HomeΓύρω από ένα βιβλίοΣυνεντεύξειςΠίσω από τις κλειστές πόρτες – Ελένη Χέλμη-Μαρκεζίνη – Ρωτά ο Μπουζάρας Δημήτρης.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες – Ελένη Χέλμη-Μαρκεζίνη – Ρωτά ο Μπουζάρας Δημήτρης.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες – Ελένη Χέλμη-Μαρκεζίνη – Ρωτά ο Μπουζάρας Δημήτρης.

 

 Το νέο σας βιβλίο με τίτλο «Πίσω από τις κλειστές πόρτες», κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Αρμός. Ποια ήταν η αφορμή για τη συγγραφή του;

 

Όπως έχω ξαναπεί κάθε φορά που αντιμετωπίζω μια μεγάλη δυσκολία ή απώλεια στη ζωή μου, αφήνω το μυαλό να ταξιδέψει στο παρελθόν και σε καλύτερες εποχές. Παίρνω δύναμη από αυτό το μικρό ταξίδι του νου και της ψυχής και αν αξίζει, θέλω να γράψω γι’ αυτό και να το μοιραστώ με άλλους.

 

 

 Στο βιβλίο εντάξατε αναμνήσεις, γνωριμίες, περιστατικά από  τον κόσμο του χθες και φυσικά, το δικό σας κόσμο. Προφανώς, υπήρχαν πολλά περισσότερα πριν την τελική επιλογή. Αν ναι, με ποια κριτήρια έγινε η τελική επιλογή τους;

 

Η επιλογή μου ήταν καθαρά συναισθηματική. ΟΙ άνθρωποι για τους οποίους έγραψα ήταν ινδάλματα των νεανικών μου χρόνων, που ποτέ δεν πίστευα πως η τύχη θα τα έφερνε να τους συναντήσω. Για άλλους πάλι ο θαυμασμός μου ήταν για τη δύναμη της πίστεως και της υπομονής που είχαν, να δέχονται τις δυσκολίες της ζωής, πάντα προσμένοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

 

 

 Αφηγείστε μέρος, στιγμές από τη ζωή ανθρώπων της προηγουμένης γενιάς, ενός κόσμου που πλέον δεν υπάρχει. Θεωρείτε πως μοιάζουμε, έχουμε τις ίδιες αντοχές, την ίδια δύναμη, θα αντιδρούσαμε σε παρόμοιες καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο, την ίδια πυγμή, ψυχραιμία, νηφαλιότητα, ή εξελιχθήκαμε σε κάτι άλλο;

 

Η ζωή του χθες σαφώς διέφερε από την ζωή του σήμερα. ΟΙ ρυθμοί ήταν πιο ήρεμοι, οι άνθρωποι λιγότεροι και η συντροφικότητα περίσσευε. Σήμερα, η ταχύτης στην ενημέρωση, ο ανταγωνισμός στη δουλειά, η ανασφάλεια και η έλλειψη οικογενειακών δεσμών, φέρνουν το άγχος και το στρες. Πιστεύω όμως, πως σε μια πραγματικά δύσκολη στιγμή εχθροί και φίλοι θα ένωναν τις δυνάμεις τους με το ίδιο σθένος, γενναιότητα και πυγμή.

 

 

Ποια από τις προσωπικότητες, επηρέασε με κάποιο τρόπο στην πορεία της ζωής σας;

 

Ο άνθρωπος που επηρέασε τη ζωή μου περισσότερο απ’ όλους, ήταν η μητέρα μου. Γεννημένη στην Αγγλία με καταγωγή από την Χίο και την Σπάρτη υπήρξε μια ωραία γυναίκα φοβερά χαμηλών τόνων. Είχε ένα γλυκό, πράο αλλά και δυναμικό χαρακτήρα. Πολύπλευρη, μορφωμένη αλλά και τελείως προσγειωμένη στην πραγματικότητα της ζωής. Αντιπαθούσε την δημοσιότητα και αφιέρωσε τη ζωή της στον άντρα, στα παιδιά και στα εγγόνια της.

