HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΤο κοινωνικό φύλο – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Το κοινωνικό φύλο – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Το κοινωνικό φύλο – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

 

Το κοινωνικό φύλο

Παρότι κυκλοφόρησε μόλις το 2005, “Το Κοινωνικό Φύλο” αποτελεί το έναυσμα για την εισαγωγή των ανθρώπων τόσο στην αντιμετώπιση του διαχωρισμού των δύο φύλων όσο και στην ισότητα ανάμεσά τους. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ και συγγραφέας του βιβλίου, Robert W. Connell, συλλέγει
πληροφορίες και υλικό από λοιπές έρευνες και τα ενώνει στο παρόν έργο. Μετά από τρία φεμινιστικά κύματα, δημιουργείται η ανάγκη να διασαφηνιστούν οι ρόλοι του άνδρα και της γυναίκας, και η κατάριψη του διαχωρισμού αυτού.

 

Στην εν λόγω μελέτη ο Connell ξεκινάει με την διερεύνηση και τον ορισμό του κοινωνικού φύλου κι αφού θέσει τις βάσεις, προχωράει στην ανάλυση του υλικού που έχει συλλέξει. Στις σελίδες του βιβλίου θίγει καίρια ζητήματα, όπως ο πόλεμος, η σεξουαλική επαφή, ο χώρος εργασίας, η πολιτική κ.ά. Παραθέτει μία
σειρά παραδειγμάτων που έλαβαν χώρα στον κόσμο πριν από είκοσι και πλέον χρόνια, τα οποία διαμόρφωσαν ή/και μετέβαλαν το κοινωνικό φύλο, όπως αυτό ξεκίνησε να ορίζεται από τον προηγούμενο αιώνα.

Είναι ένας πλήρης οδηγός – αν επιτρέπεται η χρήση της λέξης – για τις σπουδές του κοινωνικού φύλου, καθώς απαντάει σε μία πληθώρα ερωτημάτων, όπως για παράδειγμα, εάν τροποποιούνται τα πρότυπα και τα στάνταρτς του κοινωνικού φύλου στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.

 

Ίσως στις μέρες μας, η έννοια του κοινωνικού φύλου να έχει εδραιωθεί στην καθημερινότητά μας, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί κεντρικό θέμα προβληματισμού στους κοινωνικούς κύκλους. Άλλωστε, λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής και της εξέλιξης πάνω στις κοινωνιολογικές επιστήμες, το βιβλίο του
Connell αποτελεί την απαρχή και την εξιστόρηση των επικρατουσών προτύπων, προ δεκαετιών. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τις σπουδές του κοινωνικού φύλου για την καλύτερη κατανόηση της έννοιας και την μετεξέλιξή της.

 

 

 

 

Η Δήμητρα Σαμλίδου, γεννήθηκε το 1996 και μένει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο ΠΜΣ “Επιστήμες Αγωγής” Κατεύθυνση “Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός” ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο  Διπλωματικής Εργασίας: “Η Γλώσσα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στη Σύγχρονη Εκπαίδευση”. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα από τον Αύγουστο του 2019.

 

 

 

                                                                                                                                    

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.