Λάκης o Κορδελάκης.

Λάκης o Κορδελάκης.

Λάκης o Κορδελάκης- Εκδόσεις Πνοή.

 

Το πρώτο βιβλίο της Αγάθης Προδρόμου με τίτλο «Λάκης ο Κορδελάκης» κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Πνοή. Πρόκειται για ένα βιβλίο, με χαρούμενη εικονογράφηση και ένα ήρωα οικείο για τα παιδιά, ο οποίος μέσα από μια πράγματι έξυπνη διαχείριση της ιστορίας, μεταδίδει αβίαστα σημαντικά μηνύματα ζωής, στον μικρό αναγνώστη.

 

 

Περίληψη.

 

Όλοι οι δεινόσαυροι του γένους Φωτόσαυρους βγάζουν φλόγες από το στόμα τους όταν φυσούν. Όλοι, εκτός από έναν. Ο Λάκης Κορδελάκης, ο μικρός χαριτωμένος δεινόσαυρος, θα έλεγε κανείς πως έχει το ιδανικό όνομα γι’ αυτόν, γιατί όποτε φυσάει, αντί από το στόμα του να βγαίνει φωτιά και καπνός, βγαίνουν πολύχρωμες κορδέλες. Τι συμβαίνει όμως όταν την πρώτη του μέρα στη σχολή μαθαίνει πως η είσοδος επιτρέπεται αυστηρά μόνο σε δεινόσαυρους που βγάζουν φωτιά; Ταξίδεψε μαζί του σ’ αυτή την περιπέτεια για να μάθεις πώς με τη δύναμη της θέλησης, της φιλίας και της αλληλοβοήθειας μπορούν να αλλάξουν όλα. Στην προσπάθειά του, ο Λάκης μαθαίνει πόσο σημαντική είναι η ευγένεια, η αποδοχή, η ισότητα και το πόσο απίθανο είναι τελικά το να είσαι ο εαυτός σου!

 

Ο Λάκης ο Κορδελάκης λοιπόν, είναι ένας δεινόσαυρος, ένας αγαπημένος χαρακτήρας των παιδιών, ο οποίος,  θα μπει εύκολα στη comfort zone τους. Εδώ έχουμε  αφενός μια  έξυπνα δομημένη ιστορία, με γνωστούς και συμπαθητικούς ήρωες, αφετέρου, μια  εξαιρετική εικονογράφηση και  μια επιλογή των θεμάτων που πραγματεύεται το βιβλίο η οποία  είναι πράγματι, εντυπωσιακή.

 

Ένα από τα θέματα που θίγει το βιβλίο είναι αυτό της διαφορετικότητας, μια καλή αφορμή να συζητήσουμε το θέμα και με το παιδί μας και φυσικά να ζητήσουμε και να ακούσουμε τις δικές του απόψεις.

Τι σημαίνει διαφορετικότητα;

Πού έγκειται; Είναι εσωτερική ή εξωτερική;

Μήπως δεν υφίσταται διόλου, απλά ο καθένας έχει τη δική του οπτική για τη ζωή;

Για ποιους λόγους το 2024 μιλάμε ακόμη για τη διαφορετικότητα;

Για ποιους λόγους κάποιοι συνάνθρωποι μας υφίστανται ακόμη περιορισμούς;

Ποιος και για ποιους λόγους τους δημιουργεί;

 

Ας επιστρέψουμε τώρα στο παραμύθι. O Aφενός ο ήρωας απογοητεύεται, στεναχωριέται με την κατάσταση την οποία όχι μόνο δεν μπορεί να κατανοήσει, αλλά  δε γνωρίζει τον τρόπο να τη διαχειριστεί.Εκεί το βιβλίο απαντά με τον πλέον σωστό τρόπο. Τι κάνουμε όταν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε κάτι πρωτόγνωρο; Ζητάμε βοήθεια! Πολύ σημαντικό και φυσικά κάτι το οποίο πολλοί δεν πράττουν για  διάφορους λόγους.

 

Ένας από αυτούς είναι πως παρανοούν και θεωρούν πως το να ζητήσουν βοήθεια είναι ένδειξη αδυναμίας, κάτι το οποίο είναι εντελώς εσφαλμένο. Το να ζητάς βοήθεια, όταν δεν μπορείς να καταφέρεις κάτι, είναι αποκλειστικά ένδειξη δύναμης.

 

Από πού ζητάμε βοήθεια; Από αυτούς του οποίους γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε τόσο για τις γνώσεις τους, όσο και για τις αξίες που πρεσβεύουν και αυτό αποδεικνύεται από τη  θέση που έχουν στην κοινωνία και τη ζωή μας, αποδεδειγμένα. Βλέπουμε πως ο ήρωας πηγαίνει για βοήθεια στο πιο αξιοσέβαστο πρόσωπο της κοινότητας.

