HomeΓύρω από ένα βιβλίοΑνακοινώσειςΟ Βενιζέλος και η Βασιλεία – Τρίτη 23 Απριλίου, στις 7:00 μ.μ, στην Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» της ΕΣΗΕΑ.

Ο Βενιζέλος και η Βασιλεία – Τρίτη 23 Απριλίου, στις 7:00 μ.μ, στην Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» της ΕΣΗΕΑ.

Ο Βενιζέλος και η Βασιλεία – Τρίτη 23 Απριλίου, στις 7:00 μ.μ, στην Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» της ΕΣΗΕΑ.

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ

«Ο Βενιζέλος και η Βασιλεία» | Γεώργιος Μικρούδης

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Οι εκδόσεις Επίκεντρο διοργανώνουν την Τρίτη 23 Απριλίου, στις 7:00 μ.μ, στην Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα, 1ος όροφος), εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γεωργίου Μικρούδη «Ο Βενιζέλος και η Βασιλεία. Οι θέσεις του Βενιζέλου για το πολιτειακό ζήτημα και η σύγκρουσή του με τους βασιλείς».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
• Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
• Αντώνης Κλάψης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
• Κώστας Καβανόζης, Συγγραφέας, Μεταδιδακτορικός ερευνητής
• και ο συγγραφέας του βιβλίου Γεώργιος Μικρούδης.

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Σοφία Λιγνού, Πρόεδρος Εφετών, Γενική Γραμματέας ΚΕΛΔ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ζωντανά μέσω:
https://youtube.com/live/lYkBO2trnK8 και https://www.facebook.com/epikentro.publishers/live/

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος αντιμοναρχικός; Ή ήταν απλά οπαδός του βρετανικού πολιτικού μοντέλου; Το όνομά του σίγουρα δεν έχει συνδεθεί ταυτοτικά με την Αβασίλευτη Δημοκρατία, όπως συνέβη με τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου ή τον Νικόλαο Πλαστήρα. Αρκετοί ιστορικοί μάλιστα θεωρούν ότι βρισκόταν ιδεολογικά πιο κοντά στη Βασιλευομένη Δημοκρατία παρά στην Αβασίλευτη. Ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και την ιδεολογική σκοπιά από την οποία προσεγγίζεται, άλλοτε τονίζεται η πίστη του στη δεύτερη και άλλοτε η προτίμησή του στην πρώτη, δίδοντας στην αντιπαράθεση με τους βασιλείς καθαρά προσωπικό και όχι θεσμικό χαρακτήρα. Το σίγουρο είναι όμως ότι κανείς άλλος πολιτικός δεν συγκρούσθηκε με τόσο μεγάλη ένταση με τους Έλληνες μονάρχες όσο ο Βενιζέλος. Ξεκινώντας από τα πρώτα του πολιτικά βήματα στην αυτόνομη Κρήτη έως το κύκνειο άσμα του με το αντιμοναρχικό Κίνημα του 1935, ο Βενιζέλος ήρθε άλλοτε σε ήπια και άλλοτε σε σφοδρή αντιπαράθεση με πέντε συνολικά ηγεμόνες, δηλαδή τον πρίγκιπα Γεώργιο, και τους βασιλείς Γεώργιο Α΄, Κωνσταντίνο Α΄, Αλέξανδρο και Γεώργιο Β΄. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ώστε να παρακολουθήσουμε τη σχέση του κορυφαίου (κατά τους περισσότερους ιστορικούς) πολιτικού με τους παραπάνω μονάρχες, καθώς και τη διακύμανση των θέσεών του στο πολιτειακό ζήτημα. Εκ των πραγμάτων, μαζί θα παρακολουθήσουμε και τα κυριότερα γεγονότα της περιόδου 1897-1936, μιας περιόδου πλούσιας σε θριάμβους αλλά και πανωλεθρίες.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Γεώργιος Δ. Μικρούδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Νεότερη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Είναι διδάκτωρ νομικής. Υπηρετεί στο δικαστικό σώμα από το 1995. Η προηγούμενη μελέτη του Το μετέωρο βήμα στη Μικρασία κυκλοφορεί σε 3η έκδοση (Εκδόσεις Νεφέλη).

 

                                             

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.