HomeΑρθρογραφίαΥγείαΨυχολογία-ΨυχανάλυσηΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΟΞΙΚΟ – Γράφει η ψυχολόγος -ψυχοθεραπεύτρια Σουζάνα Παπαφάγου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΟΞΙΚΟ – Γράφει η ψυχολόγος -ψυχοθεραπεύτρια Σουζάνα Παπαφάγου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΟΞΙΚΟ – Γράφει η ψυχολόγος -ψυχοθεραπεύτρια Σουζάνα Παπαφάγου.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΟΞΙΚΟ

Ήταν γραμμένο με μεγάλα γράμματα,

 ΠΡΟΣΟΧΗ:ΤΟΞΙΚΟ!

 

Η Α έκανε πως δεν το έβλεπε, ίσως και να μην το είχε δεί.

Κάθησε πάνω στο βαρέλι με την προειδοποιητική φράση και άνοιξε την τσάντα της. κουβαλούσε μέσα πάντα τις φωτογραφίες των τελευταίων τους συναντήσεων. Εύφλεκτο υλικό και μαζί με το τοξικό κάναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Θα έμενε εκεί για πολύ, πίστευε πως δεν είχε κάπου αλλού να πάει και αλήθεια, μέσα της ο μόνος δρόμος ήταν να επιστρέψει στο σπίτι τους.

Το σπίτι τους, ήταν άραγε  ποτέ δικό τους ή ήταν το σπίτι του καθενός ξεχωριστά;

Η Α για πρώτη φορά άρχισε να αισθάνεται πως δεν έβλεπαν με τα ίδια μάτια το τοπίο, και πάλι όμως η όρασή της θάμπωνε, βλέπεις είχε πρόσφατα ξεκινήσει να βλέπει και μέσα από τα δικά της μάτια.

Το πρόβλημα ήταν ξεκάθαρο, όχι όμως ακόμα σε εκείνη… Καθώς διαχωριζόταν από εκείνον και άρχισε να έχει την αίσθηση του εαυτού της, τόσο εκείνος γινόταν σαν αυτό εκεί το βαρέλι…

Θα κατάφερνε να το δει αυτό άραγε η Α;

θα προλάβαινε να σηκωθεί και να φύγει τρέχοντας;

Θα άντεχε άραγε την μοναξιά που βιώνει εκείνος που βλέπει ξαφνικά με τα δικά του μάτια μετά από χρόνια που κοιτούσε τον κόσμο μέσα από εκείνα τα δανεικά;

Και αν τα δανεικά είναι ενός τοξικού ανθρώπου ; Τότε η αντίθεση είναι μεγάλη, ποιον να πιστέψει… εκείνον και τα μάτια του ή τον «νεογέννητό»της εαυτό και τα απαίδευτα νέα της μάτια;

Μια τοξική σχέση είναι μια σχέση στην οποία ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι συμπεριφέρονται με τρόπο επιβλαβή για τον άλλο.

Πρόκειται για μια σχέση που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική, σωματική ή ψυχική κακοποίηση, χειραγώγηση και έλεγχο.

Οι τοξικές σχέσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα εμπλεκόμενα άτομα και να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες ψυχολογικές βλάβες ενώ μπορούν να λάβουν πολλές μορφές και να προέλθουν από διαφορετικούς ανθρώπους της ζωής μας… από έναν  σύντροφο έως έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας. Στις ερωτικές σχέσεις, η τοξική συμπεριφορά μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ζήλιας, της κτητικότητας και της συναισθηματικής ή σωματικής κακοποίησης.

Στις φιλίες, η τοξική συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνει κουτσομπολιά, πισώπλατα μαχαιρώματα και χειραγώγηση.

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια μιας τοξικής σχέσης είναι η έλλειψη σεβασμού.

Εάν ο ένας σύντροφος δεν σέβεται τον άλλο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα δυσπιστίας. Η ασεβής συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνει την υποτίμηση, την προσβολή ή τον χλευασμό του άλλου. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει το να αγνοούνται τα συναισθήματα ή οι ανάγκες μας και να μην λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις μας. Ένα άλλο σημάδι μιας τοξικής σχέσης είναι η ελεγκτική συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον περιορισμό των δραστηριοτήτων ή των κοινωνικών συναναστροφών μας, τον έλεγχο του τηλεφώνου ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη λήψη αποφάσεων εκμέρους μας. Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς μπορεί να είναι πολύ επιζήμιος και μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα παγίδευσης ή ελέγχου.

