HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΔρ Ανδρέας Μήλιος – Η αθηναϊκή και η σύγχρονη δημοκρατία, διδάγματα από την αθηναϊκή – Εκδόσεις Κλειδάριθμος – Γράφει η Λεύκη Σαραντινού.

Δρ Ανδρέας Μήλιος – Η αθηναϊκή και η σύγχρονη δημοκρατία, διδάγματα από την αθηναϊκή – Εκδόσεις Κλειδάριθμος – Γράφει η Λεύκη Σαραντινού.

Δρ Ανδρέας Μήλιος – Η αθηναϊκή και η σύγχρονη δημοκρατία, διδάγματα από την αθηναϊκή – Εκδόσεις Κλειδάριθμος – Γράφει η Λεύκη Σαραντινού.

 

 

«Η αθηναϊκή και η σύγχρονη δημοκρατία, διδάγματα από την αθηναϊκή»

 

Ένα βιβλίο περί ιστορικού, φιλοσοφικού, αλλά και πολικού περιεχομένου, δοκιμιακού χαρακτήρα, καταθέτει στην ελληνική δοκιμιακή παραγωγή ο Δρ Ανδρέας Μήλιος, Διδάκτωρ Πολιτειολογίας του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης. Η μελέτη του έχει τίτλο «Η αθηναϊκή και η σύγχρονη δημοκρατία, διδάγματα από την αθηναϊκή» και η ανάγνωσή της έχει πολλαπλό όφελος για τον σημερινό αναγνώστη, καθώς και πολλές άμεσες εφαρμογές στην καθημερινότητά μας και, κυρίως, στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η δημοκρατία στις μέρες μας.

 

Ο συγγραφέας ξεκινά από την παραδοχή ότι σήμερα ο θεσμός της Δημοκρατίας γνωρίζει, όσο κι αν αυτό δεν μας αρέσει, μία αναπόφευκτη παρακμή, καθώς απειλείται τόσο από τον χώρο της ακροδεξιάς, αλλά και από την αναρχική ιδεολογία που μπολιάζει τον θεσμό με άφθονη ασυδοσία. Θεωρεί ότι τα διδάγματα που θα μπορούσαμε να αντλήσουμε από την- αρκετά καλύτερη ομολογουμένως-λειτουργία της άμεσης δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα των αρχαϊκών και των κλασικών χρόνων είναι άφθονα και εφαρμόσιμα στη σημερινή μορφή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Επομένως, το ανάγνωσμα αυτό θα μπορούσε να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμο τόσο στους σημερινούς πολίτες, αλλά και στους πολιτικούς και στους κυβερνώντες.

 

Προτού ο Δρ Μήλιος καταθέσει τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις του σχετικά με το εν λόγω θέμα, ανατέμνει με κάθε λεπτομέρεια την έννοια της πόλης-κράτους και του πολίτη στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία ως θεσμό στην αρχαία Αθήνα και τα όργανα λειτουργίας της. Εξετάζει, επιπροσθέτως και τη θέση της γυναίκας στην αρχαία αθηναϊκή κοινωνία, αλλά και την ίδια τη φύση του δημοκρατικού θεσμού στην πόλη αυτή κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο παρέχοντας ιστορικά τεκμηριωμένες πληροφορίες και ταξιδεύοντας τον αναγνώστη σε εκείνη τη μακρινή εποχή. Ήταν πράγματι, άραγε, όμως, αληθινή η δημοκρατία τότε; Το ερώτημα αυτό είναι εύλογο, αν σκεφθεί κανείς ότι το αθηναϊκό πολίτευμα απέκλειε από το δικαίωμα του ενεργού πολίτη τους δούλους, τους μετοίκους και τις γυναίκες, τους περισσότερους, δηλαδή, από τους κατοίκους που έμεναν τότε στη διάσημη τότε και σήμερα πόλη-κράτος;

 

Μετά από την κριτική αυτή, ο συγγραφέας προβαίνει στην αναλυτική εξέταση των θεσμών όχι της άμεσης, αλλά της σημερινής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Μόνο τότε προβαίνει στη σύγκριση μεταξύ του τότε και του σήμερα, μεταξύ της σύγχρονης αντιπροσωπευτικής και της αρχαίας άμεσης αθηναϊκής δημοκρατίας. Οι προτάσεις του συνίστανται σε τρεις βασικούς πυλώνες: την απεπαγγελματοποίηση της πολιτικής, στον πραγματικό διαχωρισμό των τριών εξουσιών και τη διεύρυνση της συμμετοχικής βάσης των πολιτών στη πολιτική διαδικασία και διαμόρφωση της πολιτικής βούλησης.

 

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο ανάγνωσμα το οποίο φιλοδοξεί να «σώσει» τη δημοκρατία από τους αφορισμούς που τις αποδίδουν διάφοροι καλοθελητές σήμερα και να την αποκαταστήσει και πάλι στο βάθρο που της αξίζει να έχει. Διότι η Δημοκρατία μπορεί πράγματι να έχει θετικές επιπτώσεις όταν υιοθετηθεί ως πολίτευμα για τους πολίτες των σύγχρονων κοινωνιών και να μας λυτρώσει από τον ολοκληρωτισμό.

 

 

Ο Δρ Ανδρέας Μήλιος είναι διδάκτορας Πολιτειολογίας του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης και οικονομολόγος με ειδίκευση στο Μάρκετινγκ και συγγραφέας 9 βιβλίων. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο Επικοινωνιακό Μάρκετινγκ και στην οργάνωση και λειτουργία της άμεσης δημοκρατίας. Δίδαξε και διδάσκει για πολλά χρόνια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στην Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και σε ιδιωτικά κολλέγια. Έχει προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πολλές επιχειρήσεις. Διετέλεσε Εθνικός Εμπειρογνώμονας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ταμείου ασφάλισης ΤΑΥΤΕΚΩ, Ειδικός Επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη και Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας.

Λεύκη Σαραντινού.

 

 

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.