HomeΑρθρογραφίαΜνήμη-Ιστορία-ΔιατροφήΜνήμη – Ιστορία – Διατροφή – Χοιρινό με τηγανιτά μήλα.

Μνήμη – Ιστορία – Διατροφή – Χοιρινό με τηγανιτά μήλα.

Μνήμη – Ιστορία – Διατροφή – Χοιρινό με τηγανιτά μήλα.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Στον Όμηρο, οι ήρωες τρώνε ένα βόδι σε κάθε διακόσιους ή τριακόσιους στίχους, ενώ το να φάνε ψάρι ήταν σημάδι έσχατης ανέχειας. Αντίθετα, την Κλασική Εποχή, το ψάρι ήταν πολυτέλεια ενώ το κρέας ήταν σχεδόν άγνωστο.

H.D.F. Kitto

Βρετανός πανεπιστημιακός  (1897-1982)

Η τροφή στην πορεία της Ιστορίας και η Ιστορία, μέσω της πορείας της τροφής.

Η τροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξη μας. Δίχως τροφή θα ήταν αδύνατη η ζωή, ωστόσο, η τροφή έχει συνδεθεί  και με άλλες εκφάνσεις τόσο της ζωής, όσο και της Ιστορίας μας. Μαζευτήκαμε γύρω  από μια πέτρα ή ένα αυτοσχέδιο τραπέζι για να ετοιμάσουμε την τροφή, γύρω από μια φωτιά για να ψήσουμε το φαγητό μας και μέσα σε μια σπηλιά για να φάμε, όλοι μαζί .

 

Η τροφή  μας έφερε πιο κοντά, δημιουργώντας δεσμούς οικογενειακούς, κοινωνικούς, εθνικούς, θρησκευτικούς. Η τροφή, έφερε επίσης, πολλές και σημαντικές αλλαγές στην πορεία μας, τόσο στη διάρκεια της προϊστορίας -πριν τη γραφή – όσο και της Ιστορίας.

 

 

Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, η στιγμή που λάβαμε πρώτη φορά ζωική πρωτεΐνη ήταν η στιγμή της μεγάλης αλλαγής, ένα μικρό big bang δημιουργήθηκε και μας άλλαξε για πάντα .

Ο εγκέφαλος μας  μεγεθύνθηκε, άλλαξε και η πορεία που διαμορφώθηκε πλέον, μας καθόρισε ως είδος.

 

 

Μια άλλη μεγάλη αλλαγή, έγινε τη Νεολιθική εποχή, τότε, που καταφέραμε να εξημερώσουμε το κριθάρι και το σιτάρι, το πρόβατο και το κατσίκι, τότε που αποφασίσαμε  να δημιουργήσουμε μόνιμη κατοικία, η τροφή ήταν εκείνη, που μας έδειξε και πάλι το δρόμο.

Δημιουργήσαμε την πρώτη πόλη -Ιεριχώ- τα πρώτα μας περισσεύματα τροφής. Δημιουργήσαμε ουσιαστικά, την πρώτη ασφάλεια για την επιβίωση του είδους, κατανοώντας πως κάθε χρονιά, δεν είναι ίδια και πως ο έλεγχος των καιρικών συνθηκών δεν ήταν εφικτός.

 

 

Από τότε, η τροφή πήρε μια σημαντική θέση στη ζωή μας και όχι μόνο ως ένα είδος βιολογικής ανάγκης. Ήταν πλέον κάτι το οποίο είχε πολύ μεγάλη αξία, τόσο εκείνο, όσο και η γη από την οποία προερχόταν.

Η τροφή, έγινε μέρος της ιεροτελεστίας και προσφερόταν στους Θεούς, έγινε  μέτρο σύγκρισης, διαχωρισμού, κοινωνικής τάξης, γεωγραφικής περιοχής ,ήταν ένδειξη πλούτου και ευμάρειας, φορέας πολιτισμού, αλλά παράλληλα, ήταν και ο κινητήριος μοχλός, ο οποίος,  πολλές φορές έγραψε  Ιστορία. Με βάση την τροφή δημιουργήθηκαν όλοι οι μικροί και μεγάλοι πολιτισμοί που δημιουργήσαν αυτόν που γνωρίζουμε σήμερα και θεωρούμε -λανθασμένα –  Δυτικό πολιτισμό.

