HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΚλυταιμνήστρα -Σχολιάζει η  Δήμητρα Σαμλίδου.

Κλυταιμνήστρα -Σχολιάζει η  Δήμητρα Σαμλίδου.

Κλυταιμνήστρα -Σχολιάζει η  Δήμητρα Σαμλίδου.

 

 

Κλυταιμνήστρα . Σχολιάζει η  Δήμητρα Σαμλίδου.

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο σπαρτιάτικο τρόπο ζωής, ωστόσο, οι Μοίρες επιφυλάσσουν για την βασίλισσα των Μυκηνών ένα μονοπάτι ως την κορυφή, το οποίο μοιάζει δύσκολο και προκλητικό.

Η ιστορία πάνω – κάτω είναι γνωστή. Όμως, η συγγραφέας του βιβλίου, Costanza Casati, στην πρώτη της συγγραφική απόπειρα, θέλει να εντρυφήσει τόσο στην καθημερινή ζωή της Κλυταιμνήστρας, στις αξίες και τα αγαθά που η βασίλισσα υποστηρίζει, όσο και στα κατορθώματα, αλλά και τα επίπονα εμπόδια, τα
οποία ξεπέρασε.

Η C. Casati γεννήθηκε στο Τέξας, ενώ μεγάλωσε σε ένα χωριό στη Βόρεια Ιταλία. Σπούδασε αρχαία ελληνικά και αρχαία ελληνική γραμματεία σε ένα από τα καλύτερα ακαδημαϊκά προγράμματα της χώρας, ενώ ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη συγγραφή από την αντίστοιχη σχολή του Πανεπιστημίου Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει εργαστεί ως σεναριογράφος και δημοσιογράφος. Η Κλυταιμνήστρα είναι το πρώτο της – ιστορικό – μυθιστόρημα. Μεταφράστηκε σε δεκαοχτώ γλώσσες ανά τον κόσμο και συμπεριλήφθηκε στις λίστες ευπώλητων των Times, αλλά και στη λίστα των επικρατέστερων για το HWA Debut Crown Award.

 

Η ιστορία ξεκινά από τα νεανικά χρόνια της Κλυταιμνήστρας, η οποία ήταν ήδη η καλύτερη πολεμίστρια στο γυμνάσιο, ενώ ο νους και η αντίληψή της είχαν ωριμάσει στο πλευρό του Τυνδάρεω. Βλέπουμε πώς μεγαλώνει στα παλάτια με τους γονείς της και τα αδέρφια της, τις ασχολίες της και τον συναισθηματικό της κόσμο. Ώσπου έφτασαν σαν φιλοξενούμενοι οι Ατρείδες, Αγαμέμνων και Μενέλαος και σύντομα αποφασίζεται ο γάμος του πρώτου με την Κλυταιμνήστρα και του δεύτερου με την αδερφή της, Ελένη.

 

Όμως, η Κλυταιμνήστρα είναι ήδη παντρεμένη με τον πρίγκιπα της Μαιονίας, Τάνταλο και μόλις έχει γεννήσει το γιο της. Πώς θα αντιδράσει όταν “δολοφονούν” τη ζωή της και της δίνουν μία άλλη;

Βασιλεύει πλάι στον Αγαμέμνονα στο βασίλειο των Μυκηνών και χτίζει έναν καινούριο κόσμο από δίψα για εκδίκηση, αγάπη για τα παιδιά της, αφοσίωση από τους υπηρέτες της και υπομονή. Πέρασαν πολλά χρόνια στα οποία υπέμεινε την ανδροκρατούμενη Γερουσία, το πένθος για το δεύτερο χαμένο της παιδί, την εγκαθίδρυση της εξουσίας της και, φυσικά, τον σύζυγο που μισεί. Στο τέλος, όμως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καταφέρνει και επιβιώνει.

 

Οι σελίδες του βιβλίου μας δίνουν τις εικόνες και το σκηνικό της αρχαίας Ελλάδας. Περπατάμε νοητικά από την Πύλη των Λεόντων ως το Μέγαρο, ταξιδεύουμε ως την Αυλίδα και τη Σπάρτη, κυκλοφορούμε στα χωριά. Μάς μεταδίδεται ο πόνος και η θλίψη, η αγωνία και η ικανοποίηση που νιώθει η Κλυταιμνήστρα, μέσα από τις περιγραφές της συγγραφέως.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο έμμεσα απευθύνεται και στη σύγχρονη κοινωνία: μία γυναίκα, μόνη να παλεύει να επικρατήσει στους φαλλοκρατικούς κύκλους του περίγυρού της. Μία γυναίκα ικανή και αντάξια όλων των αξιομνημόνευτων ανδρών που πέρασαν στο χρόνο, ωστόσο την υποτιμούν λόγω της γυναικείας της φύσης. Σε αυτό το παιχνίδι της επιβίωσης θα υπερισχύσει ο καλύτερο. Ή η καλύτερη.

 

 

 

Η Costanza Casati (Κοστάντζα Κασάτι) γεννήθηκε στο Τέξας και μεγάλωσε σε ένα χωριό της βόρειας Ιταλίας, όπου σπούδασε αρχαία ελληνικά και αρχαία ελληνική γραμματεία σε ένα από τα καλύτερα ακαδημαϊκά προγράμματα της χώρας. Έβαλε το μεταπτυχιακό της στη συγγραφή από την αντίστοιχη σχολή του Πανεπιστημίου Warwick, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και έχει εργαστεί ως σεναριογράφος και δημοσιογράφος.

Η Κλυταιμνήστρα είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Έχει μεταφραστεί σε δεκαοκτώ γλώσσες σε όλο τον κόσμο και συμπεριλήφθηκε στις λίστες ευπώλητων των Times αλλά και στη λίστα των επικρατέστερων για το HWA Debut Crown Award.

 

 

                                                                                                                               

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.