HomeΓύρω από ένα βιβλίοΝέες ΚυκλοφορίεςΚρυφές πτυχές του Μακεδονικού – Σταύρος Τζίμας.

Κρυφές πτυχές του Μακεδονικού – Σταύρος Τζίμας.

Κρυφές πτυχές του Μακεδονικού – Σταύρος Τζίμας.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Κρυφές πτυχές του Μακεδονικού»

του Σταύρου Τζίμα

ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Έχει βαλτώσει στην εφαρμογή της επί του πεδίου, η πολυσυζητημένη Συμφωνία των Πρεσπών, έξι χρόνια μετά την ψήφισή της;
Γιατί δεν προχωράει η υλοποίησή της erga omnes και ποιο είναι το μέλλον της; μπορεί να καταρρεύσει από τις ισχυρές γεωπολιτικές αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή και την πίεση της Βουλγαρίας και τι θα σημάνει αυτό για τις ισορροπίες στην Βαλκανική;
Είναι μερικά από τα επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών που θα συζητηθούν, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Σταύρου Τζίμα υπό τον τίτλο «Κρυφές πτυχές του Μακεδονικού» (εκδ. Επίκεντρο), την Τρίτη 12 Μαρτίου, στις 7.00 μ.μ, στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Λεωφόρος Δημοκρατίας 335, Aλεξανδρούπολη).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν :
• Γιάννης Λασκαράκης, πολιτικός μηχανικός, συγγραφέας
• Γιώργος Πεταλωτής, πρώην υπουργός
και ο συγγραφέας του βιβλίου Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Πανταζίδης, δημοσιογράφος.

Πώς φτάσαμε όμως στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία προκάλεσε κραδασμούς στην πολιτική ζωή και διχασμό στην κοινωνία; Τα επίσημα γεγονότα είναι πάνω κάτω γνωστά.
Αλλά «πίσω από την κουρτίνα», από το 1991 οπότε εμφανίστηκε κράτος με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και ξεκίνησε ο ελληνικός διπλωματικός και πολιτικός μαραθώνιος για την μη καταγραφή του στον παγκόσμιο χάρτη, τουλάχιστον «με το όνομα Μακεδονία ή παραγωγό της;», διεξήχθη μια άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα μάχη.

Μερικά από τα παρασκήνια του βιβλίου:

*Ο καυγάς Μιλόσεβοτς-Γκλιγκόρωφ στην βίλα της Αχρίδας για το διαζύγιο της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από την καταρρέουσα Γιουγκοσλαβία.

*Κίσινγκερ σε Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο Νταβός: «Κώστα, κοίτα να συναντηθείς με τον Γκλιγκόρωφ. Ελάτε σ’ εμάς στην Αμερική, θα βρεθεί κάποια ευκαιρία για να έρθετε διακριτικά, με κάποια πρόφαση και εκεί να συνομιλήσετε και να το τελειώνουμε το ζήτημα αυτό…»

*Γκλιγκόωφ σε σλαβομακεδόνες ομοεθνείς του στη Νέα Υόρκη: «Δεν ξέρω αν στις φλέβες μας κυλάει σταγόνα αίμα αρχαίων Μακεδόνων».

*Χόλμπρουκ για την διαπραγμάτευση γύρω από την Ενδιάμεση Συμφωνία, με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Εκάλη: «Ξέρεις πώς είναι να συζητάς μαζί του; Ενώ σου μιλάει κάποια στιγμή γέρνει το κεφάλι και τον παίρνει ο ύπνος. Εγώ περιμένω να του περάσει και αρχίζω πάλι από την αρχή. Όλη την ημέρα κράτησε αυτό το πράγμα δίχως κανένα αποτέλεσμα…»

*Ο Τόμας Μίλερ «φυλακίζεται» σ’ ένα δωμάτιο στην βίλα της Εκάλης για να μην ανακοινώσει πρώτος την Ενδιάμεση Συμφωνία.

*Η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και η απόπειρα δολοφονίας του Γκλιγκόροφ. Στόγιαν Αντώφ, στενός συνεργάτης του σλαβομακεδόνα ηγέτη: «Ο Μιλόσεβιτς δεν ήθελε την συμφωνία με την Ελλάδα για να έχει τη Μακεδονία στο χέρι του…»

*Το «ψηστήρι» στον Μάθιου Νίμιτς, στο σπίτι του Νίκου Ευθυμιάδη στο Νέο Ρύσιο της Θεσσαλονίκης. Άγριο «πέσιμο» από Έλληνες επιχειρηματίες.

*Ποιος επιχείρησε να λαδώσει με 1.000.000 δολάρια τον Γκλιγκόρωφ για να πουλήσει το όνομα;

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

 

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.