HomeΓύρω από ένα βιβλίοΝέες ΚυκλοφορίεςΟ Βενιζέλος και η Βασιλεία – Μικρούδης Δ. Γεώργιος.

Ο Βενιζέλος και η Βασιλεία – Μικρούδης Δ. Γεώργιος.

Ο Βενιζέλος και η Βασιλεία – Μικρούδης Δ. Γεώργιος.

Ο Βενιζέλος και η Βασιλεία

Μικρούδης Δ. Γεώργιος

Οι θέσεις του Βενιζέλου για το πολιτειακό ζήτημα και η σύγκρουσή του με τους βασιλείς

Ήταν ο Ελευ­θέ­ρι­ος Βε­νι­ζέ­λος αντι­μο­ναρ­χι­κός; Ή ήταν απλά οπα­δός του βρε­τα­νι­κού πο­λι­τι­κού μο­ντέ­λου; Το όνο­μά του σί­γου­ρα δεν έχει συν­δε­θεί ταυ­το­τι­κά με την Αβα­σί­λευ­τη Δη­μο­κρα­τία, όπως συ­νέ­βη με τον Αλέ­ξαν­δρο Πα­πα­να­στα­σίου ή τον Νι­κό­λαο Πλα­στή­ρα. Αρ­κε­τοί ιστο­ρι­κοί μά­λι­στα θε­ω­ρούν ότι βρι­σκό­ταν ιδε­ο­λο­γι­κά πιο κο­ντά στη Βα­σι­λευ­ο­μέ­νη Δη­μο­κρα­τία πα­ρά στην Αβα­σί­λευ­τη. Ανά­λο­γα με τις πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις, αλ­λά και την ιδε­ο­λο­γι­κή σκο­πιά από την οποία προ­σεγ­γί­ζε­ται, άλ­λο­τε το­νί­ζε­ται η πί­στη του στη δεύ­τε­ρη και άλ­λο­τε η προ­τί­μη­σή του στην πρώ­τη, δί­δο­ντας στην αντι­πα­ρά­θε­ση με τους βα­σι­λείς κα­θα­ρά προ­σω­πι­κό και όχι θε­σμι­κό χα­ρα­κτή­ρα. Το σί­γου­ρο είναι όμως ότι κα­νείς άλ­λος πο­λι­τι­κός δεν συ­γκρού­σθη­κε με τό­σο με­γά­λη έντα­ση με τους Έλ­λη­νες μο­νάρ­χες όσο ο Βε­νι­ζέ­λος. Ξε­κι­νώ­ντας από τα πρώ­τα του πο­λι­τι­κά βή­μα­τα στην αυτό­νο­μη Κρή­τη έως το κύ­κνειο άσμα του με το αντι­μο­ναρ­χι­κό Κί­νη­μα του 1935, ο Βε­νι­ζέ­λος ήρ­θε άλ­λο­τε σε ήπια και άλ­λο­τε σε σφο­δρή αντι­πα­ρά­θε­ση με πέ­ντε συ­νο­λι­κά ηγε­μό­νες, δη­λα­δή τον πρί­γκι­πα Γε­ώρ­γιο, και τους βα­σι­λείς Γε­ώρ­γιο Α΄, Κων­στα­ντί­νο Α΄, Αλέ­ξαν­δρο και Γε­ώρ­γιο Β΄. Η πλέ­ον γνω­στή βέ­βαια είναι αυτή με τον Κων­στα­ντί­νο Α΄, η οποία έχει επι­σκι­ά­σει τις υπό­λοι­πες, λαμ­βά­νο­ντας μά­λι­στα τον χα­ρα­κτή­ρα «Εθνι­κού Δι­χα­σμού», τις συ­νέ­πει­ες του οποίου δεν είναι σί­γου­ρο αν έχου­με κα­τα­φέ­ρει να ξε­πε­ρά­σου­με πλή­ρως έως σή­με­ρα.


 

O Γε­ώρ­γι­ος Δ. Μι­κρού­δης γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να το 1967. Σπού­δα­σε Νο­μι­κά στο Πα­νε­πι­στή­μιο Αθη­νών και Νε­ό­τε­ρη Ιστο­ρία στο Πα­νε­πι­στή­μιο Νε­ά­πο­λις Πά­φου. Είναι δι­δά­κτωρ νο­μι­κής. Υπη­ρε­τεί στο δι­κα­στι­κό σώ­μα από το 1995. Η προ­η­γού­με­νη με­λέ­τη του Το με­τέ­ω­ρο βή­μα στη Μι­κρα­σία κυ­κλο­φο­ρεί σε 3η έκ­δο­ση (Εκ­δό­σεις Νε­φέ­λη).

                                                                                                                                                                                         

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.