Οι τοξικές σχέσεις μπορούν επίσης να χαρακτηριστούν από χειραγώγηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συναισθηματικό εκβιασμό, ενοχές ή παιχνίδια μυαλού. Η χειριστική συμπεριφορά μπορεί να είναι πολύ επιζήμια και μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα σύγχυσης, άγχους και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Η σωματική και συναισθηματική κακοποίηση είναι επίσης κοινά σημάδια μιας τοξικής σχέσης.

Η σωματική κακοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει χτυπήματα, χαστούκια ή σπρωξίματα, ενώ η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει λεκτική κακοποίηση, όπως φωνές, φωνές και εκφοβισμό.

Για να απαλλαγείτε από μια τοξική σχέση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σημάδια της τοξικής συμπεριφοράς και να αναλάβετε δράση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναζήτηση υποστήριξης από φίλους ή την οικογένεια, να μιλήσετε με έναν θεραπευτή ή σύμβουλο ή να τερματίσετε τη σχέση εντελώς.

ΥΓ1(Εάν είστε σε μια τοξική σχέση, είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ψυχική και σωματική υγεία.)

ΥΓ2(Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων, την εξάσκηση της αυτοφροντίδας και την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας.)

 

 

 

 

Σπούδασα στην Ιταλία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ψυχολογίας της Πάρμα, στο πενταετές πρόγραμμα ‘Αναπτυξιακή Κλινική Ερευνητική Ψυχολογία’.Επέστρεψα στην Ελλάδα αφού ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο  «οικογενειακή θεραπεία και σεξουαλική διαφορετικότητα » και ξεκίνησα αμέσως πενταετή εκπαίδευση στην Ελληνική Εταιρία Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, όπου πια είμαι τακτικό μέλος.

Το 2011 ξεκίνησα να παρακολουθώ  εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ινστιτούτο Ψυχοδράματος Αθηνών για 4 χρόνια.Έχω παρακολουθήσει και ολοκληρώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρία και συνεχίζω να καταπιάνομαι με εκπαιδεύσεις και εποπτικές συνεδρίες.Τα τελευταία 10 χρόνια έχω υπάρξει επιστημονικός συνεργάτης στο Αιγινήτειο νοσοκομείο ως ομαδική αναλύτρια στο Τμήμα Διαταραχής Προσωπικότητας.

Το 2008 ξεκίνησα να εργάζομαι ιδιωτικά στο γραφείο μου με οικογένειες, ζευγάρια, ομάδες και ατομικά (ενήλικες, εφήβους και παιδιά,).Το 2018 ονειρεύτηκα να δημιουργήσω έναν χώρο θεραπείας και τέχνης, όπου θα συνεχίσω να δουλεύω ατομικά και ομαδικά μέσω της αναλυτικής ψυχοθεραπείας αλλά θα πραγματοποιούνται παράλληλα, ομάδες ζωγραφικής και Πύλου κυρίως (σε συνεργασία με καλλιτέχνες), ομάδες δημιουργικής γραφής, ομάδες συμβουλευτικής γονέων και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.

Το όνειρό μου ξεκινά να ζωντανεύει σε μια δύσκολη περίοδο, της πανδημίας, μιας και «αναγκάστηκα» να αλλάξω χώρο λόγο τετραγωνικών (έπρεπε να μεταφερθώ, μετά τα 13 χρόνια, σε μεγαλύτερο χώρο).Από το 2013 γράφω στο περιοδικό Τaλκ (περιοδικό για γονείς), αναπτύσσοντας κυρίως ψυχολογικά θέματα, και μιλώ για την ευεργετική ιδιότητα των βιβλίων μέσα από τη στήλη μου «Μια ψυχολόγος διαβάζει βιβλία ».

θα με βρείτε στο https: www.humansoulroots.com

ΣΟΥΖΑΝΑ ΤΖ. ΠΑΠΑΦΑΓΟΥ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΡΜΑΣ
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
Επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα Διαταραχών προσωπικότητας Α’ ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: https://www.storytellinghumans.com -Σουζάνα Παπαφάγου.

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

 

 

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.