HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΤο τι του τίποτα – Γράφει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Το τι του τίποτα – Γράφει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Το τι του τίποτα – Γράφει η Δήμητρα Σαμλίδου.

   

      

  Το τι του τίποτα

Μια περιπέτεια εκτυλίσσεται στις σελίδες τη νουβέλας αυτής. Το “τι”, η πρώτη συλλαβή της λέξης τίποτα, τόσο ασήμαντη μα και τόσο σημαντική παράλληλα. Τι θέλει να μας πει ο αφηγητής;

 

Η Λίζα Διονυσιάδου έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Μόσχας και έχει εργαστεί στο Παρίσι. Έχει εκδόσει δύο ποιητικά βιβλία, τα Εν Λευκώ και Προς τα Έξω από την ΟΔΟ ΠΑΝΟΣ και Ο καθρέφτης και άλλες ιστορίες από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ.

 

Πρόκειται για την ιστορία της Αγγελικής Ανδρεάδη, υπάλληλος μιας δημόσιας υπηρεσίας, στην οποία μάς αφηγείται την εμπλοκή της με τρόπο παράλογο και εξωφρενικό σε μία δίκη. Ένας άντρας με καμπαρντίνα που έχει πρόβλημα με το ξενοδοχείο του – κάποιος θέλει να χτίσει μπροστά από το κατάλυμά του, με αποτέλεσμα να περιορίζει τη θέα στους πελάτες του – αναστατώνει την ζωή της και την ίδια, την κάνει μέρος μιας δίκης που η ίδια η πρωταγωνίστρια προσπαθεί να καταλάβει πώς βρέθηκε μπλεγμένη και να βγει από αυτή την κατάσταση νοητικά αλώβητη.

 

Όμως, καθώς παραμένει θεατής σε όσα τής συμβαίνουν, αντιμετωπίζει τα γεγονότα με σουρρεαλισμό και μια νότα καφκισμού, κάτι που τής φαίνεται απόλυτα λογικό. Στον παραλογισμό της την συντροφεύει ο σύζυγός της, ο οποίος έχοντας σώας τας φρένας, προσπαθεί να την διατηρήσει νηφάλια. Η ίδια, όμως, θέλει να παραμείνει ψύχραιμη ή προτιμάει να γίνεται μέρος του παραλόγου;

 

Ο αφηγητής μιλάει σε τρίτο πρόσωπο, μάς μεταφέρει από εσωτερικούς χώρους, στους δρόμους της Αθήνας και από εκεί στο αγαπημένο νησί της Αγγελικής που το επισκέπτεται συχνά. Στο κείμενο παρατίθενται αποσπάσματα από εφημερίδες με ειδήσεις γεγονότων εξίσου παράλογων που συμβαίνουν στην σημερινή κοινωνία, τα οποία συνδέονται με τους “άθλους” της ηρωίδας.

 

Μια πρωτότυπη αφήγηση διανθισμένη με μονολόγους και εσωτερικές σκέψεις που αναλύει την δημοσιοϋπαλληλική παράνοια, προσπαθεί να διατηρήσει την ουσία της ανθρώπινης διάστασης των πραγμάτων και να μην εντάξει όλα τα “τι” της ζωής στο φάσμα του τίποτα. Μπορεί κάποιος, τελικά, να ορίσει τι είναι πραγματικό και τι παράδοξο στην κοινωνία;

 

 

 

 

Η Δήμητρα Σαμλίδου, γεννήθηκε το 1996 και μένει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο ΠΜΣ “Επιστήμες Αγωγής” Κατεύθυνση “Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός” ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο  Διπλωματικής Εργασίας: “Η Γλώσσα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στη Σύγχρονη Εκπαίδευση”. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα από τον Αύγουστο του 2019.

Η πρώτη της συγγραφική απόπειρα έγινε με τη συγγραφή του οδοιπορικού  “Ανθρακίτης Το χωριό που αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες”.

Είναι επίσης, κειμενογράφος της ιστοσελίδας του Ξενώνα “Ανθρακίτης” (https://anthrakitis.gr/)

Έχει στο ενεργητικό της συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων, καταγραφή κεραμικής, καταγραφή/ταξινόμηση/αρχειοθέτηση βιβλίων Βιβλιοθήκης Μουσείου, μετάφραση επιστημονικών άρθρων από την Ελληνική στην Ισπανική γλώσσα.

Μιλά αγγλικά και ισπανικά και έχει συμμετοχή σε πλήθος σεμιναρίων που αφορούν θέματα Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Τέχνης, Φιλοσοφίας, Δημιουργικής γραφής.

Έχει συμμετοχή και διακρίσεις σε διαγωνισμούς διηγήματος – Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας- επαίνους και διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμους-6ο Διαγωνισμό Παραμυθιού της ‘Ονειρούπολης 2012-2013’, 4ο πανελλήνιο σχολικό λογοτεχνικό διαγωνισμό του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης.

Έχει λάβει το 1ο Βραβείο Διηγήματος στον 4ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης, 22 Απριλίου 2012.

Την ενδιαφέρει ….ή αγαπά το διάβασμα.

 

 

 

 

 

 

 

        

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

 

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.