HomeΑρθρογραφίαΔιάφορα ΆρθραΤα έθιμα του Πάσχα στον κόσμο – Γράφει η φιλόλογος-ποιήτρια Αγγελική Αγγελοπούλου.

Τα έθιμα του Πάσχα στον κόσμο – Γράφει η φιλόλογος-ποιήτρια Αγγελική Αγγελοπούλου.

Τα έθιμα του Πάσχα στον κόσμο – Γράφει η φιλόλογος-ποιήτρια Αγγελική Αγγελοπούλου.

   

Τα έθιμα του Πάσχα στον κόσμο.

Το Πάσχα είναι μία χριστιανική θρησκευτική γιορτή οπου γιορτάζουμε την ανάσταση του Χριστού. Το όνομα προέρχεται από το εβραϊκό Πέσαχ αυτό δηλαδή που ο Χριστός μαζί με τους Αποστόλους γιόρταζαν τη στιγμή που τον συνέλαβαν και ακολούθησε η σταύρωση του. Είναι επίσης μία γιορτή ειδωλολατρική προς τιμήν της άνοιξης γιατί έρχεται το φως μετά τον χειμώνα, η οποία γιορτάζεται από την αρχαιότητα.
Η θεά της γονιμότητας είναι εκείνη η οποία δοξάζεται αυτή την περίοδο και το όνομά της προέρχεται από τις αγγλοσαξονικές χώρες Eostre/Ostera.

Αυτό, που κατέληξε σήμερα να λέγεται Easter δλδ η αγγλική λέξη για το Πάσχα.

Το αυγό είναι ένα από τα σύμβολα αυτής της γιορτής, γνωστό από την αρχαιότητα διότι αναπαριστά την γονιμότητα και την αναγέννηση.
Πολλά έθιμα σε όλο τον κόσμο, σχετίζονται με αυτές τις δοξασίες αφού κατά την διάρκεια της Νηστείας δεν πρέπει να καταναλώνουμε αυγά.
Είναι ευλογημένα κ προορισμένα να καταναλωθούν την ημέρα του Πάσχα
είτε είναι χρωματιστά, είτε όμορφα διακοσμημένα.

 

Στη Γαλλία οι καμπάνες των εκκλησιών σταματούν να χτυπούν την Μεγάλη Πέμπτη. Φεύγουν για την Ρώμη, το Βατικανό, όπου ο Πάπας θα τις ευλογήσει. Θα γυρίσουν το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ και στο δρόμο της επιστροφής γεμίζουν γλυκίσματα κ καραμέλες τους αγρούς όπου περνούν , για τα παιδιά. Την Κυριακή του Πάσχα, μετά την εκκλησία, η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι για το παραδοσιακό ψητό αρνί με τις πατάτες.

Στην Ιταλία το παραδοσιακό γλυκό ψωμί που λέγεται Colomba, συμβολίζει τα καλά νέα! Την Κυριακή του Πάσχα καταναλώνουν ψητό αρνί ενώ η Δευτέρα του Πάσχα είναι αφιερωμένη στα οικογενειακά πικνικ.

 

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία ετοιμάζουν το γλυκό που λέγεται Mona και μοιάζει με το δικό μας τσουρέκι, αφού το διακοσμούν με αυγά! Σε πολλές πόλεις γίνονται παρελάσεις κ αναπαραστάσεις του Θείου Δράματος.

 

Στην Γερμανία στολίζουν το Osterbaum, δλδ το δέντρο του Πάσχα. Πολύχρωμα αυγά κ κορδέλες στολίζουν τα δέντρα στις αυλές κ τους κήπους ενώ οι λαγοί κ τα κουνέλια μοιράζουν αυγά την νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Στην Αγγλία τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι όπως και στο Halloween για να μαζέψουν γλυκά και σοκολάτες. Το γεύμα της Κυριακής είναι ψητό αρνί με σως από μέντα και πατάτες στο φούρνο Επίσης τρώνε τα περίφημα hot cross buns που είναι μικρά γλυκά ψωμάκια που τα διακοσμούν με ένα σταυρό.