 

Η τροφή  λοιπόν, κουβαλά μαζί της ακόμη περισσότερα, κουβαλά μυρωδιές, μνήμες, γεγονότα, συναισθήματα, αγαπημένα  πρόσωπα και όλα αυτά, σε μια μυρωδιά, μια κουταλιά,  μια μπουκιά.

Αυτή την πορεία θα δούμε μέσα από μια σειρά άρθρων και συνταγών – γλυκών και αλμυρών – οι οποίες υπήρξαν κλεισμένες καλά για χρόνια, στο χρονοντούλαπο της μνήμης.

Παρέα σε αυτή την προσπάθεια  ή Βασιλεία Ζαχάρη, Δρ. Παιδαγωγικής Δημοτικής Εκπαίδευσης και Καθηγήτρια Γαλλικών και ο Γιάννης Διαμαντόγλου συγγραφέας, χημικός και κάτοχος MSc στην εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, τους οποίους και ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Μπουζάρας Δημήτρης

Ιστορικός.

——–

Ψαχουλεύοντας τις παιδικές αναμνήσεις, ανακάλυψα ένα τετράδιο με συνταγές που μύριζε ακόμα κουλούρια πορτοκαλιού. Ή μήπως ήταν ούζου; Δεν θυμάμαι ποιο από τα δύο μου άρεσε πιο πολύ. Θυμάμαι όμως με γλυκύτητα και τρυφερότητα τις μυρωδιές και τα αρώματα που έβγαιναν από το ζεστό φούρνο, αλλά και την ανυπομονησία να δοκιμάσω το πρώτο κουλουράκι από το ζεστό ταψί. Πάντα καιγόμουν, αλλά πάντα θα έπαιρνα. Κρατώντας στο μυαλό μου αυτή την ανάμνηση, είπα να ψήσω μερικές νέες αναμνήσεις με την ορθογραφία και το λεξιλόγιο της γιαγιάς.

Βασιλεία Ζαχάρη

Δρ.Παιδαγωγικής Δημοτικής Εκπαίδευσης Και Καθηγήτρια Γαλλικών.

 

Χοιρινό - Κομμάτια ιδανικά για σιγομαγειρέματα - iCookGreek

 

Χοιρινό με τηγανιτά μήλα

Υλικά

1 ψαρονέφρι χοιρινό φιλέτο

Λίγο βούτυρο, λίγο λάδι για το σωτάρισμα

250γρ κιμά χοιρινό

250γρ κιμά μοσχαρίσιο

1 αυγό

1 σέλερι

Μίση κούπα φλιτζανιού  βασιλικό

1 κονσέρβα μανιτάρια

1 κοφτή κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο

1 αυγό

Μισή κούπα ανάλατα φιστίκια Αιγίνης.

1 ποτήρι ρύζι

1 κουταλάκι  του γλυκού πράσινο πιπέρι

1 ποτηράκι κρασί ημίγλυκο

1 κούπα ζωμό κρέατος

1 κοφτή κουταλιά του γλυκού κορν φλαουρ

3 μήλα (αποφλοιωμένα και κομμένα σε φέτες)

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Αλάτι, πιπέρι

 


Οι διαφορές ανάμεσα στην κανέλα zeylanium (Κεϋλάνης) και στην κανέλα κασσία (κίνας) | Βότανα - Τσάι - Βάμματα - Μπαχαρικά - Λάδια Βοτάνων - Φυτικά Έλαια - Divinum

Εκτέλεση

Παίρνουμε  το ψαρονέφρι προκειμένου να το αλείψουμε με βούτυρο και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 250ο βαθμούς για 5 λεπτά Έπειτα, το αφήνουμε σε μια πιατέλα για λίγο μέχρι να προετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύουμε τα δύο είδη κιμάδων με λίγο μοσχοκάρυδο προκειμένου να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.

Φτιάχνουμε ένα νέο μείγμα από τα εξής υλικά : Ανακατεύουμε το σέλερι, τον ψιλοκομμένο βασιλικό, 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα μανιτάρια, 1 κουταλιά πράσινο πιπέρι, αλάτι και πιπέρι,  1 αυγό και μισή κούπα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης. Το μείγμα αυτό το απλώνουμε σε μια μεμβράνη -πάνα ή μαντήλα ή αλλιώς μπόλια-  από αρνί ή από χοιρινό, την οποία έχουμε πλύνει πάρα πολύ καλά (ή αλλιώς τοποθετούμε το μείγμα σε μια μεμβράνη ψησίματος). Έπειτα, προσθέτουμε από πάνω όλο το μείγμα του κιμά, το οποίο φροντίζουμε να απλώσουμε ομοιόμορφα και τέλος προσθέτουμε το μισοψημένο ψαρονέφρι . Τυλίγουμε όλα τα υλικά καλά μέσα στην μεμβράνη και τα ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200ο  βαθμούς.

