HomeΑρθρογραφίαΥγείαΨυχολογία-ΨυχανάλυσηΤριγύρω όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν (;) – Γράφει η Σουζάνα Παπαφάγου.

Τριγύρω όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν (;) – Γράφει η Σουζάνα Παπαφάγου.

Τριγύρω όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν (;) – Γράφει η Σουζάνα Παπαφάγου.

 

Τριγύρω όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν (;)

 

 

Τριγύρω όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν (;)…μιλάμε συχνά για τις γυναίκες και τα κορίτσια που θα γίνουν γυναίκες… και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε έναν κόσμο χωμένο βαθιά στον στροβιλισμό αλλαγών και προκλήσεων. Αισθάνομαι όμως πως δεν θα έρθει καμία αλλαγή αν «εκπαιδεύουμε» μόνο τα κορίτσια μας να σέβονται τον εαυτό τους… χτες ένα αγόρι μου είπε, «αν σέβομαι τις φίλες μου τότε σέβομαι και τον εαυτό μου, αυτό μου είπε ο Μπαμπας μου και έτσι μίλησα στα αγόρια της τάξης που πείραζαν ένα κορίτσι… το ίδιο θα έκανα αν δυσκόλευαν και έναν φίλο μου» .

Σκέφτομαι πως είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και εμπειρίες που αντιμετωπίζουν τα αγόρια καθώς περιηγούνται στην πολυπλοκότητα της ενηλικίωσης στη σημερινή κοινωνία. Οι λέξεις τους να δυναμώσουν και να πάρουν την μορφή των σκέψεων τους, να μην γίνονται λέξεις παρόρμησης, να μην γίνουν πράξεις δίχως σκέψη . Εμβαθύνοντας την σκέψη μας, στην ψυχική σκευή των παιδιών μας, των αγοριών μας, μπορούμε να αποκτήσουμε μια εικόνα για την κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη τους, καθώς και για τον αντίκτυπο που έχουν οι κοινωνικές προσδοκίες και τα στερεότυπα στην ευημερία τους.

Κατά τη γνώμη μου, η κατανόηση της ψυχολογίας των αγοριών μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε ζητήματα όπως η τοξική αρρενωπότητα, η συναισθηματική έκφραση και οι αγώνες ψυχικής υγείας που μπορεί να παραβλεφθούν ή να παρεξηγηθούν. Αυτή η μάτια, η στραμμένη στον τόπο της ψυχολογίας των αγοριών είναι κρίσιμη για την καλλιέργεια ψυχικά υγιών ατόμων που μπορούν να ευδοκιμήσουν στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή σε αρμονία με τους γύρω τους… Μπαμπάδες, μαμάδες… αγόρια …. stay tuned …κάτι έρχεται και θα είναι πολύ πολύ ενδιαφέρον.

 

 

 

 

Σπούδασα στην Ιταλία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ψυχολογίας της Πάρμα, στο πενταετές πρόγραμμα ‘Αναπτυξιακή Κλινική Ερευνητική Ψυχολογία’.Επέστρεψα στην Ελλάδα αφού ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο  «οικογενειακή θεραπεία και σεξουαλική διαφορετικότητα » και ξεκίνησα αμέσως πενταετή εκπαίδευση στην Ελληνική Εταιρία Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, όπου πια είμαι τακτικό μέλος.

Το 2011 ξεκίνησα να παρακολουθώ  εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ινστιτούτο Ψυχοδράματος Αθηνών για 4 χρόνια.Έχω παρακολουθήσει και ολοκληρώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρία και συνεχίζω να καταπιάνομαι με εκπαιδεύσεις και εποπτικές συνεδρίες.Τα τελευταία 10 χρόνια έχω υπάρξει επιστημονικός συνεργάτης στο Αιγινήτειο νοσοκομείο ως ομαδική αναλύτρια στο Τμήμα Διαταραχής Προσωπικότητας.

Το 2008 ξεκίνησα να εργάζομαι ιδιωτικά στο γραφείο μου με οικογένειες, ζευγάρια, ομάδες και ατομικά (ενήλικες, εφήβους και παιδιά,).Το 2018 ονειρεύτηκα να δημιουργήσω έναν χώρο θεραπείας και τέχνης, όπου θα συνεχίσω να δουλεύω ατομικά και ομαδικά μέσω της αναλυτικής ψυχοθεραπείας αλλά θα πραγματοποιούνται παράλληλα, ομάδες ζωγραφικής και Πύλου κυρίως (σε συνεργασία με καλλιτέχνες), ομάδες δημιουργικής γραφής, ομάδες συμβουλευτικής γονέων και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.

Το όνειρό μου ξεκινά να ζωντανεύει σε μια δύσκολη περίοδο, της πανδημίας, μιας και «αναγκάστηκα» να αλλάξω χώρο λόγο τετραγωνικών (έπρεπε να μεταφερθώ, μετά τα 13 χρόνια, σε μεγαλύτερο χώρο).Από το 2013 γράφω στο περιοδικό Τaλκ (περιοδικό για γονείς), αναπτύσσοντας κυρίως ψυχολογικά θέματα, και μιλώ για την ευεργετική ιδιότητα των βιβλίων μέσα από τη στήλη μου «Μια ψυχολόγος διαβάζει βιβλία ».

θα με βρείτε στο https: www.humansoulroots.com

 

 

ΣΟΥΖΑΝΑ ΤΖ. ΠΑΠΑΦΑΓΟΥ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΡΜΑΣ
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
Επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα Διαταραχών προσωπικότητας Α’ ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

 

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.