HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΛεύκη Σαραντινού – “Μύθοι που έγιναν Ιστορία” – Εκδόσεις Ενάλιος – Γράφει ο Μπουζάρας Δημήτρης.

Λεύκη Σαραντινού – “Μύθοι που έγιναν Ιστορία” – Εκδόσεις Ενάλιος – Γράφει ο Μπουζάρας Δημήτρης.

Λεύκη Σαραντινού – “Μύθοι που έγιναν Ιστορία” – Εκδόσεις Ενάλιος – Γράφει ο Μπουζάρας Δημήτρης.

«Μύθοι που έγιναν Ιστορία » είναι το νέο βιβλίο της Λεύκη Σαραντινού και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάλιος.

Οι μύθοι, πάντα έχουν μια διαφορετική, μια  μαγική ατμόσφαιρα. Οι περισσότεροι από εμάς, γοητευόμαστε από το πέπλο μυστήριου που τους καλύπτει στο πέρασμα του χρόνου. Οι μύθοι, σχεδόν στο σύνολο τους, έχουν μια δόση αλήθειας η οποία όμως χάνεται στη λήθη.

Είναι πολλές φορές δύσκολο να βρούμε και να «διαβάσουμε» την πραγματική αίτια δημιουργίας και το σκοπό που αυτή εξυπηρετούσε,  ακόμη δυσκολότερο να κατανοήσουμε τους λόγους δημιουργίας εάν δεν «μπούμε» στα συμφραζόμενα  της κάθε εποχής με τις ιστορικές ,κοινωνικοπολιτικές και άλλες συνθήκες που επικρατούσαν.

Δύσκολο επίσης, είναι να καταλάβουμε τους λόγους της διατήρησής και τους σκοπούς που ίσως  εξυπηρετούν κάποιοι από αυτούς ακόμη και σήμερα σαν κομμάτια μιας άλλης εποχής που σαφώς έθετε άλλα ζητήματα σε προτεραιότητα που σήμερα έχουν επιλυθεί-δημιουργία εθνικών κρατώ κ.α. Το βιβλίο  θέτει αυτούς και ακόμη περισσότερους γόνιμους προβληματισμούς  στον αναγνώστη που απλά δε θέλει να περάσει την ώρα του.

 

Η ιστορικός -συγγραφέας Λεύκη Σαραντινού ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος παρουσιάζει, αναλύει και εξηγεί τους κυριότερους μύθους που έλαβαν θέση ιστορικού γεγονότος και εντυπωθήκαν με διαφόρους τρόπους στη μνήμη μας. Κατόπιν ερευνά  και παρουσιάζει  όλους τους παράγοντες που συντέλεσαν στο χτίσιμο και την διατήρηση τους .

Από που προέρχονται οι μύθοι; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Τι είναι αυτό που τους κάνει τόσο ελκυστικούς;

Για ποιους λόγους και από ποιους δημιουργήθηκαν αυτού του είδους οι μύθοι;

Από ποιους συνήθως γίνεται η παρερμηνεία τους;

Ευ σταθούν τελικά, υπάρχουν στοιχεία αληθή που εμπεριέχονται σε αυτούς και ποια είναι αυτά;

Ποια η σχέση τους με την πολιτική, θρησκεία και ιστορία;

Είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντά το παρόν βιβλίο.

Η Ελευθερία (Λεύκη) Σαραντινού γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1984. Έχει πτυχίο Αρμονίας, Αντίστιξης και Δίπλωμα κλαρινέτου, ενώ το 2005 αποφοίτησε με βαθμό άριστα και υποτροφία από το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Από το 2001 ζει στην Κομοτηνή. Έχει εργασθεί σε ωδεία στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής. Σήμερα ασχολείται με τη διδασκαλία της μουσικής και της ιστορίας, με τη συγγραφή και με τη μελέτη της ιστορίας.
Το βιβλίο “Χαμσίν – Ο Άνεμος της Ανατολής” (Εκδοτικός Οίκος Historical Quest, Δεκέμβριος 2014) αποτελεί το πρώτο της μυθιστόρημα και πρώτο της τριλογίας, η οποία εκτυλίσσεται στη δύση των Σταυροφοριών. Εκτός από το ιστορικό μυθιστόρημα έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων όπως το “Φρουτοφίλοι” (Σεπτέμβριος 2018) και το “Σε Χρόνους Βυζαντινούς” (Ιούνιος 2020).
Είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο.

