HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίTο ψυχοθεραπευτικό ταξίδι -Σχολιάζει ο Βασίλης Μπάτζιος.

Tο ψυχοθεραπευτικό ταξίδι -Σχολιάζει ο Βασίλης Μπάτζιος.

Tο ψυχοθεραπευτικό ταξίδι -Σχολιάζει ο Βασίλης Μπάτζιος.

  

 

  “Tο ψυχοθεραπευτικό ταξίδι” του Γρηγόρη Βασιλειάδη

 

Το βιβλίο αυτό αν έπρεπε να το ψάξουμε στο ράφι ενός βιβλιοπωλείου θα υπήρχε ίσως στην κατηγορία της Ψυχολογίας και Προσωπικής βελτίωσης. Αν πάλι μας δινότανε η δυνατότητα, αυθαίρετα να δώσουμε το  όνομα μιας νέας κατηγορίας, «Οδηγίες προς ναυτιλλόμενους», θα του ταίριαζε .Φαίνεται πως ένα ταξίδι τέτοιο όπως της ψυχοθεραπείας, θέλει και έναν αντίστοιχο οδηγό όπως της ναυσιπλοΐας, για έναν καπετάνιο του, που δεν είναι άλλος πάρα ο εαυτός και ωκεανοί η ψυχή μας. Αυτό είναι και το κύριο θέμα του, το ταξίδι, με σκοπό την θεραπεία ή την φώτιση της αλήθειας έξω και μέσα μας (ίσως τελικά και να ταυτίζονται αυτά τα δυο). Ο συγγραφέας είναι ένα άτομο επιστημονικά καταρτισμένο με πολυετή εμπειρία στον χώρο, και δυνατή άποψη, που κάνει το έργο άξιο προσοχής.

 

Σε επίπεδο γνωστικό, μιλά για τα όρια της ψυχοθεραπείας, δείχνει συχνές παρερμηνείες, με τα  ανθρώπινα λάθη που κάνουμε συνέχεια, διευκρινίζει τι είναι ψυχοθεραπεία και ποιος ο τελικός της σκοπός, και την ανάγκη μας να διαλέξουμε τούτο το μονοπάτι χωρίς ενδοιασμούς.

 

 

            Το βιβλίο στην δομή του είναι χωρισμένο σε 13 μέρη που αλληλοκαλύπτονται κατά την διάρκεια ανάγνωσης. Εμπειρίες από την ψυχοθεραπεία, οικογένεια, δεσμοί, σχέσεις, κατάθλιψη, ο φόβος της επίγνωσης, θεραπευτικές εξομολογήσεις κ.α.

 

Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα και με μεγάλο ενδιαφέρον για όσους είχαν πάντα απορίες για την διαδικασία.  Επίσης, μπορείς να το διαβάσεις με όποια εσύ σειρά θες. Δεν χρησιμοποιείται η ακαδημαϊκή (δυσνόητη) γλώσσα αλλά μια καθημερινή, εξομολογητική , «απαλή» γλώσσα. Υπάρχουν τίτλοι περιγραφικοί και κείμενα με εξηγήσεις, «παρεξηγήσεις», δηλώσεις και εξομολογήσεις.

 

 

Όταν το τελείωσα ένιωσα πως βγήκα πιο γεμάτος. Μου έλυσε κάποιες απορίες που πάντα είχα για το θέμα. Υπήρχαν φορές που με εξέπληξε ευχάριστα, με μια του τόσο δυνατή πρόταση ή δήλωση. Ο συγγραφέας σου μιλά σαν ένας φίλος ή  ένας κοντινός σου συγγενής, άλλες φορές σε διορθώνει, άλλες σε τσιγκλά  ή σε αφήνει εμπρός σε μια αλήθεια που καταθέτει. Σου δίνει όμως και το περιθώριο να τα σκεφτείς και να δώσεις και εσύ τις απαντήσεις σου.

 

Μπάτζιος Βασίλης

 

 

                                                                                                                             

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

 

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.