HomeΓύρω από ένα βιβλίοΑνακοινώσεις«Η Κόκκινη Βία τη Δεκαετία του ’40 στην Πιερία. Οι Μαρτυρίες, το «Έζησα… Είδα… Άκουσα…», ως Πηγή της Ιστορίας».

«Η Κόκκινη Βία τη Δεκαετία του ’40 στην Πιερία. Οι Μαρτυρίες, το «Έζησα… Είδα… Άκουσα…», ως Πηγή της Ιστορίας».

«Η Κόκκινη Βία τη Δεκαετία του ’40 στην Πιερία. Οι Μαρτυρίες, το «Έζησα… Είδα… Άκουσα…», ως Πηγή της Ιστορίας».

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΒΙΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’40 ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ» | ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΡΚΑΝΕΛΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Για τον συγγραφέα, η Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος και ιδιαίτερα μετά το 1850 στον βορειοελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα της δεκαετίας του ’40, ήταν πάντα ένας τομέας που από τα παιδικά του χρόνια τον έλκυε και τον γοήτευε ιδιαίτερα.

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται οι μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν από κοντά, μέσα στο σπίτι τους, την Κόκκινη βία που σημειώθηκε κατά τη δεκαετία 1940-50. Μια βία που δεν ήταν τυχαία, αλλά ήταν υποκινούμενη, μεθοδευμένη και οργανωμένη από κάποια «αθέατα» κέντρα. Που εκτελούνταν από συγκεκριμένους ανθρώπους που ανήκαν σε έναν καλοκουρδισμένο κομματικό μηχανισμό. Που ήταν επικεντρωμένη σε απλούς, άοπλους, ταπεινούς ανθρώπους και στόχευε μέσω του φόβου στην
τρομοκράτηση όχι τόσο αυτών των ιδίων και των οικογενειών τους, αλλά στην απονεύρωση και εξουδετέρωση ολόκληρης της
κοινωνίας.

Οι μαρτυρίες είναι βιωματικές χωρίς επιχρίσματα τραγικότητας ή ωραιοποίησης. Εξάλλου ο θάνατος, η βία και ο τρόμος, ο
πόνος και το δάκρυ, δεν προσφέρονται ούτε για το ένα ούτε για το άλλο.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Αντώνης Ζαρκανέλας γεννήθηκε στην Καρίτσα Πιερίας το 1945. Αποφοίτησε το 1969 από το τότε Φυσιογνωστικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, έφυγε το 1971 για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ από όπου επέστρεψε το 1973
έχοντας αποκτήσει Master’s στην Ωκεανογραφία από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Φλόριδα. Το 1980 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Βιολογίας στο ΑΠΘ. Το 1980 έλαβε τρίμηνη υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και το 1987 μετέβη στο ΜΙΤ στη Βοστώνη των ΗΠΑ μετά από επιλογή του Ιδρύματος Υποτροφιών H.H.
Humphrey για μεταδιδακτορικές σπουδές κατά το ακαδημαϊκό έτος 1987-88. Από το 1974 επαγγελματικά ασχολήθηκε με θέματα περιβάλλοντος-ρύπανσης κάνοντας σταδιοδρομία στο Δημόσιο από το οποίο και αποχώρησε ως Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, το 2009.

 

 

 

                                                                                                                

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.