HomeΑρθρογραφίαΦιλοσοφία-ΠοίησηΗ ποιητική πορεία του Πασχάλη Κατσίκα: από τα «Τεταρτημόρια» (2019) ως τη «Νήσο Κίρκη» (2024).

Η ποιητική πορεία του Πασχάλη Κατσίκα: από τα «Τεταρτημόρια» (2019) ως τη «Νήσο Κίρκη» (2024).

Η ποιητική πορεία του Πασχάλη Κατσίκα: από τα «Τεταρτημόρια» (2019) ως τη «Νήσο Κίρκη» (2024).

  

 

Η ποιητική πορεία του Πασχάλη Κατσίκα:από τα «Τεταρτημόρια» (2019) ως τη «Νήσο Κίρκη» (2024) του Θανάση Μουσόπουλου

Εισήγηση στις 24 Μαΐου 2024 – Οργάνωση: ΦΕΞ

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μαζί με τις εκλεκτές φίλες Ελένη Δημητριάδου Εφραιμίδου και Λαμπρινή Γλερίδου συμμετέχω στην παρουσίαση της πρόσφατης ποιητικής συλλογής του φίλου Πασχάλη Κατσίκα. Συνηθίζω, κατά την παρουσίαση βιβλίων, να σημειώνω ότι πρόκειται για πολιτιστική εκδήλωση και όχι για «διαφημιστική» κίνηση.Τα τελευταία χρόνια μελετώ τη λογοτεχνία της περιφέρειάς μας Ανατολικής Μακεδονίας (Δράμας Καβάλας + Σερρών) και Θράκης (Ξάνθης Ροδόπης Έβρου) θεωρώντας ότι έτσι συμβάλλουμε στην καλλιέργεια περιφερειακής συνείδησης.

Πασχάλης Κατσίκας: Τα κόκκινα πουλιά - Greek News And Radio FL

Ο Πασχάλης Κατσίκας είναι ένας σύγχρονος αναβαθμός της Θρακικής λογοτεχνίας. Γιατί η «Θρακική Σχολή» περιλαμβάνει λογοτέχνες που έχουν τάσεις ανανέωσης, με διάθεση ψυχογραφίας ή κοινωνικής αντίληψης.   Από τους πατριάρχες Γεώργιο Βιζυηνό και Κώστα Βάρναλη, οι θρακιώτες λογοτέχνες παρουσιάζουν τη Θράκη, τα
προβλήματα του χώρου αυτού, τα έθιμα, τον τρόπο ζωής και σκέψης, τα διαλεκτολογικά στοιχεία στη γλώσσα.

Διασκορπισμένοι  στις πόλεις της ενιαίας Θράκης, σε πόλεις της ελεύθερης Ελλάδας – κυρίως στην Αθήνα,  ή και σε χώρες του εξωτερικού, δούλεψαν αυτόνομα και αυθόρμητα, υπάρχουν όμως μεταξύ τους συγκλίσεις  ή ομοιότητες. Με τούτη την έννοια θεωρώ ότι η παρουσίαση ενός βιβλίου ή ενός δημιουργού του λόγου αποτελεί πολιτιστική πράξη.

ΚΑΤΣΙΚΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ - IANOS

Τον κομοτηναίο τεχνίτη του λόγου Πασχάλη Κατσίκα πολλές φορές έχω παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια. Όπως έχω γράψει σε κείμενό μου : «Είναι ένας ποιητής άμεσος και ειλικρινής.  Τα ποιήματα κινούνται ανάμεσα στο άτομο και στο σύνολο, ενώ μιλά για τη φύση και τα προβλήματά της. Ασχολείται με τον άνθρωπο της εποχής μας. Η κραυγή του είναι κραυγή απελευθέρωσης: “Λευτερωθείτε είναι / η μόνη θεραπεία”».

Θα ακολουθήσει ένα εργοβιογραφικό σημείωμα.

*Eικόνα προφίλ _Πασχάλης Κατσίκας

Ο Πασχάλης Κατσίκας  γεννήθηκε στο Reutlingen της Γερμανίας τo 1971 και ζει στην Κομοτηνή από το 1977.
Εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι συντάκτης στα περιοδικά Εξιτήριον, Λογοτεχνικό Δελτίο και μέλος του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος. Ποιήματα και πεζά του έχουν δημοσιευθεί στα ηλεκτρονικά περιοδικά: Ποιείν, Poeticanet, Εξιτήριον, Φρέαρ, Culturebook, Θράκα, Νότες Λογοτεχνίας, Λόγω Γραφής, Φτερά Χήνας, Fractal, Χάρτης, Ιστορίες Μπονζάι (Πλανόδιον), Ατέχνως, Περί Ου, Μονόκλ, Το κόσκινο, Bookpress, Booksitting.

Στα έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά: Μανδραγόρας, Οροπέδιο, Νέο Υπόστεγο , Λογοτεχνικό Δελτίο (Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος), Ποιητικά τοπία (Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης) και στην εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης.

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Τεταρτημόρια (εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, 2019), Ρετάλια (εκδ. Γράφημα, 2020), Το κοιμώμενο τσίρκο (Εξιτήριον, free e-book, 2021 & Ιδιωτική έκδοση, 2021), Τα κόκκινα πουλιά (εκδ. Δρόμων, 2022) και πρόσφατα η συλλογή «ΝΗΣΟΣ ΚΙΡΚΗ», Εκδ. Δρόμων, 2024.

Συνοπτικά θα παρουσιάσουμε τις τέσσερες πρώτες ποιητικές συλλογές του Πασχάλη Κατσίκα.
*

Το πρώτο βιβλίο με τον τίτλο «Τεταρτημόρια» κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις του «Παρατηρητή της Θράκης». Για τη συλλογή αυτή διαβάζουμε σε κείμενο της καθηγήτριας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Δ.Π.Θ. Ελισάβετ Αρσενίου ότι: «Ποιήματα σαν τα "Τεταρτημόρια" γράφονται μέσα μας, στη
λυρική αποθήκη του αρχετυπικού μας βίου. Από κει ο δημιουργός τους, Πασχάλης Κατσίκας, άντλησε και δημιούργησε τη δική του λογοτεχνική αφήγηση», ενώ,
ο επίσης καθηγητής του ΔΠΘ, Χάρης Μιχαλόπουλος παρατηρεί: «Ο έρωτας, ο θάνατος, οι μνήμες (ειδικότερα οι παιδικές), η θάλασσα, η ανάγκη για λύτρωση και η συνεχής και ψυχοφθόρα συνομιλία και διαπραγμάτευση με το παρελθόν αποτελούν βασικούς θεματικούς πυλώνες της συλλογής».

Αυτά τα οποία συναντούμε στην πρώτη συλλογή επανέρχονται εξελισσόμενα στα επόμενα βιβλία του.

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.