HomeΑρθρογραφίαΥγείαΨυχολογία-ΨυχανάλυσηΑυτό το κλικ που σε αλλάζει -Γράφει η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Έλένη Περινού.

Αυτό το κλικ που σε αλλάζει -Γράφει η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Έλένη Περινού.

Αυτό το κλικ που σε αλλάζει -Γράφει η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Έλένη Περινού.

 

Αυτό το κλικ που σε αλλάζει

 

Όταν δεν ζούμε τη στιγμή και ο νους μας είναι αλλού, ας πούμε σε αυτό που μας πλήγωσε ή που προσδοκούμε και φανταζόμαστε, ξεμένουμε από ενέργεια και ψάχνουμε ασυνείδητα να βρούμε πώς θα γεμίσουμε ξανά τις μπαταρίες μας. Νιώθουμε δυσαρεστημένοι, ματαιωμένοι, μίζεροι γεμάτοι γκρίνια και αυτολύπηση.

 

 

Αμέσως μετά, αυτό που μεταφέρουμε σε όποιον βρούμε μπροστά μας, είναι ακριβώς αυτή η μιζέρια. Καμία παρηγορητική κουβέντα δεν είναι ικανή να μας αλλάξει τη διάθεση εκτός από κάποιες φορές πρόσκαιρα. Ο μόνος τρόπος να μας βοηθήσει κάποιος είναι να μας καθρεφτίσει, να μας δείξει ξεκάθαρα αυτό που εισπράττει από εμάς. Να μας ρωτήσει ας πούμε: «Το καταλαβαίνεις ότι νιώθεις μίζερα; Το αντιλαμβάνεσαι ότι παίζεις το ρόλο ενός θύματος; Νιώθεις το θυμό σου; Τη θλίψη σου; Κατανοείς ότι αυτό που σου συμβαίνει, δεν αντιστοιχεί σε ένα πραγματικό γεγονός αλλά σχετίζεται με σκέψεις και υποθέσεις του μυαλού σου, που σε κλέβουν από το Τώρα και σε πάνε στο μέλλον ή στο παρελθόν, δηλαδή σε κάτι που δεν υπάρχει; Το παρελθόν είναι ήδη μέσα στο μυαλό σου ως ανάμνηση και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα».

 

 

Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι αντιδρούν αρνητικά στο καθρέφτισμα, γιατί όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, έχουν συνηθίσει και τους αρέσει να είναι μίζεροι. Θεωρούν φυσιολογικό να ζουν μέσα στο μυαλό τους κι όχι σε επαφή με την αληθινή ζωή στο εδώ και τώρα. Θυμώνουν και σε κατατάσσουν στους αρνητικούς ανθρώπους. Δεν θέλουν να έχουν επαφή μαζί σου. Υπάρχουν όμως κι άλλοι που είναι πραγματικά ανοιχτοί να ακούσουν. Βλέπουν με μιας τον εαυτό τους στον καθρέφτη και σοκάρονται. Όχι δεν θέλουν να είναι μίζεροι. Ένα απλό καθρέφτισμα είναι ικανό να τους αφυπνίσει και να αλλάξουν εντελώς.

 

 

Υπάρχει μέσα μας ένα σημείο αόρατο, δεν μπορεί κανείς να περιγράψει πού ακριβώς είναι, αλλά το νιώθουμε από την ενεργοποίησή του: αυτό που ονομάζουμε κοινώς «κλικ». Μου έκανε κλικ, λέμε. Κάτι ταρακουνήθηκε μέσα μου, κάτι φώτισε τον νου και την αντίληψή μου. Αυτό το κλικ, στα λίγα δευτερόλεπτα που συμβαίνει είναι ικανό να μας κάνει να αλλάξουμε. Είναι σαν μια εκθαμβωτική λάμψη που ρίχνει φως εκεί που για χρόνια ήταν θεοσκότεινα και δεν έβλεπες τίποτα. Αν είσαι κοντά στο να ανοίξεις αυτογνωσιακά τα μάτια και τα αυτιά της ψυχής σου, το Εγώ λυγίζει και υποκλίνεται στην αλήθεια της ζωής. Εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα σπάνε τα σιδερένια κάγκελα της φυλακής του Εγώ σου και έρχεσαι σε επαφή με την αληθινή Ύπαρξη. Παρατηρείς, αφουγκράζεσαι, είσαι σε επαφή με το μέσα και το έξω σου. Είσαι Παρών σε κάθε σου στιγμή.

