HomeΓύρω από ένα βιβλίοΝέες ΚυκλοφορίεςΤο κοινωνικό φύλο – Θέματα Ισότητας των φύλων,ρατσισμός.

Το κοινωνικό φύλο – Θέματα Ισότητας των φύλων,ρατσισμός.

Το κοινωνικό φύλο – Θέματα Ισότητας των φύλων,ρατσισμός.

 

 

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΥΛΟ

ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Connell R. W.

 

Το βι­βλίο αυτό, του R. W. Connell, ενός από τους κο­ρυ­φαί­ους θε­ω­ρη­τι­κούς και ανα­λυ­τές του κοι­νω­νι­κού φύ­λου, είναι μια ευα­νά­γνω­στη εισα­γω­γή στις σύγ­χρο­νες σπου­δές, τις θε­ω­ρί­ες και τις πο­λι­τι­κές για το κοι­νω­νι­κό φύ­λο.

Ο συγ­γρα­φέ­ας προ­σεγ­γί­ζει ένα εκ­πλη­κτι­κά ευρύ φά­σμα γνώ­σε­ων για να προ­σφέ­ρει στον ανα­γνώ­στη μια εισα­γω­γή σε βά­θος, στις σπου­δές του κοι­νω­νι­κού φύ­λου σε έναν πο­λυ­πο­λι­τι­σμι­κό και πα­γκο­σμι­ο­ποι­η­μέ­νο κό­σμο.

Το βι­βλίο δι­ε­ρευ­νά εν­δε­λε­χώς ένα από τα πιο αμ­φι­λε­γό­με­να και αντι­φα­τι­κά ζη­τή­μα­τα του δεύ­τε­ρου φε­μι­νι­στι­κού κύ­μα­τος, αυτό του Κοι­νω­νι­κού Φύ­λου, προ­σφέ­ρο­ντας μια σύγ­χρο­νη οπτι­κή πά­νω στο θέ­μα.

Ο Connell προ­σφέ­ρει ένα κα­λο­δι­α­τυ­πω­μέ­νο πλαί­σιο για τις σπου­δές του κοι­νω­νι­κού φύ­λου, βα­σι­σμέ­νο σε μια σύν­θε­ση της δο­μι­στι­κής και με­τα­δο­μι­στι­κής ανά­λυ­σης. Ανα­δει­κνύει τον πο­λυ­δι­ά­στα­το και δυ­να­μι­κό χα­ρα­κτή­ρα των σχέ­σε­ων που δι­α­περ­νούν το κοι­νω­νι­κό φύ­λο. Δεί­χνει πως μπο­ρούν να συν­δε­θούν οι ατο­μι­κές επι­λο­γές με μα­ζι­κά κοι­νω­νι­κά πρό­τυ­πα και πώς το­πο­θε­τεί­ται το κοι­νω­νι­κό φύ­λο στην ιστο­ρι­κή δι­α­δι­κα­σία που στα­θε­ρά με­τα­σχη­μα­τί­ζει τις σχέ­σεις που το δι­α­περ­νούν.

Μέ­σα από τις σε­λί­δες του βι­βλίου, ο ανα­γνώ­στης, εισά­γε­ται στην εν­νοι­ο­λό­γη­ση του φύ­λου και το προ­σεγ­γί­ζει πλη­ρέ­στε­ρα, με την πα­ρα­δειγ­μα­τι­κή χρή­ση πρό­σφα­των ερευ­νών, έτσι ώστε να κα­τα­νο­ή­σει κα­λύ­τε­ρα τις έμ­φυ­λες εμπει­ρί­ες του, τις σκέ­ψεις και τις δρά­σεις του, τον έμ­φυ­λο εαυ­τό του αλ­λά και τα άλ­λα έμ­φυ­λα υπο­κεί­με­να γύ­ρω του με τα οποία επι­κοι­νω­νεί και δη­μι­ουρ­γεί σχέ­σεις, χω­ρίς στε­ρε­ο­τυ­πι­κές προ­κα­τα­λή­ψεις, μύ­θους, ιδε­ο­λο­γί­ες και προ­ϊ­δε­ά­σεις.

Το βι­βλίο εξε­τά­ζει την κα­τη­γο­ρία του φύ­λου ως πο­λύ­μορ­φο προ­ϊ­όν κοι­νω­νι­κών δυ­νά­με­ων κα σχέ­σε­ων εξου­σί­ας μέ­σα από ένα εύρος δο­μών και θε­σμών που εκτεί­νο­νται από την προ­σω­πι­κό­τη­τα, το σώ­μα και τη σε­ξου­α­λι­κό­τη­τα και φθά­νουν μέ­χρι την ερ­γα­σία, την εκ­παί­δευ­ση, τον ιμπε­ρι­α­λι­σμό και την πα­γκό­σμια οικο­νο­μία και ειρή­νη.

 

Η R. W. Connell είναι κα­θη­γή­τρια παι­δα­γω­γι­κής στο Πα­νε­πι­στή­μιο του Σίδ­νεϊ.

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

 

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.