 

Ένα επίσης σημαντικό μήνυμα του βιβλίου, είναι η διαφορετική διαχείριση των συναισθημάτων από τον καθένα. Το ίδιο συναίσθημα βλέπουμε πως ο κάθε ήρωας το διαχειρίζεται διαφορετικά και αυτό είναι επίσης ένα ακόμη σημαντικό σημείο που θα μπορούσαμε να σταθούμε και να γίνει η αφορμή για περαιτέρω κουβέντα με το παιδί μας.Το παραπάνω, είναι ένα σημείο που μας δείχνει επίσης, την πλευρά του άλλου, μας ωθεί να μπούμε λιγάκι στη θέση του, να δούμε με τα δικά του μάτια και μας ασκεί στην  ενσυναίσθηση,  παρουσιάζοντας τα οφέλη της τόσο για εμάς, όσο και για τους συνανθρώπους μας.

 

Και φτάνουμε στην απόρριψη. Ο ήρωας αφού νιώσει την απόρριψη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι άγνωστο γι’ αυτόν. Πώς θα το διαχειριστεί, ποιο δρόμο θα πάρει; Πού ενδεχομένως θα οδηγηθεί;

 

Ο μικρός αναγνώστης μόνο να κερδίσει έχει από το συγκεκριμένο βιβλίο που εκτός των παραπάνω μας λέει με δυνατή φωνή, άλλη μια αλήθεια για τη ζωή.

 

Αξίζουμε κάτι; Είμαστε ικανοί για κάτι μεγάλο; Έχουμε τις δυνατότητες και τη δύναμη να δημιουργήσουμε και εμείς κάτι όμορφο; Πώς θα το καταφέρουμε και προς τα πού να στραφούμε;Προς τα πού να ψάξουμε για να βρούμε πού ανήκουμε; Πώς θα αναγνωρίσουμε τον τόπο στον οποίο ανήκουμε; Πού θα πρέπει να βρισκόμαστε για μια ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή; Υπάρχει αυτός ο τόπος;

 

Το βιβλίο απαντά πως ναι, υπάρχει αυτός ο τόπος, μπορούμε όλοι να πετύχουμε δημιουργώντας κάτι πολύ όμορφο. Πού; Μα φυσικά εκεί που μας αρέσει,  εκεί που αισθανόμαστε οικειότητα και ασφάλεια, εκεί που μας αγαπούν και μας αποδέχονται.

 

Μέσα από τις αντιξοότητες και την πάλη ο μικρός αναγνώστης μαθαίνει πως όλα τα λάθη μπορούν να διορθωθούν, πως όλα μπορούν να μπουν σε μια σωστή τάξη, όταν υπάρχει ισότητα, σύμπνοια, υπομονή, επιμονή, αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, εργατικότητα και πραγματικά δυνατή φιλία.

 

Τέλος, αν μπορούσα να υπογραμμίσω ίσως το σημαντικότερο που μας δίνει αυτό το μικρό αλλά πλούσιο σε φως βιβλίο, είναι το μάθημα της προσαρμογής, το κλειδί της ζωής!Ο μικρός αναγνώστης κατανοεί  πως το μεγαλύτερο μάθημα για να πετύχουμε τους στόχους μας, να προχωρήσουμε στη ζωή, να φτάσουμε εκεί που αγαπάμε, είναι να μην παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά και να προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις.

 

Η ζωή μεταμορφώνεται, εξελίσσεται  και προχωρά, έτσι και εμείς αν θέλουμε να πάμε μαζί της και να φτάσουμε το δικό μας άστρο, θα πρέπει να κάνουμε ακριβώς το ίδιο.

 

Μια πολύ διασκεδαστική ιστορία, η οποία θα ταξιδέψει τους μικρούς αναγνώστες. Ένα φωτεινό βιβλίο, το οποίο όχι μόνο θα γίνει αφορμή πραγματικού και ποιοτικού χρόνου με το παιδί, αλλά θα γίνει αφορμή για δημιουργικές συζητήσεις. Μη ξεχνάμε πως ο χρόνος που περνάμε μαζί τους, αφορά τόσο εκείνα, όσο και εμάς, κερδίζουν τόσο εκείνα, όσο και εμείς και το παραπάνω, είναι ένα βιβλίο από το οποίο έχουν να κερδίσουν πολλά.

 

 

 

 

Προδρόμου Αγαθή.

 

Η Αγάθη Προδρόμου γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1988. Είναι απόφοιτη του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως καθηγήτρια Φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ πρόσφατα έχει ολοκληρώσει το διδακτορικό της το οποίο μελετά τις συμπεριφορές των μαθητών απέναντι στις Φυσικές Επιστήμες. Λατρεύει το γράψιμο – από όταν θυμάται τον εαυτό της, έφτιαχνε μαγικές ιστορίες στο μυαλό της αλλά και στο χαρτί! Έχει δύο παιδάκια τα οποία λατρεύει – ο γιος της, Κυριάκος, είναι στο φάσμα του αυτισμού και έχει έναν ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και δρα! Ο Κυριάκος, η μοναδική του προσωπικότητα αλλά και οι προκλήσεις που συναντά στην καθημερινότητά του, αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για το παραμυθάκι που κρατάτε στα χέρια σας σήμερα, και το οποίο μιλά για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και την αξία του σεβασμού, της αλληλοβοήθειας και της φιλίας! Ο «Λάκης ο Κορδελάκης» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

 

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.