HomeΑρθρογραφίαΥγείαΨυχολογία-ΨυχανάλυσηΕπτά συμβουλές απο την ψυχολόγο -ψυχοθεραπεύτρια Σουζάνα Παπαφάγου.

Επτά συμβουλές απο την ψυχολόγο -ψυχοθεραπεύτρια Σουζάνα Παπαφάγου.

Επτά συμβουλές απο την ψυχολόγο -ψυχοθεραπεύτρια Σουζάνα Παπαφάγου.

Φροντίζοντας το παιδί μέσα μας… (εκτός από το να μάθουμε να «πετάμε χαρταετό…»)
✅ Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναλογιστείτε τις παιδικές σας εμπειρίες μπορεί να εντοπίσετε τυχόν άλυτα ζητήματα ή πληγές. Η κατανόηση των βασικών αιτιών του πόνου του εσωτερικού παιδιού είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία θεραπείας.
✅ Σκεφτείτε να συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή. Μπορεί να σας βοηθήσει στην εξερεύνηση του παρελθόντος σας, την επεξεργασία των συναισθημάτων και την ανάπτυξη πιο υγιών μηχανισμών αντιμετώπισης των θεμάτων που σας απασχολούν.
✅ Οραματιστείτε τον εαυτό σας ως παιδί και φανταστείτε να παρέχετε άνεση, αγάπη και επιβεβαίωση σε αυτή τη νεότερη εκδοχή του εαυτού σας.
✅Κρατήστε ένα ημερολόγιο για να καταγράψετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις σας που σχετίζονται με την παιδική σας ηλικία. Το γράψιμο μπορεί να είναι ένας θεραπευτικός τρόπος για να εκφραστείτε και να αποκτήσετε εικόνα για τις ανάγκες του εσωτερικού του παιδιού σας.
✅Ασχοληθείτε με δημιουργικές δραστηριότητες που σας επιτρέπουν να εκφραστείτε ελεύθερα, όπως τέχνη, μουσική, χορός ή παιχνίδι. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να ξυπνήσετε την παιδική αίσθηση δημιουργικότητας.
✅Χρησιμοποιήστε θετικές επιβεβαιώσεις για να επαναπροσδιορίσετε τις αρνητικές πεποιθήσεις και την αυτοκριτική που μπορεί να έχουν προέλθει από την παιδική ηλικία. Επαναλάβετε αυτές τις επιβεβαιώσεις καθημερινά για να ενισχύσετε την αγάπη για τον εαυτό σας και την αποδοχή του εαυτού σας.
✅Θέστε υγιή όρια στις σχέσεις σας για να προστατέψετε το εσωτερικό σας παιδί από περαιτέρω βλαβερές συγκρούσεις. Το να μάθετε να λέτε όχι και να δίνετε προτεραιότητα στον εαυτό σας είναι απαραίτητο για τη συναισθηματική και σωματική σας ευεξία.

Σπούδασα στην Ιταλία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ψυχολογίας της Πάρμα, στο πενταετές πρόγραμμα ‘Αναπτυξιακή Κλινική Ερευνητική Ψυχολογία’.Επέστρεψα στην Ελλάδα αφού ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο  «οικογενειακή θεραπεία και σεξουαλική διαφορετικότητα » και ξεκίνησα αμέσως πενταετή εκπαίδευση στην Ελληνική Εταιρία Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, όπου πια είμαι τακτικό μέλος.

Το 2011 ξεκίνησα να παρακολουθώ  εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ινστιτούτο Ψυχοδράματος Αθηνών για 4 χρόνια.Έχω παρακολουθήσει και ολοκληρώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρία και συνεχίζω να καταπιάνομαι με εκπαιδεύσεις και εποπτικές συνεδρίες.Τα τελευταία 10 χρόνια έχω υπάρξει επιστημονικός συνεργάτης στο Αιγινήτειο νοσοκομείο ως ομαδική αναλύτρια στο Τμήμα Διαταραχής Προσωπικότητας.

Το 2008 ξεκίνησα να εργάζομαι ιδιωτικά στο γραφείο μου με οικογένειες, ζευγάρια, ομάδες και ατομικά (ενήλικες, εφήβους και παιδιά,).Το 2018 ονειρεύτηκα να δημιουργήσω έναν χώρο θεραπείας και τέχνης, όπου θα συνεχίσω να δουλεύω ατομικά και ομαδικά μέσω της αναλυτικής ψυχοθεραπείας αλλά θα πραγματοποιούνται παράλληλα, ομάδες ζωγραφικής και Πύλου κυρίως (σε συνεργασία με καλλιτέχνες), ομάδες δημιουργικής γραφής, ομάδες συμβουλευτικής γονέων και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.

Το όνειρό μου ξεκινά να ζωντανεύει σε μια δύσκολη περίοδο, της πανδημίας, μιας και «αναγκάστηκα» να αλλάξω χώρο λόγο τετραγωνικών (έπρεπε να μεταφερθώ, μετά τα 13 χρόνια, σε μεγαλύτερο χώρο).Από το 2013 γράφω στο περιοδικό Τaλκ (περιοδικό για γονείς), αναπτύσσοντας κυρίως ψυχολογικά θέματα, και μιλώ για την ευεργετική ιδιότητα των βιβλίων μέσα από τη στήλη μου «Μια ψυχολόγος διαβάζει βιβλία ».

θα με βρείτε στο https: www.humansoulroots.com

ΣΟΥΖΑΝΑ ΤΖ. ΠΑΠΑΦΑΓΟΥ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΡΜΑΣ
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
Επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα Διαταραχών προσωπικότητας Α’ ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
storytellinghumans.com

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.