 

Στις Σκανδιναβικές χώρες, τα έθιμα έχουν ειδωλολατρικές ρίζες. Το Πάσχα ο ήλιος χορεύει στον ουρανό, γι’αυτό ξυπνούν νωρίς κ πηγαίνουν στα πιο ψηλά μέρη με την ωραιότερη θέα για να τον δουν. Ανάβουν τεράστιες φωτιές για να απομακρύνουν τους καλικάντζαρους κ τις μάγισσες που ξυπνάνε τις μέρες του Πάσχα! Τα παιδιά χτυπούν τις πόρτες των σπιτιών ντυμένα σαν μάγισσες Virpominen ή ξωτικά κ ζητούν σοκολάτες κ γλυκά.

 

 

Στην Πολωνία, πολλά σύμβολα υπάρχουν τις μέρες του Πάσχα.

 

Το νερό που συμβολίζει τη ζωή εμφανίζεται την Δευτέρα του Πάσχα όπου φίλοι κ γνωστοί πετούν νερό ο ένας στον άλλο για να εξαφανίσουν από τις αμαρτίες.Η μέρα αυτή ονομάζεται Smigus Dingus.

 

Στη Ρωσία προσπαθούν να διακοσμήσουν περίτεχνα και να προσφέρουν αυγά τους πολύ κοντινούς τους ανθρώπους. Σύμφωνα με ένα άλλο έθιμο, πηγαίνουν στα κοιμητήρια για να επισκεφτούν τους νεκρούς και να εναποθέσουν αυγά για να τιμήσουν τα πνεύματα των νεκρών. Όσον αφορά το γεύμα τρώνε και εκεί αρνί με βούτυρο ή ζαμπόν στο φούρνο και σαν επιδόρπιο δοκιμάζουν το paskha, γλυκό του Πάσχα που έχει βάση το λευκό τυρί και τρώνε επίσης το koulirch που είναι γλυκό ψωμί παραδοσιακό του Πάσχα.

 

Στις Η.Π.Α., ο λαγός του Πάσχα έχει την τιμητική του, γιατί φέρνει σοκολάτες και γλυκίσματα στα παιδιά.Την Δευτέρα του Πάσχα οργανώνεται από τον Αμερικανό Πρόεδρο, στους κήπους του Λευκού Οίκου το μεγάλο κυνήγι των πασχαλινών αυγών, White House Easter Egg Roll.
Στην Αυστραλία, με οικολογική συνείδηση, ο λαγός έχει αντικατασταθεί από ένα άλλο είδος που είναι υπό εξαφάνιση, το bilby.

Έτσι ευαισθητοποιουνται τα παιδιά κ συμβάλουν στην προστασία αυτού του ζώου.

 

 

 

  

Η Αγγελική Αγγελοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική και Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Η ενασχόληση της με τις ξένες γλώσσες και η αγάπη της για τα ταξίδια, της άνοιξαν κρυμμένους ορίζοντες. Μαθήτευσε κοντά σε αξιόλογους και καταξιωμένους δασκάλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που την βοήθησαν να ανακαλύψει το «λογοτεχνικό» της στίγμα. Περνώντας από όλα τα είδη γραπτού λόγου, σταμάτησε στην ποίηση, περιπλανώμενη σε άγνωστα αλλά πολύ ελκυστικά μονοπάτια. Την συναρπάζει όμως κάθε μορφή Τέχνης, οπότε παράλληλα με τις ποιητικές της αναζητήσεις, ασχολείται με την μουσική και το θέατρο. Έχει γράψει στίχους κάποιοι από τους οποίους μελοποιήθηκαν, καθώς και μικρά θεατρικά έργα και σκετς.
Εργάστηκε στην δημόσια εκπαίδευση για πολλά χρόνια. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ποιητικές συλλογές, ποιητικά λευκώματα και ανθολόγια διαφόρων εκδόσεων, συχνά με το ψευδώνυμο Λήδα Νιρβάνα.
Το 2019 εξέδωσε την ποιητική συλλογή που φέρει τον τίτλο «Βανίλια υποβρύχιο». Η ποιητική συλλογή «Ήδη λείπω-Déjà absente» αποτελεί το δεύτερο ποιητικό της έργο, όπου προσπαθεί να εκφράσει τις εμπειρίες και τις απόψεις της για τον έρωτα.

 

 

 

                   

 

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

 

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.