 2021 δι­ε­τέ­λε­σε Σύμ­βου­λος Πο­λι­τι­κής Ασφά­λει­ας του Υπουρ­γού Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη, ενώ από τον Σε­πτέμ­βριο του 2021 είναι Σύμ­βου­λος Πο­λι­τι­κών Ασφά­λει­ας του Υπουρ­γού Επι­κρα­τεί­ας. Έχει εκ­δώ­σει δύο βι­βλία από τις Εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο και έχει επι­με­λη­θεί ένα με τους Βα­σί­λη Βαμ­βα­κά και Πα­να­γή Πα­να­γι­ω­τό­που­λο, ενώ έχει συμ­με­τά­σχει με εβδο­μή­ντα πέ­ντε (75) κε­φά­λαια σε συλ­λο­γι­κούς τό­μους και πε­ρι­ο­δι­κές επι­θε­ω­ρή­σεις στην Ελ­λά­δα και στο εξω­τε­ρι­κό.

 

book                                book                               book

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.