HomeΓύρω από ένα βιβλίοΝέες ΚυκλοφορίεςΧρήστος Σακελλάρης – “Ανάσταση στα Μπαλκόνια  και άλλα διηγήματα” – Εκδόσεις Αρμός. 

Χρήστος Σακελλάρης – “Ανάσταση στα Μπαλκόνια  και άλλα διηγήματα” – Εκδόσεις Αρμός. 

Χρήστος Σακελλάρης – “Ανάσταση στα Μπαλκόνια  και άλλα διηγήματα” – Εκδόσεις Αρμός. 

Ανάσταση στα Μπαλκόνια  και άλλα διηγήματα  Χρήστος Σακελλάρης

 

Πρόκειται για μία συλλογή από δεκαπέντε διηγήματα, τα οποία εκτυλίσσονται στη σύγχρονη πραγματικότητα. Τα δεκατέσσερα από αυτά, διαδραματίζονται σε αστικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, στον Μουσικό του Δρόμου, ένας νεαρός συγγραφέας που περνά τα απογεύματά του στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης, κάθε βράδυ φεύγοντας, περπατάει στους πιο κεντρικούς δρόμους της συμπρωτεύουσας, παρατηρώντας την πόλη και τους ανθρώπους της. Την προσοχή του θα τραβήξει ένας μουσικός του δρόμου, γνωστός στους περισσότερους Θεσσαλονικείς.

Στην Ανάσταση στα Μπαλκόνια, περιγράφεται ο τρόπος που ένας νεαρός καλλιτέχνης έζησε τη Μεγάλη Εβδομάδα της καραντίνας του 2020, ζωγραφίζοντας τον Εσταυρωμένο, ακούγοντας Τρίτο Πρόγραμμα, στοχαζόμενος, αλλά και απολαμβάνοντας την πρωτοφανή ησυχία που σκέπαζε την πόλη εκείνη την περίοδο.

Στη Μαντινάδα, περιγράφεται η μεταμεσονύχτια επίσκεψη τεσσάρων φίλων σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί, στο οποίο γνωρίζονται με δύο όμορφες κοπέλες, οι οποίες κατάγονται από την Κρήτη.

Στο Λευκό Κατευόδιο, περιγράφεται η κηδεία και η ταφή ενός αγαπημένου παππού, υπό τη λευκή συνοδεία του χιονιού. Γίνεται αναδρομή στη ζωή του νεκρού, ο οποίος είχε πάντα μία ιδιαίτερη σχέση με το χιόνι.

Στον Ιχθυοπώλη, περιγράφονται οι περιπέτειες ενός ομοφυλόφιλου ιχθυοπώλη με μία ομοφοβική γειτόνισσά του.

Στη Μια Στιγμή Αδυναμίας, περιγράφεται η δύσκολη ζωή μιας φοιτήτριας που κατάγεται από την επαρχία, από μία οικονομικά ασθενή οικογένεια, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Στα Αστικά Φλερτ, περιγράφονται τα φλερτ ενός νεαρού άνδρα με κάποιες άγνωστες κοπέλες που συναντάει μέσα στο λεωφορείο ή καθώς περιμένει το αστικό στη στάση.

Στην Παραμονή Χριστουγέννων, περιγράφεται το δράμα μιας οικογένειας που χάνει ένα από τα μέλη της την παραμονή Χριστουγέννων του 2020 από κορωνοϊό, αλλά και η χαρά που δέσποζε την προηγούμενη παραμονή Χριστουγέννων στο σπίτι της, έναν χρόνο πριν από την εμφάνιση της θανατηφόρας πανδημίας.

Στον Καθαριστή, περιγράφεται η εργασία ενός χαρούμενου και αισιόδοξου καθαριστή σε ένα συγκρότημα πολυκατοικιών. Κατά την καλοκαιρινή του άδεια, παραθερίζει στη Χαλκιδική, όπου ένα απρόοπτο γεγονός θα συμβεί.

Στον Ανθοκόμο, περιγράφεται το διακόνημα ενός μοναχού στο Άγιο Όρος, ο οποίος φροντίζει τα πολυάριθμα λουλούδια της σκήτης. Ένας νεαρός προσκυνητής, φοιτητής Μαθηματικών, παρατηρεί τον καλόγερο ανθοκόμο και επιδιώκει να συνομιλήσει μαζί του.

Στις Αθώες Γυαλιστερές, περιγράφεται η απόφαση ενός ευαίσθητου άνδρα να μαγειρέψει όστρακα και οι απρόβλεπτες συνέπειες αυτής της απόφασης, εφόσον συνειδητοποιεί με δραματικό τρόπο το πόσο ευφυή, αθώα και αξιαγάπητα είναι τα ολοζώντανα όστρακα που έχει μπροστά του και ετοιμάζεται να τα ζεματίσει.

Στο Τυχερό, περιγράφεται η διαδικασία της εκταφής ενός νεκρού, ενώ ένα κοινωνικής ευαισθησίας δίλημμα, εμφανίζεται στη σκέψη του κεντρικού ήρωα.

Στον Γάμο, περιγράφεται η ερωτική σχέση ενός νεαρού ζευγαριού στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και η προσπάθειά του να οδηγήσει τη σχέση του αυτή στον γάμο.

Στο Πάνω από την Πόλη, περιγράφεται η δραματική καθημερινότητα ενός έφηβου μαθητή, ο οποίος δέχεται έντονο εκφοβισμό από τους συμμαθητές του, επειδή είναι διαφορετικός από αυτούς.

Τέλος, στους Σπουργίτες, περιγράφεται η τρυφερότητα ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος ρίχνει ψωμάκι στη μεγάλη γλάστρα του μπαλκονιού του τον Χειμώνα, ταΐζοντας έτσι τα σπουργιτάκια που κατοικούν στις φλαμουριές του δρόμου.

 

 

Ο Χρήστος Σακελλάρης γεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεολογία και Πολιτισμός» του Τμήματος Θεολογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως καθηγητής Πληροφορικής στο Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ». Ασχολείται με την εκπαιδευτική ρομποτική, τη συγγραφή, τη χριστιανική εικονογραφία και τη ζωγραφική. Στις εκδόσεις Αρμός κυκλοφορεί το βιβλίο του: Οσιότης Ιστορουμένη. Από τα Συναξάρια στις Εικόνες (2020).

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.