Προσθέτουμε στο ζουμί του κρέατος ένα ποτηράκι κρασί ημίγλυκο, 1 κούπα ζωμό κρέατος μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει μια κοφτή κουταλιά κορν φλαουρ για να «δέσει» και το βράζουμε για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα.

Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμαστούν τα υπόλοιπα υλικά.

Μήλα: Τα εντυπωσιακά οφέλη από την κατανάλωση τους - Βοτανοθεραπεία

Βάζουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε τα αποφλοιωμένα και ψιλοκομμένα μήλα προκειμένου να τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τέλος, προσθέτουμε την κανέλα και τη βανίλια.

Σερβίρουμε το χοιρινό με τα μήλα και το ρύζι  προσθέτοντας από πάνω ή δίπλα τη σάλτσα.

 

Καλή επιτυχία, είναι σίγουρη και καλή σας όρεξη!

 

Οφέλη για την Υγεία

  • Χοιρινό Ψαρονέφρι: Πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνες Β. Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β είναι πολύ σημαντικό για την ενέργεια και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Βασιλικός: Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και οι μελέτες αναφέρουν ότι συντελεί στη μείωση της φλεγμονής.
  • Μανιτάρια: Η καλύτερη τροφική πηγή βιταμίνης D, μια super ορμόνη απαραίτητη για την υγεία των οστών και όχι μόνο. Την υπόλοιπη απαραίτητη ποσότητα σε βιταμίνη D αναζητήστε την με ανοιχτές παλάμες κάτω απ τον ήλιο, το σώμα μας γνωρίζει πώς να απορροφά ήλιο και να τον μετατρέπει σε υγεία.
  • Φιστίκια Αιγίνης: Πλούσια σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Φαίνεται να υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία και τους έλληνες παραγωγούς που το έχουν ανάγκη.
  • Ρύζι: Παρέχει ενέργεια και είναι πηγή φυτικών ινών, βοηθώντας στη βελτίωση της πέψης. Και όχι δεν δημιουργεί τα σχιστά μάτια στους ανατολίτες, το τελευταίο αποτελεί γενετική μετάλλαξη ώστε να μπορούν να βλέπουν καλά όταν καλύπτονται από χιόνι.
  • Μήλα: Υψηλά σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, προάγουν την υγεία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος. Ένα μήλο την ημέρα συνεπώς τον γιατρό τον κάνει πέρα, αλλά προσπαθήστε να αγοράζετε βιολογικής καλλιέργειας καθώς είναι από τα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα φρούτα.

Αυτή η συνταγή είναι μια παραδοσιακή ελληνική εκδοχή της λαϊκής μαγειρικής σοφίας.   Προσφέρει μια ισορροπία από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, καλά λιπαρά και σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, δημιουργώντας μια θρεπτική επιλογή μέσω ενός υπερπλήρους γεύματος.

Φροντίστε να είστε αρκετά φειδωλοί με το σοτάρισμα των υλικών (τόσο όσο), και αν χρησιμοποιήσετε βούτυρο, ας είναι ζωικό αγνό βούτυρο και σε καμία περίπτωση φυτική μαργαρίνη, καθώς αποτελεί μια από τις πιο ανθυγιεινές λιπαρές ύλες

Το σημαντικότερο είναι όμως μια καλή παρέα μαζί με την οποία θα απολαύσετε το σπιτικό φαγητό σας. Μην ξεχνάτε ποτέ τους ηλικιωμένους, μας χρειάζονται όσο δεν φαντάζεστε. Πέραν από θρεπτικά φαγητά για τον οργανισμό μας  ας προσπαθήσουμε να εξελιχθούμε και θρεπτικοί συνάνθρωποι προς τους άλλους. Τι καλύτερη αφορμή λοιπόν για αυτό από ένα γεύμα!

 

Γιάννης Διαμαντόγλου συγγραφέας, χημικός και κάτοχος MSc στην εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή.

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.