HomeΑρθρογραφίαΥγείαΨυχολογία-ΨυχανάλυσηΚαρδιά και διάνοια – Γράφει η Ελένη Περινού.

Καρδιά και διάνοια – Γράφει η Ελένη Περινού.

Καρδιά και διάνοια – Γράφει η Ελένη Περινού.

Καρδιά και διάνοια

Η Ελένη Περινού ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Στυλίδα.

Οι εσωτερικές συγκρούσεις σαν φαντάσματα κρύβονται, γίνονται αόρατες με «γυμνό μάτι»….. δύσκολο να κατανοήσεις τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σου…. Είναι τόσα πολλά… Κι όλα αυτά τα πολλά και ατελείωτα ανακατεύονται και γίνονται ένα μπέρδεμα. Αν ψάξεις μέσα σου να βρεις τι συμβαίνει, σε πιάνει τρόμος. Δεν προλαβαίνεις να συνειδητοποιήσεις τη μια σύγκρουση και σε δέκατα δευτερολέπτου προβάλει κι άλλη κι άλλη κι άλλη…. Όμως θα αναρωτιέται κανείς, «και λοιπόν; Τι πειράζει να γίνονται μέσα μου συγκρούσεις σαν ένα καμίνι που φλέγεται εσωτερικά… Απ’ έξω δεν φαίνεται τίποτα, μονάχα λίγος «καπνός» σαν από φωτιά που σβήνει… Ε, και; Τι πειράζει; Γιατί ασχολείστε τόσο πολύ εσείς οι ψυχολόγοι με το τι γίνεται μες στην ψυχή του ανθρώπου; Μήπως το έχετε παρατραβήξει επιτέλους;»

Συμφωνώ:  Οι διανοητικοποιήσεις πάνω σε θέματα ψυχής   είναι όντως παρατραβηγμένη ιστορία. Βγαίνει ο ένας, βγαίνει ο άλλος, λέει ο καθένας ότι πιστεύει κι ότι θεωρεί σωστό κατά την άποψή του.  Δεν χρειάζεται να συζητάς πολύ. Είναι κουραστικό, ανιαρό και ανόητο κάποιες φορές.

Τι γίνεται όμως όταν όντως συναντάς μπροστά σου, τον ανθρώπινο πόνο; Όταν βρίσκεσαι προ των πυλών μιας αδικίας που συμβαίνει μπροστά στα μάτια σου; Μιλάς ή σωπαίνεις; Και τι είναι αδικία κατά την άποψή σου; Τι γίνεται όταν το σώμα σου εμφανίσει δυσλειτουργία; Όταν αρρωστήσει; Όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς, όταν δεν μπορείς να συγκρατήσεις τα νεύρα σου ή τα δάκρυά σου; Τι γίνεται όταν δεν μπορείς να φας ή να σταματήσεις να τρως  ότι βρεις μπροστά σου; Τι γίνεται όταν χάνεις τη δουλειά σου, όταν συμβαίνει ένα ατύχημα, ή όταν το παιδί σου δεν επαληθεύει τις προσδοκίες σου; Τι γίνεται όταν φοβάσαι ξαφνικά; Όταν χωρίς να μπορείς να το ελέγξεις σε πιάνει πανικός, σου κόβεται η αναπνοή, τρέμει η καρδιά και κόβονται τα γόνατά σου;

Το σώμα είναι ένας σοφός οργανισμός, που στέλνει μηνύματα σε καθημερινή βάση. Το σώμα ξέρει ακριβώς τι χρειάζεται, τι θέλει, τι το ανακουφίζει και τι το επιβαρύνει και το δυσκολεύει. Μας μιλάει πολύ ξεκάθαρα και ανοιχτά. Το θέμα είναι: εμείς το ακούμε; Ή απλά βρίσκουμε διανοητικές λύσεις και του κλείνουμε το «στόμα» – «κουκουλώνουμε» το πρόβλημα;

Το να μπορείς να είσαι σε επαφή με τη ΖΩΗ, είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Να ζεις σαν να είναι η τελευταία μέρα της ζωής σου! Να ζεις τη ζωή σου στο έπακρο, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό σου. Βιώνοντας την αγάπη μέσα σου και γύρω σου. Αλλά πόσο εύκολο είναι να κάνει κανείς το απλό, το αυτονόητο? Να ακούει, να κάνει μια αγκαλιά, μια σιωπή κι ένα δάκρυ αγάπης, μια προσευχή αλλά και όποτε χρειάζεται μια δυνατή φωνή, ένα ηχηρό ΟΧΙ μπροστά στο άδικο που συμβαίνει γύρω μας….

Η Ελένη Περινού ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Στυλίδα. Οι πρώτες της σπουδές στα ΤΕΙ Αθηνών την ώθησαν να ασχοληθεί αρχικά με την παιδαγωγική ως νηπιαγωγός, ενώ αργότερα τελειώνοντας το τμήμα ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου το ενδιαφέρον της στράφηκε στον τομέα της ψυχοθεραπείας. Το 2004 εγκαταλείπει την Αθήνα και επιλέγει να ζήσει μόνιμα στην ανατολική Κρήτη όπου και εργάζεται ως ψυχολόγος. Ξεκίνησε τη βασική της εκπαίδευση στο χώρο της ψυχανάλυσης, αλλά σύντομα άλλαξε κατεύθυνση ακολουθώντας άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Καθοριστική στάθηκε η θεραπεία Gestalt, που σημάδεψε την πορεία της και παραμένει ως τώρα κύριος άξονας δουλειάς μέσα στη θεραπευτική σχέση. Εκτός από την ατομική ψυχοθεραπεία, τη θεραπεία ζεύγους και την οικογενειακή συμβουλευτική, έχει οργανώσει ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια, ομάδες αυτογνωσίας, μουσικοθεραπείας, ψυχολογικής στήριξης ατόμων με ανίατες νόσους και ομάδες γονέων. Παράλληλα είναι μουσικός, στιχουργός και τραγουδοποιός. Μέσα από την μακρά μουσική συμπόρευση με τον συνθέτη Χρίστο Τσιαμούλη, ο οποίος μελοποίησε στίχους της, τα τραγούδια της ερμηνεύτηκαν από γνωστούς καλλιτέχνες όπως η Λιζέτα Καλημέρη, ο Μανόλης Λιδάκης, ο Δημήτρης Μπάσης, η Σοφία Παπάζογλου, η Κατερίνα Παπαδοπούλου κ.ά. Η πρώτη της συγγραφική εμφάνιση έγινε το 2001 με το Best Seller: Σαν να σε ξέρω χρόνια από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ακολούθησε το δεύτερο μυθιστόρημα από τις ίδιες εκδόσεις: Είμαι κι εγώ σαν κι εσένα.

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                       

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.