 

 

Ακόμα και μια δύσκολη εμπειρία, όταν τη ζεις και την βιώνεις χωρίς νοητικές αντιστάσεις, έχει να σου δώσει πολύτιμες πληροφορίες, τις οποίες αν δεν είσαι παρών, δεν μπορείς να τις πάρεις. Δεν υπάρχει αρνητικό ή θετικό βίωμα. Όλα είναι εμπειρίες. Κατά τον νου που διαχωρίζει και χαρακτηρίζει τα πάντα, άλλα είναι δύσκολα, άλλα εύκολα, άλλα θετικά ή αρνητικά, άλλα μέσα στο σκοτάδι και άλλα μέσα στο φως.  Ο νους είναι που τα χρωματίζει και τους δίνει πρόσημο.  Τα γεγονότα είναι ουδέτερα από μόνα τους κι όταν βρίσκεσαι στο Παρόν, το μόνο που συμβαίνει είναι να τα βιώνεις, να τα διαχειρίζεσαι, να μαθαίνεις και να επιλέγεις πώς θα αντιδράσεις κάθε φορά.

 

 

 

 

Η Ελένη Περινού ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Στυλίδα. Οι πρώτες της σπουδές στα ΤΕΙ Αθηνών την ώθησαν να ασχοληθεί αρχικά με την παιδαγωγική ως νηπιαγωγός, ενώ αργότερα τελειώνοντας το τμήμα ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου το ενδιαφέρον της στράφηκε στον τομέα της ψυχοθεραπείας. Το 2004 εγκαταλείπει την Αθήνα και επιλέγει να ζήσει μόνιμα στην ανατολική Κρήτη όπου και εργάζεται ως ψυχολόγος. Ξεκίνησε τη βασική της εκπαίδευση στο χώρο της ψυχανάλυσης, αλλά σύντομα άλλαξε κατεύθυνση ακολουθώντας άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Καθοριστική στάθηκε η θεραπεία Gestalt, που σημάδεψε την πορεία της και παραμένει ως τώρα κύριος άξονας δουλειάς μέσα στη θεραπευτική σχέση. Εκτός από την ατομική ψυχοθεραπεία, τη θεραπεία ζεύγους και την οικογενειακή συμβουλευτική, έχει οργανώσει ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια, ομάδες αυτογνωσίας, μουσικοθεραπείας, ψυχολογικής στήριξης ατόμων με ανίατες νόσους και ομάδες γονέων. Παράλληλα είναι μουσικός, στιχουργός και τραγουδοποιός. Μέσα από την μακρά μουσική συμπόρευση με τον συνθέτη Χρίστο Τσιαμούλη, ο οποίος μελοποίησε στίχους της, τα τραγούδια της ερμηνεύτηκαν από γνωστούς καλλιτέχνες όπως η Λιζέτα Καλημέρη, ο Μανόλης Λιδάκης, ο Δημήτρης Μπάσης, η Σοφία Παπάζογλου, η Κατερίνα Παπαδοπούλου κ.ά. Η πρώτη της συγγραφική εμφάνιση έγινε το 2001 με το Best Seller: Σαν να σε ξέρω χρόνια από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ακολούθησε το δεύτερο μυθιστόρημα από τις ίδιες εκδόσεις: Είμαι κι εγώ σαν κι εσένα.

maridatis.com
Πηγή : https://www.facebook.com/profile.php?id=100064058856520
Αυτογνωσία-Σεμινάρια-Ψυχοθεραπεία-Ομάδες

 

 

                                                                                                                           

 

 

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

 

 

 

 

 

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.