HomeΑρθρογραφίαΔιάφορα ΆρθραΜια ιστορία για τα αδέσποτα  – Το “ρ” του Στράτου.

Μια ιστορία για τα αδέσποτα  – Το “ρ” του Στράτου.

Μια ιστορία για τα αδέσποτα  – Το “ρ” του Στράτου.

 

 

Μια ιστορία για τα αδέσποτα  –  Το “ρ” του Στράτου

Γράφει η συγγραφέας και ποιήτρια, Αγγελική Άγγελοπούλου.

 

Τον γνώρισα ένα βράδυ που η πείνα μου είχε χτυπήσει κόκκινο. Πνιγμένη στα βιβλία, στις σκέψεις και στις απορίες, είχα ξεχάσει να φάω όλη μέρα και κόντευε 12 τα μεσάνυχτα. Έριξα ένα μπουφάν πάνω μου κ βγήκα με τις πυτζάμες.  Το κοντινό σουβλατζίδικο ήταν η τελευταία μου ελπίδα, κάτι σαν φάρος στο σκοτάδι με έντονη δόση μαγικού ρεαλισμού.

 

Δεν ήμουν σίγουρη αν θα μ’εξυπηρετούσαν, καθημερινή, μεσάνυχτα Γενάρη μήνα , όμως κάτι μ’εσπρωξε εκείνο το βράδυ να δοκιμάσω τη τύχη μου κ να ικανοποιήσω τον πεινασμένο μου ουρανίσκο! Καθόταν σε μια γωνιά κοντά στις σούβλες κ τις ψησταριές, μάλλον για να ζεσταίνεται, παρά για να κόβει κίνηση. Με αυτό το γνωστό θλιμμένο βλέμμα της απορίας για τη ζωή, την τύχη του, την εγκατάλειψη και την αδιαφορία. Έχω σκεφθεί πολλές φορές αν η αναλγησία βρίσκεται στο DNA μας και πυροδοτείται κάτω από ορισμένες συνθήκες, ή την αποκτάμε καθώς μεγαλώνουμε και σκληραίνουμε σαν πέτρες που ξεβράστηκαν σε μια ανήλια ακρογιαλιά. Εν τω μεταξύ οι μυρωδιές της ψησταριάς είχαν για τα καλά κυριεύσει τη μύτη μου, τα μαλλιά μου, τις πυτζάμες και το μπουφάν που σίγουρα ήθελαν άπλωμα για να φύγει κάθε ίχνος τσίκνας που είχε εισχωρήσει και στην τελευταία ίνα των υφασμάτων και των πόρων του δέρματος μου. Ο ψήστης που δεν αγνοούσε την παρουσία του αδέσποτου τετράποδου επισκέπτη, έριχνε που και που κανένα κομματάκι από αυτά που περίσσευαν από τις σχάρες και τα τυλιχτά σουβλάκια, με την ίδια ταχύτητα που ετοίμαζε τις παραγγελίες.

“Άντε Στράτο, την βγάλαμε και σήμερα τη βάρδια” αναφώνησε ο υπάλληλος στο ταμείο καθώς παραλάμβανε τα χρήματα από μένα και μου παρέδιδε το τυλιγμένο πακέτο για το σπίτι. Δεν είχα καλά καλά γυρίσει προς τη πόρτα για να φύγω και αντιλαμβάνομαι τον σκύλο να σηκώνεται με δυσκολία, μιας κ στηριζόταν στα τρία του πόδια αφού το τέταρτο είχε φροντίσει να του το αφαιρέσει ένας ανεκδιήγητα ασυνείδητος οδηγός ΙΧ, πριν χρόνια. Με όση δύναμη του είχε απομείνει με ακολούθησε μέσα στο κρύο εκείνο βράδυ μέχρι τη πόρτα του σπιτιού μου . Έκλαψα για εκείνον, για την τύχη του αλλά κ όσων ζουν κάτω από τέτοιες συνθήκες, άστεγοι και εγκαταλελειμμένοι. Για την απάθεια και την έλλειψη αγάπης που μας κατακλύζει και μας κάνει μέρα με τη μέρα απάνθρωπους, αναίσχυντους και απαράδεκτους.

 

Μοιράστηκα και το τελευταίο κομμάτι από το πακέτο, με τον αναπάντεχο φίλο μου και προσπαθώντας με αναφιλητά να τον αγκαλιάσω, ξεπέρασα ακόμα και τον ρωτακισμό που με παιδεύει μια ζωή: “Α γε Στράτο!”

 

 

 

Η Αγγελική Αγγελοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική και Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Η ενασχόληση της με τις ξένες γλώσσες και η αγάπη της για τα ταξίδια, της άνοιξαν κρυμμένους ορίζοντες. Μαθήτευσε κοντά σε αξιόλογους και καταξιωμένους δασκάλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που την βοήθησαν να ανακαλύψει το «λογοτεχνικό» της στίγμα. Περνώντας από όλα τα είδη γραπτού λόγου, σταμάτησε στην ποίηση, περιπλανώμενη σε άγνωστα αλλά πολύ ελκυστικά μονοπάτια. Την συναρπάζει όμως κάθε μορφή Τέχνης, οπότε παράλληλα με τις ποιητικές της αναζητήσεις, ασχολείται με την μουσική και το θέατρο. Έχει γράψει στίχους κάποιοι από τους οποίους μελοποιήθηκαν, καθώς και μικρά θεατρικά έργα και σκετς.
Εργάστηκε στην δημόσια εκπαίδευση για πολλά χρόνια. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ποιητικές συλλογές, ποιητικά λευκώματα και ανθολόγια διαφόρων εκδόσεων, συχνά με το ψευδώνυμο Λήδα Νιρβάνα.
Το 2019 εξέδωσε την ποιητική συλλογή που φέρει τον τίτλο «Βανίλια υποβρύχιο». Η ποιητική συλλογή «Ήδη λείπω-Déjà absente» αποτελεί το δεύτερο ποιητικό της έργο, όπου προσπαθεί να εκφράσει τις εμπειρίες και τις απόψεις της για τον έρωτα.

(Πηγή: “Εκδόσεις Παρέμβαση”, 2023)

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.