HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΑριάδνη – Jennifer Saint – Σχολιάζει η αρχαιολόγος Σαμλίδου Δήμητρα.

Αριάδνη – Jennifer Saint – Σχολιάζει η αρχαιολόγος Σαμλίδου Δήμητρα.

Αριάδνη – Jennifer Saint – Σχολιάζει η αρχαιολόγος Σαμλίδου Δήμητρα.

  

 

Αριάδνη

 

 

Με αφητηρία τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Μινώταυρου, το βιβλίο της Jennifer Saint με τίτλο “Αριάδνη”, μάς ιστορεί μία ενδεχόμενη συνέχεια της γυναίκας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξόντωση του Μινώταυρου από τον Θησέα.

 

Η συγγραφέας  – που από μικρή της αρέσει να διαβάζει την ελληνική μυθολογία – εκδίδει το 2021 το εν λόγω έργο, έπειτα από δέκα τρία χρόνια διδασκαλίας στα σχολεία της Αγγλίας και πλέον έχει τη συγγραφή ως κύρια απασχόλησή της. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, του οποίου η αφήγηση ξεκινάει από τη Μινωική Κρήτη, λίγο πριν τη γέννηση του Αστερίωνα (γνωστός ως Μινώταυρος). Έπειτα, μάς διηγείται τα δύσκολα χρόνια που η πρωταγωνίστρια πέρασε στο παλάτι της Κνωσσού πάνω από τον λαβύρινθο στον οποίο ήταν κλεισμένος ο ταυρόμορφος αδερφός της, με τον αυταρχικό πατέρα, την “τρελή” μητέρα και την μικρότερη αδερφή της, Φαίδρα.

 

Ώσπου, λίγο πριν φύγει για την Κύπρο με το νέο σύζυγό της, καταφτάνει στο παλάτι ο Θησέας μαζί με άλλους δέκα τρεις νέους και νέες ως προσφορά στο μυθικό τέρας. Στο εορταστικό για τους Κρήτες κλίμα, η Αριάδνη έρχεται πιο κοντά με τον πρίγκιπα της Αθήνας και σχεδιάζουν μαζί την απόδρασή του από τον λαβίρυνθο του Δαίδαλου και πώς θα σκοτώσει τον Μινώταυρο. Στο σχέδιο συμμετέχει θέλοντας και μη, η απερίσκεπτη, νέα Φαίδρα και όλοι μαζί κανονίζουν πώς θα φύγουν από το νησί, αφού ο Θησέας εκπληρώσει το σκοπό του.

 

 

Όταν όλα είναι έτοιμα και ο καθένας στη θέση του, η μικρή αδερφή της Αριάδνης μένει πίσω, καθώς βρισκόταν στο λάθος σημείο, έτσι οι δύο ερωτευμένοι σαλπάρουν μαζί με τους νεαρούς και τις νεαρές για την Αθήνα. Ωστόσο, σταματούν στη Νάξο για διανυκτέρευση και καθώς η Αριάδνη με τον Θησέα κοιμούνται μαζί, το επόμενο πρωί τα πλοία έχουν ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής και η γυναίκα μένει μόνη της στο έρημο νησί.

 

Για πολύ καιρό περιπλανιέται μόνη, έχοντας αποδεχτεί τη μοίρα της πως θα πεθάνει εκεί, μέχρι που καταφτάνει ο Διόνυσος και τη σώζει από το βέβαιο θάνατο. Οι δυο τους περπατούν και συζητούν κάθε φορά που ο θεός επισκέπτεται το νησί του μετά από τα ταξίδια του, ο χρόνος περνάει και κάποια στιγμή φτιάχνουν μια όμορφη οικογένεια με πέντε παιδιά. Στο μεταξύ, η Φαίδρα γίνεται η γυναίκα του Θησέα προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη ανάμεσα στην Κρήτη και την Αθήνα και γεννά δύο αγόρια. Πάνω στη δυστυχία της, ανακαλύπτει πως η αδερφή της ζει στη Νάξο, αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, την επισκέπτεται και τότε όλα αλλάζουν…

 

Η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο, από τη σκοπιά της ίδιας της Αριάδνης. Η γλώσσα του κειμένου είναι απλή και καθημερινή. Οι περιγραφές αποδίδονται με γλαφυρότητα και ζωντάνια, ενώ δεν λείπουν τα λυρικά στοιχεία και οι παρομοιώσεις.

 

Σε όλο το μήκος του κειμένου και παρά την τοποθέτηση στην Εποχή του Χαλκού, συναντούμε προβληματισμούς και σκέψεις που αφορούν όλες τις γυναίκες σε όλο το φάσμα του χρόνου. Η Αριάδνη έρχεται αντιμέτωπη με εσωτερικά διλήμματα, για τη ζωή της και τις επιλογές της. Από μία πριγκίπισσα μετατράπηκε σε επαναστάτρια και κατέληξε σύζυγος ενός θεού να προσέχει το σπίτι και τα παιδιά. Είναι αυτή η εικόνα που ονειρευόταν πάντα για τον εαυτό της; Κι αν όχι, μπορεί να την αλλάξει;

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.