HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΠίνοντας καφέ με τον Σωκράτη – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Πίνοντας καφέ με τον Σωκράτη – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Πίνοντας καφέ με τον Σωκράτη – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

               

 

Πίνοντας καφέ με τον Σωκράτη

Τι θα συζητούσατε αν συναντούσατε έναν αρχαίο φιλόσοφο για καφέ; Τι απορίες θα θέλατε να σας λύσει;Ο Θανάσης Λάλας και ο Σταμάτης Κωνσταντινίδης κάλεσαν τον μεγάλο φιλόσοφο Σωκράτη για μιαβόλτα στην σημερινή αρχαία Αγορά της Αθήνας, περπάτησαν από το Βουλευτήριο μέχρι τη Θόλο και ωςτο δεσμωτήριο, όπου ως γνωστόν, ο φιλόσοφος ήπιε το κώνειο.

Ο Θανάσης Λάλας γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και ο δρόμος του τον οδήγησε στον Στρατή Τσίρκα, σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, ο οποίος τον μύησε στον χώρο της ποίησης. Στα 23 του συνάντησε τυχαία τον Άντι Γουόρχολ και αυτή η συνάντηση έμελλε να αλλάξει τη ζωή του. Ξεκίνησε να παίρνει συνεντεύξεις και να επιδιώκει συναντήσεις με σημαίνοντα πρόσωπα του ελληνικού χώρου και όχι μόνο. Μέχρι στιγμής, έχει
δημοσιεύσει 3.500 συνεντεύξεις, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος σε μεγάλα ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες και έχει διακριθεί ως ο δημιουργός νέων περιοδικών και νέων concepts περιοδικών. Πλέον ασχολείται με τη γλυπτική και αποσπασματικά με τη γραφή.

Ο Σταμάτης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Δάσκαλός του υπήρξε ο Στέλιος Ράμφος, ο οποίος τού δίδαξε να διαβάζει, να μελετά και να βλέπει κάθε τι με διαφορετική ματιά. Τα δύο χρόνια στο φιλοσοφικό σπουδαστήριο του Άλσους Γραμμάτων αποτελούν κομβικό σημείο της σταδιοδρομίας του, καθώς αποτέλεσαν το έναυσμα για να αφοσιωθεί στην μελέτη της φιλοσοφίας και της φιλολογίας. Επί τριάντα χρόνια διδάσκει ή “παριστάνει” – όπως τους αρέσει να δηλώνει – πως διδάσκει στην ιδιωτική εκπαίδευση, αποκαλώντας την σχολική τάξη οξυγόνο. Έχει εκδώσει το βιβλίο του “Ή ταν ή επί πταν”, από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, μια μελέτη για την συνύπαρξη στο στρατό της αρχαίας γλώσσας και της αργκό. Λατρεύει την συμποσιακή συζήτηση, πόσο μάλλον την εσωτερική κατάδυση στη σιωπή.

Συναντήθηκαν, λοιπόν, σε αυτό το βιβλίο με τον Σωκράτη και συζήτησαν για το έργο και τη ζωή του φιλοσόφου και την αρχαία Αθήνα. Ο ρόλος του φιλοσόφου στην πόλη δεν ήταν άλλος από το να κατευθύνει τους συμπολίτες του προς το ευ ζην. Ο ίδιος δηλώνει, μέσα από τη συζήτησή τους, πως δεν “γεννά” τις ιδέες, αλλά σαν μαία, τις “εκμαιεύει” μέσα από τους ανθρώπους. Μιλά για την αξία της ζωής, το θάνατο, τους μαθητές του, αυτούς που τον αδίκησαν, τους πολιτικούς, τους σοφιστές, τη γυναίκα του και οτιδήποτε αφορούσε τον ίδιο, αλλά και τον περίγυρό του στα χρόνια όπου έζησε.

Το κείμενο έχει λόγο προφορικό και είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο όπου προβάλλονται καθαρά οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις. Η γλώσσα του Σωκράτη είναι απλή, σύγχρονη, καθημερινή, προσαρμοσμένη στον σύγχρονο τρόπο έκφρασης. Μέσα από τη συζήτηση έρχονται στο φως λόγια που ειπώθηκαν από τον Σωκράτη στους μαθητές του, αλλά και γνώσεις που δεν πρόλαβε να εκμαιεύσει, γιατί όπως υποστήριζει και ο ίδιος, η γνώση δεν μεταδίδεται, αλλά ανακαλύπτεται εκ νέου από μέσα μας.

Το βιβλίο είναι η αρχή της σειράς Πίνοντας καφέ με τον… και με χιουμοριστικό και λαϊκό τρόπο θα προσπαθήσει να εντρυφήσει τον αναγνώστη στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Είναι μια πρωτοβουλία που θα κάνει τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα τα φιλοσοφικά ζητήματα που απασχολούσαν τότε τους φιλοσόφους και να γνωριστεί καλύτερα, τόσο με τους ίδιους τους ανθρώπους, όσο και με τον αρχαίο κόσμο. Πάμε μαζί τους για καφέ;

 

 

Η Δήμητρα Σαμλίδου, γεννήθηκε το 1996 και μένει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο ΠΜΣ “Επιστήμες Αγωγής” Κατεύθυνση “Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός” ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο  Διπλωματικής Εργασίας: “Η Γλώσσα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στη Σύγχρονη Εκπαίδευση”. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα από τον Αύγουστο του 2019.

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.