 

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρείς ενότητες. Στην πρώτη ενότητα γίνεται αναφορά των μύθων που αφορούν την περίοδο της τουρκοκρατίας και της ελληνικής επανάστασης. Εξετάζονται τα παρακάτω:

Το λάβαρο, Αγία Λαύρα, κρυφό σχολείο. Ο ρόλος του Πατριαρχείου ,των κοτζαμπάσηδων και των αρματολών στην Ελληνική Επανάσταση, ο μεσαίωνας στο Βυζάντιο και οι διώξεις των αιρετικών.

Στη δεύτερη ενότητα καλύπτει  το Βυζάντιο και τη Ρώμη, Διωγμοί των Χριστιανών, άλωση της Κωνσταντινούπολης, Κωνσταντίνος Α΄ Νέρωνας.

Στην τρίτη ενότητα εξετάζονται οι μύθοι των νεότερων χρόνων ειδικότερα ¨οι Εβραίοι και ο μύθος των σοφών της Σιών, Εγκλήματα Β΄Π Πολέμου ,η παραβεβλημένη συμβολή των Σοβιετικών.

Η συγγραφέας αρχικά παραθέτει το μύθο, κατόπιν εισάγει τον αναγνώστη στο ευρύτερο και  ακριβές ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συνέβη το γεγονός παραθέτοντας επίσης πηγές αλλά και επεξηγηματικές πληροφορίες που βοηθούν τον αναγνώστη να κατά νοήσει περισσότερο τα λεγόμενα αλλά και να λάβει περισσότερες πληροφορίες για το τόπο γεγονός η πρόσωπο.

Τέλος παραθέτει και αναλύει τους λόγους δημιουργίας του μύθου αλλά και τις ψυχολογικές ανάγκες δημιουργίας του   σε όλη τους την έκταση και με τη αντικειμενικότητα που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τον οποιονδήποτε βρίσκεται υπό την ιδιότητα του ιστορικού.

Η συγγραφέας ανοίγει μια σημαντική πόρτα αυτή της πραγματικής αλήθειας. σε μια συγκεκριμένη “θέση”, που του επιτρέπει να βλέπει τα πράγματα από μια συγκεκριμένη “γωνία όρασης”, και συνεπώς να τα “φωτίζει” με το φως που πέφτει μόνο από αυτή τη γωνία.

Μιας αλήθειας που είναι άγνωστη στους περισσότερους δικαιολογημένα διότι δεν διδάχθηκαν αυτό που πραγματικά συνέβη για διάφορους λόγους.

Μιας αλήθειας που θα είναι ίσως δύσκολο να λάβει τη θέση της και να εδραιωθεί  μέσα σε βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις και βεβαιότητες πολλών χρόνων μιας αλήθειας ωστόσο  που θα πρέπει επιτέλους να λάμψει πέρα από τις όποιες αντιρρήσεις ή προκαταλήψεις.

Το παραπάνω δεν έχει να κάνει ούτε με την μνήμη ούτε με τα γεγονότα ούτε προφανώς θέλει να θίξει πρόσωπα και πράγματα αξίες και ιδανικά με όλους όσους προσέφεραν και προσφέρουν σε αυτό τον τόπο ,έχει να κάνει με την τάξη σε μια κοινωνία που προχώρησε και προχωρά χάρη σε όλους εκείνους που βοήθησαν για αυτό από το δικό τους μετερίζι.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα επιστημονικό όσο και συγγραφικό εγχείρημα.

Ένα πόνημα βασισμένο σε πηγές, βιβλιογραφία αλλά και πολύχρονη μελέτη και τριβή της συγγραφέως με το αντικείμενο .Όπως παραδέχεται και η ίδια δεν πρόκειται για ένα αυστηρώς επιστημονικό εγχειρίδιο παρόλα αυτά είναι ένα πλήρως τεκμηριωμένη εργασία που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας επιστημονικής προσέγγισης η οποία διαβάζεται δίχως πρότερη γνώση των γεγονότων που παρατίθενται.

Με γλώσσα ζωντανή και εύπεπτη  με σαφήνεια και ακριβόλογες εκφράσει καθιστά το βιβλίο προσιτό και  πλήρως κατανοητό από το ευρύ κοινό στο οποίο ούτως η άλλως απευθύνεται.

Μια ξενάγηση στο εργαστήρι του ιστορικού όπου όμως όλα συζητούνται.Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ερωτήματα αφενός γόνιμα και αφετέρου επίκαιρα και υποδηλώνονται σκόπιμες κατευθύνσεις για την περαιτέρω έρευνα. κρίνει αμερόληπτα φίλους και αντιπάλους του, αφήνοντας τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.