HomeΑρθρογραφίαΥγείαΨυχολογία-ΨυχανάλυσηΖωγραφιές φυλαχτά -Γράφει η ψυχολόγος -ψυχοθεραπεύτρια Σουζάνα Παπαφάγου.

Ζωγραφιές φυλαχτά -Γράφει η ψυχολόγος -ψυχοθεραπεύτρια Σουζάνα Παπαφάγου.

Ζωγραφιές φυλαχτά -Γράφει η ψυχολόγος -ψυχοθεραπεύτρια Σουζάνα Παπαφάγου.

Ζωγραφιές φυλαχτά
Εδώ και δυο χρονια παίζουμε με την μικρή ένα παιχνίδι, φτιάχνουμε «ζωγραφιές φυλαχτά» … μου ζωγραφίζει κάτι να έχω μαζί μου και εγώ ζωγραφίζω κάτι σε εκείνη και έτσι μας δίνεται καθως μεγαλώνει η ευκαιρία να μιλήσουμε για το πως αισθανόμαστε και να κατανοήσουμε πως μπορεί να αισθανόμαστε πως αισθάνεται ο άλλος (θα σας το εξηγήσω άλλη στιγμή το παιχνίδι με λεπτομέρεια) … σήμερα το πρωί … με κοίταζε εξεταστικά να πίνω τον καφέ μου και να έχω χαθεί λίγο στις σκέψεις μου, είχα αφεθεί σε κάποιες σκέψεις σε σχέση με μια δύσκολη ψυχοθεραπευτική περίπτωση.
Διαισθάνομαι πως με κοιτα και την κοιτώ.
«Φτιάχνεις μια ζωγραφιά;» , την ρωτάω.
Απλώνει το χεράκι της και μου την προσφέρει
«πάρε ένα σπιτάκι να μπαίνεις να ξεκουράζεσαι όταν σταματάς τις συνεδρίες… σου έχω ανάψει το τζάκι και έχει έξω ένα σκιάχτρο να διώχνει τους κακούς. Α έχει και μια καρδιά ουράνιο τόξο γιατί έχει βρέξει αγαπη»
«Και αυτό το στρογγυλό εκεί τι είναι στον ουρανό;», τη ρωτάω.
Εκείνη Γελάει πονηρά , «είναι ο λαγός φροντι που κάνει ομάδα»
(σκέφτομαι κάτι ανάμεσα σε Φρόυντ και φροντο) …
Την αγκαλιάζω και αισθάνομαι να μπαίνω σε αυτό το ζεστό πολύχρωμο σπιτάκι… ο κόσμος έξω μπορεί να περιμένει!
Η σύνδεση με τα παιδιά είναι σύνδεση με τη ζωή… ας μην χάνουμε ευκαιρία να συνδεόμαστε μαζί τους!
Κάπως έτσι θα ξαναβρούμε και το παιδί μέσα μας…
ΕΠΙΣΗΣ
Τα παιδιά κατανοούν και συναισθάνονται …. ακούν μέσα στις σιωπές και μέσα από αυτές… ας μην υποτιμούμε την ικανότητα που έχουν να αντιλαμβάνονται από πολύ νωρίς!
Ας τους δώσουμε τα «μέσα» να εξηγήσουν, να δώσουν νόημα σε όλα όσα αισθάνονται.
Ας τους δώσουμε λόγο να εμπιστεύονται τον εσωτερικό τους κόσμο, σεβόμενοι την αντίληψη τους…
Ας τους προσφέρουμε εργαλεία… πριν όμως από όλα αυτά, ας σκεφτούμε εμείς οι «μεγάλοι» τι εργαλεία επικοινωνίας, ενσυναίσθησης και αντίληψης έχουμε (μας έδωσαν καποτε) μόνο έτσι θα καταφέρουμε να τα βοηθήσουμε… μόνο αν έρθουμε σε επαφή με το παιδί που καποτε ήμασταν και που ακόμα (και για πάντα) ζει μέσα μας… μόνο τότε θα έρθουμε σε επαφή και με τα παιδιά μας και θα τα βοηθήσουμε να έρθουν σε επαφή υγειώς με τον κόσμο έξω …
Η εικόνα του θέματος ανήκει και έχει αναρτηθεί απο τη σελίδα της Σουζάνας Παπαφάγου στο face book .
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2399458286828244&set=p.2399458286828244

Σπούδασα στην Ιταλία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ψυχολογίας της Πάρμα, στο πενταετές πρόγραμμα ‘Αναπτυξιακή Κλινική Ερευνητική Ψυχολογία’.Επέστρεψα στην Ελλάδα αφού ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο  «οικογενειακή θεραπεία και σεξουαλική διαφορετικότητα » και ξεκίνησα αμέσως πενταετή εκπαίδευση στην Ελληνική Εταιρία Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, όπου πια είμαι τακτικό μέλος.

Το 2011 ξεκίνησα να παρακολουθώ  εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ινστιτούτο Ψυχοδράματος Αθηνών για 4 χρόνια.Έχω παρακολουθήσει και ολοκληρώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρία και συνεχίζω να καταπιάνομαι με εκπαιδεύσεις και εποπτικές συνεδρίες.Τα τελευταία 10 χρόνια έχω υπάρξει επιστημονικός συνεργάτης στο Αιγινήτειο νοσοκομείο ως ομαδική αναλύτρια στο Τμήμα Διαταραχής Προσωπικότητας.

Το 2008 ξεκίνησα να εργάζομαι ιδιωτικά στο γραφείο μου με οικογένειες, ζευγάρια, ομάδες και ατομικά (ενήλικες, εφήβους και παιδιά,).Το 2018 ονειρεύτηκα να δημιουργήσω έναν χώρο θεραπείας και τέχνης, όπου θα συνεχίσω να δουλεύω ατομικά και ομαδικά μέσω της αναλυτικής ψυχοθεραπείας αλλά θα πραγματοποιούνται παράλληλα, ομάδες ζωγραφικής και Πύλου κυρίως (σε συνεργασία με καλλιτέχνες), ομάδες δημιουργικής γραφής, ομάδες συμβουλευτικής γονέων και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.

Το όνειρό μου ξεκινά να ζωντανεύει σε μια δύσκολη περίοδο, της πανδημίας, μιας και «αναγκάστηκα» να αλλάξω χώρο λόγο τετραγωνικών (έπρεπε να μεταφερθώ, μετά τα 13 χρόνια, σε μεγαλύτερο χώρο).Από το 2013 γράφω στο περιοδικό Τaλκ (περιοδικό για γονείς), αναπτύσσοντας κυρίως ψυχολογικά θέματα, και μιλώ για την ευεργετική ιδιότητα των βιβλίων μέσα από τη στήλη μου «Μια ψυχολόγος διαβάζει βιβλία ».

θα με βρείτε στο https: www.humansoulroots.com

ΣΟΥΖΑΝΑ ΤΖ. ΠΑΠΑΦΑΓΟΥ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΡΜΑΣ
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
Επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα Διαταραχών προσωπικότητας Α’ ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
storytellinghumans.com

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.