Η Ζωή του Νου. Τόμος ΙΙ: Βούληση – Χάνα Άρεντ.
Η Ζωή του Νου. Τόμος ΙΙ: Βούληση
Η Ζωή του Νου, αποτελούμενη από δύο τόμους που εξετάζουν τη Σκέψη και τη Βούληση, είναι το τελευταίο και ίσως το κορυφαίο έργο της Χάνα Άρεντ. Μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον της από τον κόσμο της πολιτικής πράξης, τη Vita Activa, με τον oποίο είχε ασχοληθεί δημιουργικότατα, διεισδύει βαθιά στις νοητικές διαδικασίες, στη Vita Contemplativa. Πρόκειται για εμπεριστατωμένη και προκλητική ανάλυση του ανθρώπινου νου μέσω της κριτικής προσέγγισης του έργου των μεγάλων φιλοσόφων, από τους Προσωκρατικούς ως τους σύγχρονους. Κύκνειο άσμα της Χάνα Άρεντ, γενναιόδωρη φιλοσοφική παρακαταθήκη για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές.
Η (1906-1975) ήταν από τους στοχαστές που με τη βαθύτητα και την πρωτοτυπία του έργου τους σημάδεψαν τον 20ό αιώνα. Γεννήθηκε Γερμανοεβραία, σπούδασε στα πανεπιστήμια Μαρβούργου, Φράιμπουργκ και Χαϊδελβέργης με τους Μάρτιν Χάιντεγκερ, Έντμουντ Χούσερλ και Καρλ Γιάσπερς. Σώθηκε από τους χιτλερικούς διωγμούς δραπετεύοντας στη Γαλλία και από εκεί στις ΗΠΑ, όπου έζησε ως τον θάνατό της διατηρώντας πάντα στενούς δεσμούς με τη Γερμανία και την Ευρώπη. Δίδαξε πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και στη New School of Social Research της Νέας Υόρκης. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, ανεξάντλητα είναι τα βιβλία, τα συνέδρια, τα άρθρα, οι συζητήσεις και αναφορές στις αίθουσες διδασκαλίας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη ζωή και το έργο της.
Ο Δημήτρης Κ. Ψυχογιός γεννήθηκε το 1948 στα Λεχαινά Ηλείας. Γνωρίζει ανάγνωση και γραφή, θυμάται λίγη από την αριθμητική που έμαθε όταν σπούδαζε Φυσική και Πληροφορική και αρκετή από την ιστορία και εθνολογία της Ελλάδας με την οποία ασχολήθηκε στο διδακτορικό του στις κοινωνικές επιστήμες. Υπήρξε ερευνητής στο ΕΚΚΕ (1975-1995), Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, 1992-2009), όπου δίδασκε μαθήματα για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τη γραφή, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) (1999-2001). Ασχολήθηκε κατά καιρούς με την πολιτική, εργαζόταν πάντα ως συντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά, στην Ελευθεροτυπία (1976), στις Αντιθέσεις (1980-85), στο Αντί (1985-1990) και ως διευθυντής της Αυγής (1988), για να καταλήξει να αρθρογραφεί στο Βήμα από το 1990, επωνύμως και με ψευδώνυμα (Βοκκάκιος), στο οποίο συνεχίζει να γράφει κάθε Κυριακή με το ψευδώνυμο Διόδωρος Κυψελιώτης. Επί δικτατορίας, στη Δημοκρατική Άμυνα και στο Κίνημα 20ής Οκτώβρη, στη συνέχεια Σοσιαλιστική Πορεία και ΕΑΡ. Το μυθιστόρημα Χιονίζει ήσυχα στις Αγριόλευκες (Γαβριηλίδης, 2011) είναι το πρώτο που εξέδωσε. Έχει γράψει αρκετά βιβλία – πλέον πρόσφατα είναι τα Γευστικές Αναμνήσεις, Στιγμές της Μεταπολίτευσης, Η Πολιτική Βία στην Ελληνική Κοινωνία, – και μεταφράζει Χάνα Άρεντ στις εκδόσεις Επίκεντρο: Κρίσεις της Δημοκρατίας, Περί Βίας, Άνθρωποι σε Χρόνους Ζοφερούς. Είναι παντρεμένος και πατέρας πολλών παιδιών.
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.