 

 

 Αν μπορούσατε να ξεχωρίσετε μια προσωπικότητα, η οποία, έχει ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει για κάποιο λόγο, ποια θα ήταν και ποιο είναι αυτό;

 

Δε νομίζω πως μπορώ να ξεχωρίσω κάποια προσωπικότητα. Η κάθε μια είχε τα δικά της χαρακτηριστικά που την έκαναν ξεχωριστή.

 

 

Πόσο εύκολη ήταν η ζωή για ένα μικρό κορίτσι και αργότερα μια κοπέλα στην εφηβεία, σε ένα σπίτι στο οποίο συνεχώς υπήρχε κόσμος, κίνηση και προφανώς, διαφορετικοί κανόνες, λόγου χάρη ο πατέρας σας λόγου του φόρτου εργασίας, δεν ήταν πάντοτε διαθέσιμος. Πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος της μητέρας σας στην προκείμενη περίπτωση;

 

Έχοντας ζήσει μια ζωή γεμάτη κίνηση, δε μου φαινόταν καθόλου περίεργη αλλά αντιθέτως ενδιαφέρουσα, και κάθε στιγμή διαφορετική και γεμάτη!

Ο πατέρας μου, αν και φοβερά πάντα απασχολημένος είτε με τη πολιτική είτε με τα βιβλία και την ιστορία του, έβρισκε πάντα χρόνο για την οικογένειά του. Ποτέ δεν μου έλλειψε γιατί ήταν συνεχώς παρόν. Με τον αδελφό μου και εμένα γινόταν ξανά παιδί. Αφιέρωνε ατελείωτες ώρες στα παιχνίδια μας και γενικά σε ότι μας αφορούσε.

Η μητέρα μου πάλι ήταν η ήρεμη δύναμη. Εκείνη είχε αναλάβει την ανατροφή μας. Αυστηρή όταν έπρεπε, δεν ύψωνε όμως ποτέ τον τόνο της φωνής της, και ήταν πάντα παρούσα και στοργική. Είχε κατορθώσει σε μια εποχή διαφορετική, να είναι κοντά, και φίλη με τα παιδιά της. Δεν είχα ποτέ εφηβικά μυστικά από εκείνη και πάντα με συμβούλευε ήρεμα με τα παραδείγματά της.

 

 Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ικανού πολιτικού; Τα αναγνωρίζετε σήμερα σε κάποιον ,κάποιους ή όχι; (Παρακαλώ, δε θα ήθελα να ονομάσετε)

 

Προσωπικά πιστεύω πως ένας πολιτικός πρέπει να είναι τίμιος, τολμηρός και πραγματικός πατριώτης. Να πιστεύει στις αποφάσεις του ,να μην τις παίρνει εν θερμώ και αυτές να είναι για το καλό του συνόλου και όχι το δικό του. Δυστυχώς, δεν γνωρίζω ούτε και μπορώ να κρίνω πώς σκέφτονται οι σημερινοί ηγέτες.

 

 

 Ο πατέρας σας εκτός των άλλων ιδιοτήτων του -βουλευτής, υπουργός, πρωθυπουργός- ήταν και ιστορικός. Ήρθατε σε επαφή με πολλά ιστορικά πρόσωπα. Ποιος γράφει τελικά την ιστορία; Μαθαίνουμε την πραγματική πλευρά της, ή μήπως ίσως «πίσω από τις κλειστές πόρτες»  γίνεται κάτι διαφορετικό;

 

Πιστεύω πως ο πιο κατάλληλος να γράψει ιστορία, είναι εκείνος που την έζησε. Φυσικά, πάντα εξαρτάται από την ικανότητα ενός πολιτικού να είναι ιστορικός, αλλά και αμερόληπτος .Οι κλειστές πόρτες δεν κρύβουν μυστικά, αλλά συναντήσεις σε χώρους ιδιωτικούς και όχι δημόσιους.

