HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΜπορντώ στην Κυψέλη – Γράφει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Μπορντώ στην Κυψέλη – Γράφει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Μπορντώ στην Κυψέλη – Γράφει η Δήμητρα Σαμλίδου.

 

Μπορντώ στην Κυψέλη

Κυκλοφορεί από τον Φεβρουάριο 2024, το “Μπορντώ στην Κυψέλη” «ταξιδεύει» τους αναγνώστες μέσα από τις σελίδες του πίσω στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, στην Κυψέλη της Αθήνας και… πάνω σε ένα πλοίο.
Η Φραντζέσκα Γιαννακού είναι γεννημένη στην Αθήνα το 1967 και σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα, το 1995, υπηρετεί ως δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ από το 2019 έχει τον βαθμό του Συμβούλου Επικρατείας. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το μεταπτυχιακό της αφορά στο Δημόσιο Δίκαιο της ίδιας σχολής. Το όνομά της εμφανίζεται σε επιστημονικά άρθρα, ενώ με το ψευδώνυμο Γεωργία Α. Ιωάννου έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή “Δοκιμάζοντας την αλήθεια του συμπυκνωμένου χρόνου” από τις εκδόσεις Φωτογραφίζοντας (2014).

 

Έχουν δημοσιευθεί ποιήματά της στο Δεύτερο Ανθολόγιο του Κύκλου των Ελήνων Λογοτεχνικών Δικαστών “Εν αμφιβολία ποιητές” των εκδόσεων Ελκυστής (2020) και σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το βιβλίο της “Τρούφα” από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης (2018) παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Η
Δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο” (2018).

Αυτή τη φορά έρχεται να συγκλονίσει με την ιστορία της Μαρκέλλας, κόρης του Απόστολου και της Άλκηστης, η οποία μάς μεταδίδει μέσα από το προσωπικό της βίωμα και τα χειρόγραφα που βρήκε, τις συνθήκες που επικρατούσαν στο σπίτι της πριν και μετά την Αρρώστια. Στα πρώτα κεφάλαια γνωρίζουμε τον έρωτα των δύο γονιών της, πώς επιβίωναν από την μακρόχρονη απόσταση που μαστίγωνε τη σχέση και αργότερα το γάμο τους, πώς αποφάσισε η Άλκηστη να τον ακολουθήσει στα ταξίδια του, καθώς ο Απόστολος ήταν ναυτικός και πώς το αποτέλεσμα της αγάπης τους, την ανάγκασε να επιστρέψει πίσω.

Στη συνέχεια μάς μιλάει η ίδια η Μαρκέλλα για την προ Αρρώστιας εποχή, το πώς μεγάλωσε, ποιες ήταν οι συνήθειές της, οι περίπατοί της, αλλά ποια ήταν η σχέση με τους γονείς της. Ένας πλήρης συναισθημάτων εσωτερικός κόσμος ξεδιπλώνεται στις σελίδες και τις αποκαλύψεις της Μαρκέλλας, μέσα
από ένα ξέσπασμα που αποδέκτες έχει τον Άλφα και την Θήτα.

Το έργο είναι γραμμένο θεατρικά, με τα λόγια των ηρώων να εναλλάσσονται διαδοχικά και οι ενέργειές τους να δηλώνονται με πλάγια γραμματοσειρά ή σε παρένθεση. Υπάρχουν στοιχεία της καθαρεύουσαν, αλλά κυρίως η γλώσσα των πρωταγωνιστών είναι ανεπίσημη, προφορική, με απλοϊκό ύφος.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι πως εστιάζει και θίγει βασικά ερωτήματα που αφορούν όλους όσους εμπλέκονται με κάποια ψυχική ασθένεια – είτε άμεσα είτε έμμεσα. Μέσα από ολόκληρη την ζωή της, η Μαρκέλλα αναπτύσσει ειλικρινείς προβληματισμούς σχετικά με την αρρώστια, τη φροντίδα και το τραύμα. Πόσο στοιχίζει σε κάποιον η φροντίδα ενός ψυχικά ασθενούς; Τι θυσιάζει και πώς βλέπει γενικότερα τη ζωή;

 

Μπορντώ στην Κυψέλη. Από την Φραντζέσκα Γιαννακού

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

 

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.