HomeΓύρω από ένα βιβλίοΝέες ΚυκλοφορίεςΕμείς και οι Άλλοι Πτυχές πολιτικής επικοινωνίας στην Ελλάδα της κρίσης (2010 – 2018)

Εμείς και οι Άλλοι Πτυχές πολιτικής επικοινωνίας στην Ελλάδα της κρίσης (2010 – 2018)

Εμείς και οι Άλλοι Πτυχές πολιτικής επικοινωνίας στην Ελλάδα της κρίσης (2010 – 2018)

Εμείς και οι Άλλοι

Πτυχές πολιτικής επικοινωνίας στην Ελλάδα της κρίσης (2010 – 2018)

Το βι­βλίο αυτό ερευ­νά δι­ε­ξο­δι­κά ένα φαι­νό­με­νο που εντά­θη­κε στη δι­άρ­κεια της δε­κα­ε­τί­ας της ελ­λη­νι­κής οικο­νο­μι­κής κρί­σης και των μνη­μο­νί­ων (2010-2018). Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, εξε­τά­ζει και ανα­λύει ένα με­γά­λο σύ­νο­λο ανα­φο­ρών, άλ­λο­τε σύ­ντο­μων και άλ­λο­τε πιο δι­ε­ξο­δι­κών, που συ­σχέ­τι­ζαν την κα­τά­στα­ση της Ελ­λά­δας με μια άλ­λη χώ­ρα, συ­χνά με φορ­τι­σμέ­νο και αρ­κε­τά αρ­νη­τι­κό τρό­πο. Ο κα­τά­λο­γος αυτών των ανα­φο­ρών κυ­ρι­αρ­χεί­ται από χώ­ρες όπως η Αλ­βα­νία (Θα γί­νου­με Αλ­βα­νία του Χό­τζα/ αλ­βα­νο­ποί­η­ση), η Βουλ­γα­ρία (Θα γί­νου­με Βουλ­γα­ρία/ βουλ­γα­ρο­ποί­η­ση), η πε­ρι­ο­χή των Βαλ­κα­νί­ων (Θα γί­νου­με Βαλ­κά­νια/ βαλ­κα­νο­ποί­η­ση) και η Αρ­γε­ντι­νή (Θα γί­νου­με Αρ­γε­ντι­νή). Ωστό­σο, υπάρ­χει ένα πο­λύ με­γα­λύ­τε­ρο πλή­θος χω­ρών που εντο­πί­ζο­νται σε αντί­στοι­χες φρά­σεις, κά­τι που δεί­χνει το εύρος του φαι­νο­μέ­νου.

Η βα­σι­κή θέ­ση του βι­βλίου είναι πως οι συν­θή­κες της από­λυ­της κρί­σης και ο φό­βος της κα­τα­στρο­φής δη­μι­ούρ­γη­σαν ένα υπό­στρω­μα για υπερ­βο­λι­κές και δυ­σα­νά­λο­γες αντι­λή­ψεις, συ­γκρί­σεις, συ­σχε­τί­σεις και στε­ρε­ό­τυ­πα. Δεν είναι τυ­χαίο πως οι συ­χνό­τε­ρες ανα­φο­ρές αφο­ρούν χώ­ρες των Βαλ­κα­νί­ων και συ­νο­λι­κά τα Βαλ­κά­νια. Η συ­νει­σφο­ρά της με­λέ­της αυτής είναι πως ερ­μη­νεύει αυτά τα στοι­χεία υπό το πρί­σμα της πο­λι­τι­κής επι­κοι­νω­νί­ας. Κα­τα­δει­κνύει με σα­φή τρό­πο την ερ­γα­λει­ο­ποί­η­σή τους και τη λει­τουρ­γία τους ως μη­χα­νι­σμών δι­α­χεί­ρι­σης της πό­λω­σης και του αντα­γω­νι­σμού των ερ­μη­νει­ών σε σχέ­ση με τα μνη­μό­νια.

Ο Πα­να­γι­ώ­της Πα­σχα­λί­δης (1979) είναι δι­δά­κτωρ Επι­κοι­νω­νί­ας και ΜΜΕ του Πα­νε­πι­στη­μίου της Σορ­βόν­νης (Paris III- Sorbonne Nouvelle). Από το 2015 μέ­χρι σή­με­ρα είναι ερευ­νη­τής στο Ελ­λη­νι­κό Ίδρυ­μα Ευρω­πα­ϊ­κής και Εξω­τε­ρι­κής Πο­λι­τι­κής (ΕΛΙ­Α­ΜΕΠ, Αθή­να) και, από το 2018 μέ­χρι σή­με­ρα, ερευ­νη­τής στη Μο­νά­δα Ερευ­νών Κοι­νής Γνώ­μης και Αγο­ράς (Πα­νε­πι­στή­μιο Μα­κε­δο­νί­ας, Θεσ­σα­λο­νί­κη). Δι­δά­σκει Πο­λι­τι­κή Επι­κοι­νω­νία στο τμή­μα Πο­λι­τι­κής Επι­στή­μης του Δη­μο­κρί­τειου Πα­νε­πι­στη­μίου Θρά­κης. Έχει δι­δά­ξει, επί­σης, στο τμή­μα Δη­μο­σι­ο­γρα­φί­ας και Μέ­σων Μα­ζι­κής Επι­κοι­νω­νί­ας του Αρι­στο­τε­λείου Πα­νε­πι­στη­μίου Θεσ­σα­λο­νί­κης, στο τμή­μα Επι­κοι­νω­νί­ας και Ψη­φι­α­κών Μέ­σων του Πα­νε­πι­στη­μίου Δυ­τι­κής Μα­κε­δο­νί­ας και στο τμή­μα Βαλ­κα­νι­κών Σπου­δών του Πα­νε­πι­στη­μίου Μα­κε­δο­νί­ας. Τα βι­βλία του και οι επι­στη­μο­νι­κές δη­μο­σι­εύ­σεις του αφο­ρούν ζη­τή­μα­τα πο­λι­τι­κής επι­κοι­νω­νί­ας, τις ανα­πα­ρα­στά­σεις των βαλ­κα­νι­κών χω­ρών στα ελ­λη­νι­κά και δι­ε­θνή ΜΜΕ και τον πο­λι­τι­κό λό­γο κα­θώς και τις στά­σεις της ελ­λη­νι­κής κοι­νής γνώ­μης ως προς τη δι­ε­θνή πο­λι­τι­κή. Άρ­θρα του δη­μο­σι­εύ­ο­νται συ­χνά στον ελ­λη­νι­κό τύ­πο.

 

 

 

                                                                   

 

 

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.