HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΖωή είναι… – Τριανταφυλλιά Ξήντα   – Σχολιάζει ο Βασίλης Μπάτζιος.

Ζωή είναι… – Τριανταφυλλιά Ξήντα   – Σχολιάζει ο Βασίλης Μπάτζιος.

Ζωή είναι… – Τριανταφυλλιά Ξήντα   – Σχολιάζει ο Βασίλης Μπάτζιος.


 

 «Ζωή είναι…»  Τριανταφυλλιά Ξήντα

  Το βιβλίο με τον τίτλο «Ζωή είναι…»  είναι ένα βιβλίο με πεζά κείμενα γραμμένα από μια Δασκάλα,  την Κυρία Ξήντα Τριανταφυλλιά. Τον αινιγματικό τίτλο έδωσε  μια μαθήτριάς της, όπως δήλωσε σε μια της ομιλία η συγγραφέας εξηγώντας μαζί  πως η έμπνευση, για το βιβλίο,  την βρήκε μετά από ένα περίπατο της  σε ένα από τα όμορφα τοπία της Εύβοιας.

 

Το βιβλίο αποτελείται από 73 κείμενα γραμμένα μέσα σε 152 σελίδες, από τις εκδόσεις 24 γράμματα σε μια χάρτινη όμορφη έκδοση. Το περιεχόμενο του, αφορά ποίκιλα θέματα βγαλμένα από τις εμπειρίες της συγγραφέα μέσα από την εργασία της, την επαφή της με τα παιδιά,  αλλά και μέσα από προσωπικά της βιώματα.

 

Το βιβλίο ξεκινά με έναν πρόλογο (νοηματικά βαθύ)  που σε εισάγει με τον καλύτερο τρόπο  στα περιεχόμενα και  ακολουθεί  το πρώτο κείμενο, με έναν ευγενή πρώτο χαιρετισμό («Καλημέρα»).  Σε όλο το βιβλίο  ή Κυρία Ξήντα  μας δίνει νοήματα με εκφραστικό  μέσον το διάλογο. Ομιλητής και συνομιλητής εξομολογούνται, σε κάθε κείμενο από κοινού μια αλήθεια. Η γραφή της  συγγραφέα ισορροπεί ανάμεσα στον λυρισμό και στον πεζό λόγο. Έτσι αναγνωρίζεις την αθωότητα πίσω από μια απλή ερώτηση όπως «πιο είναι το όνομά σου», και ανακαλύπτεις   σε πολλά κείμενα της ένα ύφος παραμυθίας που καταλήγει  άλλοτε σε μια διδαχή («η καμπούρα», «η κόντρα») και άλλοτε σε έναν κρυφό αφορισμό («ο από Καθέδρας»), καθώς η συγγραφέας επιλέγει μια ευρεία θεματολογία,  γύρω από τις ρίζες ή αφετηρίες (παιδί, γονείς, καταγωγή, πατρίδα κ.α).  Το «Ζωή είναι…», αξίζει κάποιος να το πάρει και να το διαβάσει, για να γευτεί όσα μπορεί να κρύβονται πίσω από μια λέξη και τρεις τελείες.

 

 

 

Η Τριανταφυλλιά Ξήντα, με καταγωγή από Κωνσταντινούπολη και Ήπειρο, γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Βασιλικό Χαλκίδας. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών και υπηρετεί ως εκπαιδευτικός στην Εύβοια από το 1995 και τον τελευταίο χρόνο ως Διευθύντρια σε Δημοτικό του Δήμου Χαλκιδέων.

Εργάστηκε ως ειδική παιδαγωγός σε ιδρύματα ΑΜΕΑ στην Αθήνα για έξι χρόνια. Σπούδασε στο τμήμα επιμόρφωσης του ΕΚΠΑ «Παραμύθι και θεατρική παράσταση». Φέτος παρακολουθεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών « ΚΟΡΑΗΣ», στο ΕΚΠΑ, με αντικείμενο τη Νεοελληνική ποίηση και πεζογραφία. Συμμετείχε σε πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων για εκπαιδευτικά θέματα και παρακολούθησε μαθήματα εικαστικών τεχνών, πιάνου και παραδοσιακών χορών. Συγγράφει , σκηνοθετεί και σκηνογραφεί θεατρικά έργα στα πλαίσια σχολικών παραστάσεων και φεστιβάλ. Υλοποιεί πολιτιστικά προγράμματα (θέατρο σκιών, εικαστικές παρεμβάσεις στους χώρους του σχολείου, προγράμματα ποίησης και συγγραφής παιδικού βιβλίου κ.λ.π) Είναι ιδρυτικό μέλος του συλλόγου ««Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας», το οποίο υλοποιεί πολιτιστικές δράσεις στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας.

Γράφει από τα εννιά της χρόνια. Το βιβλίο της «Ζωή είναι…» περιέχει 73 βιωματικά κείμενα. Είναι δοσμένα με διάλογο και φιλοσοφική διάθεση, με στόχο να αγγίξουν τις ψυχές και μέσα από αυτές ο αναγνώστης να βρει ένα κομμάτι του εαυτού του, να αναλογιστεί την μοναδικότητά του και να κατανοήσει την ανάγκη για κοινωνική σύμπνοια .

Η αγάπη, σε όλες τις μορφές είναι κατάκτηση…

 

                              

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.