HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΧάρτινη Ζωή – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Χάρτινη Ζωή – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Χάρτινη Ζωή – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Χάρτινη Ζωή

Δεν αφορά ένα μυθιστόρημα, αλλά μια μυθιστορία. Το βιβλίο της Παυλίνας Παμπούδη, “Χάρτινη ζωή” στοιχειοθετήθηκε και σελιδοποιήθηκε σε αναθεωρημένη έκδοση την προηγούμενη χρονιά (Μάρτιος 2023), ενώ η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε μόλις το 2002.

Η Παυλίνα Παμπούδη, ούσα ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών,σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ενώ παρακολούθησε μαθήματα μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και στο Byam Shaw School of Art του Λονδίνου. Έχει γράψει 15 βιβλία ποίησης, έξι πεζογραφίας και περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά. Έχει μεταφράσει 22 λογοτεχνικά έργα ξένων συγγραφέων, όπως του Τ. Σ. Έλιοτ, Κ. Ντίκενς, Λ. Κάρολ κ.ά. Μεταξύ άλλων, έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και γράψει στίχους τραγουδιών και σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του ηλεκτρονικού περιοδικού Περί ου ( www.periou.gr). Το παρόν έργο, το ιδιωτικό χρονικό του 20ού αιώνα, όπως αναφέρεται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, είναι μία οικογενειακή υπόθεση – θα λέγαμε – καθένα μέλος της οικογένειας έχει συμβάλει με τον χαρακτήρα του και τα… γράμματά του στην υπόθεση. Άλλοτε η η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη, άλλοτε πρωτοπρόσωπη, ενώ στις περισσότερες σελίδες γίνεται απεύθυνση στο δεύτερο πρόσωπο. Οι
πρωταγωνιστές είναι ο Αντώνης και η Ηρώ, τους οποίους περικλείουν και αναφέρονται εξίσου, τα συγγενικά τους μέλη. Παντρεύτηκαν και στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μία όμορφη οικογένεια με καλή οικονομική κατάσταση, αναγκάζονται να αλληλογραφούν.

 

Ο Αντώνης, σαν γεωπόνος, ταξιδεύει σε πολλά μέρη της Ελλάδος για δουλειά και η Ηρώ μένει στην Αθήνα με την μητέρα του Αντώνη, Κλεάνθη και την αδερφή του, Έλλη. Παγκόσμιος πόλεμος, εμφύλιος, μεταπολίτευση, γράμματα πολλά έχουν παραδοθεί και κάποια χαθεί στο φάσμα του χρόνου. Ανταλλάσσουν λόγια και συνομιλίες
γραπτές, μιλούν για τις προσπάθειές τους να τα καταφέρουν στην κοινωνία, τις συνθήκες στις οποίες ζουν, με υπομονή και άλλοτε με αγάπη και άλλοτε με νεύρα. Αναφέρουν ονόματα, φίλους, συγγενείς, μέχρι που γεννιέται η κόρη τους Παυλίνα.

Στο έργο παρατίθενται οικογενειακές φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, επίσημα έγγραφα που είχαν τότε εκδοθεί. Σε πολλά σημεία χρησιμοποιείται η καθαρεύουσα και το ύφος του κειμένου είναι επίσημο, όταν αφορά τις επιστολές, ενώ στον υπόλοιπο κορμό η γλώσσα είναι η καθομιλούμενη, απλή, λαϊκή με ιδιωματισμούς και παρότι αφορά γράμματα αλληλογραφίας, θα λέγαμε πως είναι προφορική.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον πώς μία προσωπική ιστορία συστήνεται και παρουσιάζεται στον κόσμο. Μέσα από τα ατομικά βιώματα, ο αναγνώστης ταξιδεύει στην Ελλάδα του προηγούμενου αιώνα και γνωρίζει όσα έπεσαν στης λήθης το πηγάδι. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε, όχι μόνο την ιστορία της συγγραφέως, αλλά και τον τρόπο που επιβίωναν οι άνθρωποι και πώς βιοπορίζονταν εκείνα τα χρόνια, στην επαρχία και στην πρωτεύουσα της χώρας. Άλλωστε, είναι γνωστό πως οι λέξεις είναι αέρας και χάνονται, ενώ τα γραπτά είναι αυτά που μένουν…

 

Η Παυλίνα Παμπούδη είναι συγγραφέας και εικονογράφος. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ΑΣΚΤ και στο κολέγιο Byam Shaw School of Art του Λονδίνου. Έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 15 ποιητικές συλλογές, 5 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία δήθεν για παιδιά και 31 μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Επίσης, έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, έχει γράψει αρκετά σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Συγγραφέων και έχει την αρχισυνταξία του ηλεκτρονικού περιοδικού λόγου και τέχνης Περί ου, www.periou.gr

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.