HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΤο Παπαγαλάκι – Γράφει η αρχαιολόγος Δήμητρα Σαμλίδου.

Το Παπαγαλάκι – Γράφει η αρχαιολόγος Δήμητρα Σαμλίδου.

Το Παπαγαλάκι – Γράφει η αρχαιολόγος Δήμητρα Σαμλίδου.

 

 

Το Παπαγαλάκι

από την Δήμητρα Σαμλίδου

 

Γράφτηκε το 2020 και κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2021 από τις Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ, Το παπαγαλάκι είναι ένα μυθιστόρημα που ήρθε για να ξαφνιάσει τον αναγνώστη και να ταράξει τον εσωτερικό κόσμο μιας γυναίκας, την πιο κρίσιμη ημέρα της ζωής της: την ημέρα του γάμου της.

 

Η συγγραφέας του βιβλίου, Μαρί – Χελίν Μπερτίνο έχει γράψει το “2 a.m. at the Cat’s Pajamas” και τη συλλογή διηγημάτων Safe as Houses”. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει λάβει τα βραβεία Puschart Prize και Iowa Short Fiction Award, ενώ έχει υπάρξει αρχισυντάκτρια στα One Story και Catapult. Πλέον διδάσκει στα NYU, New School και Institute of American Indian Arts στη Σάντα Φε. Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της, μπορείτε να βρείτε στο www.mariehelenebertino.com.

 

Στο Παπαγαλάκι βλέπουμε από τη σκοπιά της πρωταγωνίστριας, της “νύφης”, την εβδομάδα του γάμου της. Στο πανδοχείο “πάνω” στο Λονγκ Άιλαντ, όπου το μυστήριο θα λάβει χώρα, εμφανίζεται με τη μορφή ενός μικρού παπαγάλου η – εδώ και δέκα χρόνια – νεκρή γιαγιά της, η οποία την αποτρέπει από το γάμο και της λέει να πάει να βρει τον αδερφό της. Έτσι, ξεκινάει η περιπετειώδης εβδομάδα της νύφης…

 

 

Η ανθοπώλισσα την πιέζει να πάει στο μαγαζί για τα λουλούδια του γάμου. Η νύφη διαρκώς τής υπόσχεται πως θα είναι εκεί, αλλά κάτι συμβαίνει και δεν εμφανίζεται ποτέ. Οι τελευταίες πινελιές πριν από το μεγάλο γεγονός μοιάζουν ασημαντότητες μπροστά σε αυτά που η νύφη έχει να αντιμετωπίσει. Καινούργιο νυφικό – γιατί η γιαγιά της λέρωσε το πρώτο – μία εγωπαθής κολλητή, μία αποξενωμένη μητέρα, ένας αδερφός, τον οποίο έχει να δει από την ημέρα του δικού του γάμου – πριν από πέντε χρόνια –, κακές συνήθειες, μια μαχαιριά στο μηρό, ο γαμπρός ο ίδιος, ένα χαλασμένο ασανσέρ, ένα πλοίο στη μέση του δρόμου και άλλα στιγμιότυπα είναι όσα μπαίνουν εμπόδιο, ή στέκονται σαν σανίδα σωτηρίας, ώστε να αγκριστρωθεί στην ευτυχία της. Ποια είναι αυτή;

 

Το βιβλίο, είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, από τη σκοπιά της πρωταγωνίστριας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σε γλώσσα απλή, καθημερινή, προφορική, ενσωματώνοντας και απρεπή εκφορά λόγου. Στις περιγραφές του σκηνικού, το σουρρεαλιστικό στοιχείο είναι εμφανές, δηλώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την εσωτερική κατάσταση και πραγματικότητα της αφηγήτριας, καθιστώντας αληθοφανή, πιστευτά και (φυσιο)λογικά όσα βλέπει και ζει.

 

Με έναν ευφάνταστο τρόπο, η Μπερτίνο πετυχαίνει να φέρει στην επιφάνεια ερωτήματα και ανησυχίες που αφορούν όλους μας. Μέσα σε μία εβδομάδα η πρωταγωνίστρια καταφέρνει να εξερευνήσει και να ανακαλύψει τον εαυτό της, τι θέλει, ή τι δεν θέλει. Εσύ, λοιπόν, θα παντρευτείς;

 

 

                                                                                                                                                                         

 

 

Η Δήμητρα Σαμλίδου, γεννήθηκε το 1996 και μένει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο ΠΜΣ “Επιστήμες Αγωγής” Κατεύθυνση “Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός” ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο  Διπλωματικής Εργασίας: “Η Γλώσσα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στη Σύγχρονη Εκπαίδευση”. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα από τον Αύγουστο του 2019.

 

Η πρώτη της συγγραφική απόπειρα έγινε με τη συγγραφή του οδοιπορικού  “Ανθρακίτης Το χωριό που αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες”.

Είναι επίσης, κειμενογράφος της ιστοσελίδας του Ξενώνα “Ανθρακίτης” (https://anthrakitis.gr/)

 

Έχει στο ενεργητικό της συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων, καταγραφή κεραμικής, καταγραφή/ταξινόμηση/αρχειοθέτηση βιβλίων Βιβλιοθήκης Μουσείου, μετάφραση επιστημονικών άρθρων από την Ελληνική στην Ισπανική γλώσσα.

Μιλά αγγλικά και ισπανικά και έχει συμμετοχή σε πλήθος σεμιναρίων που αφορούν θέματα Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Τέχνης, Φιλοσοφίας, Δημιουργικής γραφής.

 

Έχει συμμετοχή και διακρίσεις σε διαγωνισμούς διηγήματος – Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας- επαίνους και διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμους-6ο Διαγωνισμό Παραμυθιού της ‘Ονειρούπολης 2012-2013’, 4ο πανελλήνιο σχολικό λογοτεχνικό διαγωνισμό του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης.

Έχει λάβει το 1ο Βραβείο Διηγήματος στον 4ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης, 22 Απριλίου 2012.

 

Την ενδιαφέρει ….ή αγαπα το διαβασμα κτλ

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

 

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.