HomeΓύρω από ένα βιβλίοΑνακοινώσειςΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ – Διδάσκων: Θανάσης Μουσόπουλος – Είσοδος Ελεύθερη -Θα μεταδίδεται και διαδικτυακά .

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ – Διδάσκων: Θανάσης Μουσόπουλος – Είσοδος Ελεύθερη -Θα μεταδίδεται και διαδικτυακά .

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ – Διδάσκων: Θανάσης Μουσόπουλος – Είσοδος Ελεύθερη -Θα μεταδίδεται και διαδικτυακά .

 

 

 Είσοδος Ελεύθερη – Ξάνθη 28ης Οκτωβρίου 311

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται και διαδικτυακά

 

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ,  Ο ΜΕΓΑΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ «Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΖΗΝ»

Διδάσκων: Θανάσης Μουσόπουλος

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, ώρα 8- 9 μμ

  Μια φιλοσοφική αλυσίδα συνδέει τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Ο Σωκράτης θεμελίωσε τη διαλεκτική ακολουθώντας τη μαιευτική μέθοδο.

  Ο Πλάτων με τη σειρά του, με τη θεωρία των ιδεών θέλησε να λύσει το παλιό οντολογικό πρόβλημα. Διέκρινε στον κόσμο δύο επίπεδα: τον  κόσμο των αισθητών με μεταβολές (Ηράκλειτος) και τον κόσμο των ιδεών με μονιμότητα  (Παρμενίδης).   Με τη θεωρία των ιδεών ο Πλάτωνας επιχείρησε να εξηγήσει και να δικαιολογήσει τους γενικούς όρους που χρησιμοποιούμε, όταν εκφραζόμαστε.

  Στη συνέχεια ο Αριστοτέλης περίφημος μαθητής του Πλάτωνα αμφισβήτησε το δάσκαλό του.

  Εμβαθύνοντας στο πλούσιο έργο του Αριστοτέλη, βρίσκουμε τη συναίρεση της  φιλοσοφίας και της επιστήμης. Ο  Κ. Δημητρακόπουλος, μαθηματικός καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής  Φιλοσοφικής Εταιρείας σημειώνει:

  «Ο Αριστοτέλης ασχολήθηκε με πολλές επιστήμες με την πολιτική, την ηθική, τη λογική με το ζήτημα της δημοκρατίας της δικαιοσύνης και πραγματικά έχει πολλά να μας πει και στη δική μας εποχή». Αφού προσεγγίσουμε γενικά την  επαφή του Αριστοτέλη  με την επιστήμη, στη συνέχεια θα στραφούμε  κυρίως στον χώρο της Βιολογίας.

 

 

Είσοδος Ελεύθερη – Ξάνθη 28ης Οκτωβρίου 311

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται και διαδικτυακά

 

 

Ο Θανάσης Μουσόπουλος γεννήθηκε στην Ξάνθη. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης, ασχολείται με την ποίηση, το δοκίμιο, την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης.Εδώ και χρόνια, αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της περιοχής και όχι μονο. Είναι μέλος Λογοτεχνικών και Φιλοσοφικών Εταιρειών.

 

 

                                                                                                                                    

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.