Το αλφάβητο της σιωπής.

Το αλφάβητο της σιωπής.

Το αλφάβητο της σιωπής

Minoui Delphine

 

Ο Γκιοκτάι είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Ιδεαλιστής, με τους φοιτητές του να τον λατρεύουν, σαγήνευσε την Αϊλά, καθηγήτρια γαλλικών, με ένα ποίημα. Η ζωή είναι γλυκιά όταν είναι κανείς νέος, ερωτευμένος και ευτυχισμένος γονέας ενός μικρού κοριτσιού. Αλλά ο Γκιοκτάι αρνείται να ζήσει σε έναν γυάλινο πύργο. Έχοντας υπογράψει ένα κείμενο διαμαρτυρίας παραπάνω, τον συνέλαβαν και τον έριξαν στη φυλακή. Η καταστολή που επιβάλλει ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ανελέητη και βίαιη. Χιλιάδες ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, δημόσιοι υπάλληλοι και πανεπιστημια­κοί φιμώνονται από μια κυνική εξουσία, επιδέξια στο να χειραγωγεί την κοινή γνώμη.

 

Η Αϊλά ήταν πάντα επιφυλακτική ως προς τη στράτευση: η άνεση στην καθημερινότητα και η οικογένειά της μετρούσαν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Τώρα όμως πρέπει να φροντίζει μόνη της την κόρη τους, η οποία έχει όλες τις επιθυμίες ενός μικρού κοριτσιού και μια ερώτηση: «Πότε θα γυρίσει ο μπαμπάς;». Συγκλονισμένη που βλέπει τον Γκιοκτάι να βουλιάζει στην απελπισία, τη ζωή της να διαλύεται και εξοργισμένη από την αδικία, η Αϊλά αποφασίζει να πάρει τη σκυτάλη.

 

Το αλφάβητο της σιωπής της Delphine Minoui, της συγγρα­φέως του μπεστ σέλερ Δέκα ετών, διαζευγμένη είναι ένας ύμνος στην ελευθερία που θεωρούμε δεδομένη και ένας φόρος τιμής στην αξία της ανθρώπινης ζωής.

 

 

Η Delphine Minoui (Ντελφίν Μινουί) γεννήθηκε το 1974 και είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα Le Figaro. Κάνει διεθνές ρεπορτάζ με ειδίκευση στη Μέση Ανατολή και έχει βραβευτεί με το Albert Londres 2006 για τις ανταποκρίσεις της από το Ιράν και το Ιράκ. Τα τελευταία 20 χρόνια ταξιδεύει πολύ σε όλο τον αραβομουσουλμανικό κόσμο. Σήμερα ζει στην Κωνσταντινούπολη, από όπου συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά τη συριακή επικαιρότητα.

 

Έχει γράψει τα έργα: Les Pintades à Téhéran (2009), Δέκα ετών, δια­ζευγμένη, Νοζούντ Άλι (2010), Τripoliwood (2011) και Je vous écris de Téhéran (2015).

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί, επίσης, το βιβλίο της Συλλέκτες βιβλίων στην Νταράγια (2022).

Το 2018 σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «Νταράγια: Η βιβλιοθήκη κάτω από τις βόμβες», το οποίο βασίστηκε στο βιβλίο της. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι France 5, ενώ το 2019 απέσπασε το Βραβείο Νεανικού Κοινού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου FIGRA.

 

                                                  

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.