HomeΓύρω από ένα βιβλίοΝέες ΚυκλοφορίεςΤο αιματηρό συλλαλητήριο της 9ης Δεκεμβρίου 1923.

Το αιματηρό συλλαλητήριο της 9ης Δεκεμβρίου 1923.

Το αιματηρό συλλαλητήριο της 9ης Δεκεμβρίου 1923.

Το αιματηρό συλλαλητήριο της 9ης Δεκεμβρίου 1923

Ένα αντι­βε­νι­ζε­λι­κό στρα­τι­ω­τι­κό κί­νη­μα συ­ντρί­βε­ται από τους βε­νι­ζε­λι­κούς αξι­ω­μα­τι­κούς, σχε­δόν όλα τα στε­λέ­χη του αντι­βε­νι­ζε­λι­σμού είτε φυ­λα­κί­ζο­νται είτε αντι­με­τω­πί­ζουν βα­ρι­ές κα­τη­γο­ρί­ες για συμ­με­το­χή στο κί­νη­μα, ο Ιω­άν­νης Με­τα­ξάς δρα­πε­τεύει ζη­τώ­ντας πο­λι­τι­κό άσυ­λο στην Ιτα­λία. Οι πε­ρισ­σό­τε­ρες εφη­με­ρί­δες των αντι­βε­νι­ζε­λι­κών παύ­ο­νται, τα αντι­βε­νι­ζε­λι­κά κόμ­μα­τα κη­ρύσ­σουν απο­χή από τις εκλο­γές της 17ης Δε­κεμ­βρίου 1923.

Το ελ­λη­νι­κό στέμ­μα θρυμ­μα­τί­ζε­ται, ο Βα­σι­λι­άς Γε­ώρ­γι­ος Β΄ ένα βή­μα πριν την έξω­σή του από την Ελ­λά­δα,ενώ ο τε­λευ­ταί­ος βε­νι­ζε­λι­κός υπο­στη­ρι­κτής του, ο ίδι­ος ο Βε­νι­ζέ­λος, πα­ρα­μέ­νει πει­σμα­τι­κά αυτο­ε­ξό­ρι­στος στο Πα­ρί­σι.

Οι Βα­σι­λό­φρο­νες αν και απο­καρ­δι­ω­μέ­νοι, συ­σπει­ρώ­νο­νται για μια τε­λευ­ταία προ­σπά­θεια υπε­ρά­σπι­σης της Βα­σι­λεί­ας με το πε­ρί­φη­μο συλ­λα­λη­τή­ριο της 9ης Δε­κεμ­βρίου 1923 στους Στύ­λους του Ολυ­μπίου Δι­ός.

Χι­λι­ά­δες κό­σμου κα­τα­κλύ­ζουν την Πλα­τεία Συ­ντάγ­μα­τος με κα­τεύ­θυν­ση προς τα γρα­φεία της Επα­νά­στα­σης. Φραγ­μός απέ­να­ντι τους, τμή­μα­τα στρα­τι­ω­τών με προ­τε­τα­μέ­να τα όπλα.

Ορ­γή στα συν­θή­μα­τα και στις χει­ρο­νο­μί­ες των δι­α­δη­λω­τών, φό­βος και ιδρώ­τας στα οπλι­σμέ­να χέ­ρια των κλη­ρω­τών.

Ο πρώ­τος πυ­ρο­βο­λι­σμός ακού­στη­κε, άδη­λο από που και από ποι­όν μέ­χρι σή­με­ρα.

Τα όπλα των στρα­τι­ω­τών άδει­α­σαν με­τά από πα­ράγ­γελ­μα αξι­ω­μα­τι­κού.

Το αδελ­φι­κό αιμα­το­κύ­λι­σμα ξε­κί­νη­σε….

O Ιω­άν­νης Β. Δα­σκα­ρό­λης έχει γεν­νη­θεί το 1977 στην Αθή­να και κα­τά­γε­ται από τη Μεσ­σή­νη Μεσ­ση­νί­ας.

Στα επι­στη­μο­νι­κά του εν­δι­α­φέ­ρο­ντά είναι η με­σο­πο­λε­μι­κή πε­ρί­ο­δος και ο αντι­βε­νι­ζε­λι­σμός, ο Εθνι­κός Δι­χα­σμός και η πο­λε­μι­κή εξόρ­μη­ση της δε­κα­ε­τί­ας 1912-1922. Είναι συγ­γρα­φέ­ας της με­λέ­της «Δη­μο­κρα­τι­κά Τάγ­μα­τα – Οι πραι­τω­ρι­α­νοί της Β΄ Ελ­λη­νι­κής Δη­μο­κρα­τί­ας», μι­ας πρω­το­πό­ρας ερ­γα­σί­ας που για πρώ­τη φο­ρά ανα­λύει σε βά­θος και με νέα τεκ­μή­ρια την στρα­τι­ω­τι­κή και πο­λι­τι­κή δρά­ση των στρα­τι­ω­τι­κών αυτών μο­νά­δων.

Είναι ο πρώ­τος βι­ο­γρά­φος του Ιω­άν­νη Γεν­ναίου Κο­λο­κο­τρώ­νη, ενώ πρό­σφα­τα κυ­κλο­φό­ρη­σε η πρω­τό­τυ­πη έρευ­νά του για τον με­σο­πο­λε­μι­κό αντι­βε­νι­ζε­λι­σμό υπό τον τίτ­λο «Με­τα­ξάς ενα­ντί­ον Τσαλ­δά­ρη: η άγνω­στη αντι­βε­νι­ζε­λι­κή σύ­γκρου­ση (1923-1928)» από τις εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο. Κα­τά και­ρούς έχει δη­μο­σι­εύ­σει δε­κά­δες άρ­θρα και ερ­γα­σί­ες του στον ημε­ρή­σιο τύ­πο (Κα­θη­με­ρι­νή, Τα Νέα), στη μη­νι­αία βι­βλι­ο­γρα­φι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση Books’ Journal, στο μη­νι­αίο ιστο­ρι­κό πε­ρι­ο­δι­κό Ιστο­ρία Εικο­νο­γρα­φη­μέ­νη και στην ηλε­κτρο­νι­κή εφη­με­ρί­δα Huffington Post.

Είναι Δι­δά­κτωρ Σύγ­χρο­νης Ιστο­ρί­ας του Πα­νε­πι­στη­μίου Νε­ά­πο­λις Πά­φου.

book                                                          book                                                                    book

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.