 

 

 Αν δεν είχατε γεννηθεί στην οικογένεια στην οποία γεννηθήκατε και μπορούσατε να διαλέξετε μια άλλη ζωή, ποιου ή ποιας, από εκείνους που περιγράφετε στο βιβλίο σας θα επιλέγατε και για ποιους λόγους;

 

Μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ καν ότι θα μπορούσα να είχα γεννηθεί σε άλλη οικογένεια. Αν πρέπει όμως να απαντήσω στην ερώτησή σας, δεν θα διάλεγα πρόσωπο ή οικογένεια, θα διάλεγα όμως να είχα κάνει καριέρα στον κλασικό χορό.

 

 

 Ζήσατε μια ζωή με πολύ αγάπη, αποδοχή, εμπειρίες, γνώσεις, μια ζωή που θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε, γεμάτη. Παρόλα αυτά, σας είχε λείψει κάτι και ποιο ήταν αυτό; Σας λείπει κάτι τώρα;

Κάτι που μου έχει λείψει πραγματικά, είναι ότι ποτέ δεν έχω εργαστεί. Παντρεύτηκα μικρή και τότε οι συνθήκες ήταν διαφορετικές ώστε να μη μου δοθεί ποτέ η ευκαιρία.

 

 

Μέσα από το βιβλίο, αλλά και μέσα από τη ζωή σας, πέρασαν άνθρωποι  καθημερινοί και άγνωστοι στους περισσοτέρους από εμάς, αλλά και άνθρωποι τρανοί και διάσημοι. Οι μεν με τη χειρωνακτική τους εργασία  και οι άλλοι με τη δύναμη του νου, διαμορφώσαν τον κόσμο και τον πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε. Αν μπορούσατε να συνοψίσετε ένα μάθημα ζωής που πήρατε από αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους σε μια δυο προτάσεις, ποιο θα ήταν;

 

Ένα μάθημα ζωής είναι να έχεις πάντα πίστη σε αυτό που κάνεις, αισιοδοξία και υπομονή.

 

 Τι σημαίνει για εσάς πλούσια ζωή;

 

Πλούσια ζωή σημαίνει για μένα μια ζωή γεμάτη εμπειρίες, συναντήσεις με ξεχωριστές προσωπικότητες και κυρίως μια ζωή που όλως τυχαίως να βρεθείς παρούσα στις στιγμές που έγραψαν ιστορία!

 

 Ετοιμάζετε κάτι για το μέλλον;

 

Όταν έγραψα το πρώτο μου βιβλίο πίστευα πως θα ήταν και το τελευταίο. Τα γεγονότα με διέψευσαν και να τώρα που έγιναν  οκτώ. Ποτέ δεν σταματώ να οραματίζομαι το μέλλον.

 

 

H Eλένη Xέλμη-Mαρκεζίνη γεννήθηκε στην Aθήνα. Kόρη του πολιτικού και ιστορικού Σπύρου Mαρκεζίνη, είχε την τύχη να βιώσει ιστορικές στιγμές ως αυτόπτης μάρτυς και να συναντήσει εξέχουσες προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο. Έχει ζήσει σε χώρες όπως το Bέλγιο, η Nότιος Aφρική, η Aυστρία και η Aλγερία. Mετά την επιστροφή της από την Eλβετία, το 1997, ζει μόνιμα στην Aθήνα. Eίναι παντρεμένη με τον πρέσβη επί τιμή Γεώργιο Xέλμη. Έχει γράψει έξι βιβλία. Έχει τιμηθεί με τον Tίμιο Σταυρό του Aποστόλου και Eυαγγελιστού Mάρκου του Πατριαρχείου Aλεξανδρείας.

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.