HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΗ γοτθική γάτα – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Η γοτθική γάτα – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Η γοτθική γάτα – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

 

Η γοτθική γάτα

Με κοινό παρανομαστή τη γοτθική λογοτεχνία, στο βιβλίο “Η γοτθική γάτα” συναντιούνται τέσσερις μεγάλοι λογοτέχνες του φανταστικού και του αποτρόπαιου, ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, ο Χ. Φ. Λάβκραφτ, ο Μπραμ Στόουκερ και ο Λιούις Κάρολ. Παρατίθενται τρία αυτούσια διηγήματα από τον καθένα από τους τρεις πρώτους, ενώ από τον Λιούις Κάρολ αποσπάσματα από την “Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”.

Το εισαγωγικό σημείωμα, υπογεγραμμένο από την Μαρία Σχοινά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ, μάς εισάγει στο είδος αυτό της λογοτεχνίας που αναφέρθηκε παραπάνω και στους τέσσερις λογοτέχνες που στην παρούσα συλλογή το εκπροσωπούν.

Πέραν αυτού, το στοιχείο εκείνο που ένωσε τους συγγραφείς σε αυτό το συλλογικό έργο δεν είναι άλλο παρά…η γάτα. Ένας απαγχονισμένος μαύρος γάτος, μια μητέρα γάτα που της σκότωσαν το παιδί, όλες οι γάτες της Ούλθαρ και ο γάτος του Τσέσαϊρ συναντήθηκαν στο σύντομο αυτό βιβλίο, στο οποίο μάς γίνεται η αφήγηση. Σε μία ατμόσφαιρα απόκοσμη, άλλοτε επικρατεί ο τρόμος, άλλοτε το παράξενο και άλλοτε το μαγικό.

Ξεχωριστές αφηγήσεις, διαφορετικές ιστορίες, ίδιος πρωταγωνιστής. Η ιστορία του είδους της γάτας ξεκινά από την αρχαία Αίγυπτο ακόμα, όπου λατρεύονταν, φτάνει μέχρι το Μεσαίωνα, όπου θεωρούνταν ζώα του Σατανά και καταλήγει ως τις μέρες μας. Στο πλαίσιο της γοτθικής λογοτεχνίας, οι γάτες ενσαρκώνουν το ύφος του φόβου, του ανεξήγητου, του τρομακτικού, το οποίο διασταυρώνεται με την εσωτερική αστάθεια του ψυχισμού των ηρώων.

Ουσιαστικά, ως συμβολικός χαρακτήρας η γάτα στο βιβλίο αναπαρίσταται ως η πρώιμη μορφή της γοτθικής λογοτεχνίας και η μετεξέλιξη του στυλ αυτού.
Πρόκειται για μία καλή αφορμή για τον αναγνώστη που θέλει να γνωριστεί καλύτερα με αυτή την “σκοτεινή” πλευρά της λογοτεχνίας και φυσικά να το κάνει με τους κύριους αντιπροσώπους της. Είναι ένα λογοτεχνικό είδος ανοίκειο στους περισσότερους, ωστόσο τόσο διαδεδομένο λόγω του κύρους και του συγγραφικού ταλέντου των δημιουργών.

 

 

                                                                                                                            

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.