HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΤο κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο – Shel Silverstein -Σχολιάζει η ψυχολόγος Σουζάνα Παπαφάγου .

Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο – Shel Silverstein -Σχολιάζει η ψυχολόγος Σουζάνα Παπαφάγου .

Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο – Shel Silverstein -Σχολιάζει η ψυχολόγος Σουζάνα Παπαφάγου .

Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο
«Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο» του Shel Silverstein, κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδοσεις Διοπτρα. Αυτό το μαγικό βιβλίο παρουσιάζει μέσα από μια αλληγορία την ιστορία όλων μας. Μια ιστορία που γεννά σκέψεις για την προσωπική μας ανάπτυξη, την ολοκλήρωση και τις σχέσεις. Μέσα από ζωντανή αφήγηση και υπέροχη εικονογράφηση, ξετυλίγει το ταξίδι του κομματιού που λείπει σε αναζήτηση της πληρότητας, συναντώντας το Μεγάλο Ο στην πορεία, το οποίο δέχεται να κυλίσει μαζί του αλλά … δυστυχώς δεν έχει ένα κομμάτι να του λείπει… Ο συμβολισμός που ενσωματώνεται στην ιστορία προσφέρει ένα πλούσιο ψυχολογικό τοπίο για εξερεύνηση. Βασικά θέματα όπως η αυτο-ανακάλυψη, η αυθεντικότητα και η δυναμική της αλληλεξάρτησης έχουν βαθιά απήχηση σε άτομα όλων των ηλικιών.
Η αφήγηση χρησιμεύει ως μια ισχυρή μεταφορά για την ανθρώπινη αναζήτηση για αγάπη και φροντίδα, τονίζοντας τα τρωτά σημεία αυτής της αναζήτησης και ενισχύοντας την προτροπή να διεκδικήσουμε ουσιαστικές συνδέσεις. Σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο, αυτό το βιβλίο έχει τεράστια αξία ως εργαλείο για την εξερεύνηση της ταυτότητας, της προσκόλλησης και της εγγενούς ανθρώπινης επιθυμίας για ολότητα. Οι σελίδες δημιουργούν έναν ασφαλή χώρο για τους αναγνώστες να συμμετάσχουν σε ενδοσκόπηση και ουσιαστικό διάλογο σχετικά με το δικό τους ταξίδι προς την αποδοχή του εαυτού τους και τις ουσιαστικές σχέσεις.
Επιπλέον, η απλότητα της αφήγησης επιτρέπει την προσβασιμότητα σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, καθιστώντας την μια ευέλικτη πηγή για παιδική θεραπεία καθώς και για συνεδρίες συμβουλευτικής ενηλίκων. Το «The Missing Piece Meets The Big O» είναι ένα διαχρονικό στολίδι που ενσωματώνει άψογα τις ψυχολογικές αρχές με την εγκάρδια αφήγηση, προσφέροντας θεραπευτική διορατικότητα και ενισχύοντας την ενδοσκόπηση με βαθύ και προσιτό τρόπο.
Είναι καιρός τώρα που αυτό το βιβλίο με συνοδεύει σε ομάδες εφήβων… ίσως ήρθε η ώρα να δουλέψουμε και με ομάδες ενηλίκων πάνω σε αυτό!

Σπούδασα στην Ιταλία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ψυχολογίας της Πάρμα, στο πενταετές πρόγραμμα ‘Αναπτυξιακή Κλινική Ερευνητική Ψυχολογία’.Επέστρεψα στην Ελλάδα αφού ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο  «οικογενειακή θεραπεία και σεξουαλική διαφορετικότητα » και ξεκίνησα αμέσως πενταετή εκπαίδευση στην Ελληνική Εταιρία Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, όπου πια είμαι τακτικό μέλος.

Το 2011 ξεκίνησα να παρακολουθώ  εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ινστιτούτο Ψυχοδράματος Αθηνών για 4 χρόνια.Έχω παρακολουθήσει και ολοκληρώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρία και συνεχίζω να καταπιάνομαι με εκπαιδεύσεις και εποπτικές συνεδρίες.Τα τελευταία 10 χρόνια έχω υπάρξει επιστημονικός συνεργάτης στο Αιγινήτειο νοσοκομείο ως ομαδική αναλύτρια στο Τμήμα Διαταραχής Προσωπικότητας.

Το 2008 ξεκίνησα να εργάζομαι ιδιωτικά στο γραφείο μου με οικογένειες, ζευγάρια, ομάδες και ατομικά (ενήλικες, εφήβους και παιδιά,).Το 2018 ονειρεύτηκα να δημιουργήσω έναν χώρο θεραπείας και τέχνης, όπου θα συνεχίσω να δουλεύω ατομικά και ομαδικά μέσω της αναλυτικής ψυχοθεραπείας αλλά θα πραγματοποιούνται παράλληλα, ομάδες ζωγραφικής και Πύλου κυρίως (σε συνεργασία με καλλιτέχνες), ομάδες δημιουργικής γραφής, ομάδες συμβουλευτικής γονέων και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.

Το όνειρό μου ξεκινά να ζωντανεύει σε μια δύσκολη περίοδο, της πανδημίας, μιας και «αναγκάστηκα» να αλλάξω χώρο λόγο τετραγωνικών (έπρεπε να μεταφερθώ, μετά τα 13 χρόνια, σε μεγαλύτερο χώρο).Από το 2013 γράφω στο περιοδικό Τaλκ (περιοδικό για γονείς), αναπτύσσοντας κυρίως ψυχολογικά θέματα, και μιλώ για την ευεργετική ιδιότητα των βιβλίων μέσα από τη στήλη μου «Μια ψυχολόγος διαβάζει βιβλία ».

θα με βρείτε στο https: www.humansoulroots.com

ΣΟΥΖΑΝΑ ΤΖ. ΠΑΠΑΦΑΓΟΥ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΡΜΑΣ
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
Επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα Διαταραχών προσωπικότητας Α’ ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.