Το Βυζάντιο ανάμεσα σε δυτικές πόλεις και ανατολικές αυτοκρατορίες.
Το Βυζάντιο ανάμεσα σε δυτικές πόλεις και ανατολικές αυτοκρατορίες.
Το παρόν σύγγραμμα προσφέρει μια ενδελεχή ανάλυση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών αντιλήψεων σχετικά με την πολιτική οργάνωση των ιταλικών πόλεων-κρατών, υπό το πρίσμα της πρόσληψης της αρχαίας φιλοσοφικής γραμματείας, διάφορων ερμηνειών της πτώσης του Βυζαντίου και τη δράση της ελληνικής διασποράς στην Ιταλία. Στο δεύτερο μέρος, επιχειρείται για πρώτη φορά η πραγμάτευση των ιδεών που επικράτησαν στη μεσαιωνική και νεώτερη Ινδία αναφορικά με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία σε σύνδεση με ευρύτερες συζητήσεις για τη γένεση και την παρακμή των αυτοκρατοριών στις βυζαντινές, ισλαμικές και ευρωπαϊκές παραδόσεις.
Το Βυζάντιο ανάμεσα σε δυτικές πόλεις και ανατολικές αυτοκρατορίες
- Περιεχόμενα
- Πρόλογος του συγγραφέα
- Μεταξύ Χίμαιρας και Χάρυβδης: Οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές αντιλήψεις για την πολιτική οργάνωση των ιταλικών πόλεων-κρατών
- Κλασικά προηγούμενα και πηγές: Πολιτεία και δημοκρατία
- Το μεικτό πολίτευμα
- Ο Μετοχίτης για τις ιταλικές πόλεις-κράτη
- Η επανάσταση των Ζηλωτών και η Γένοβα
- Η Βενετία ως μεικτό πολίτευμα: Ο Γεώργιος Τραπεζούντιος
- Ο Χαλκοκονδύλης και οι ιταλικές πόλεις-κράτη
- Οι Βυζαντινοί στρέφονται προς τη Δύση: Αποστόλης, Κυδώνης, Χρυσολωράς και Βησσαρίων
- Η Βενετία ως η Νέα Αθήνα
- Η Βενετία σε επιγράμματα και στην ιστοριογραφία της μεταβυζαντινής περιόδου
- Συμπεράσματα
- Ένας πρώιμος νεώτερος Ινδός στοχαστής για την άνοδο και την παρακμή των αυτοκρατοριών: O Shāh Walī Allāh Dihlawī, οι Μουγκάλ και οι Βυζαντινοί
- Η συγκρότηση του κράτους: Οι απαρχές του κοινωνικού βίου
- Η γένεση και η εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού
- Ο ιδανικός ηγεμόνας
- Το χαλιφάτο
- Μεσαιωνικές και πρώιμες νεώτερες ισλαμικές πηγές σχετικά με τη γένεση του κοινωνικού βίου
- Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΩΝ
- Οι κοινωνικές τριβές
- Η παρακμή των αυτοκρατοριών
- Ο Shāh Walī Allāh για τη βυζαντινή παρακμή
- Συμπεράσματα
- Σημειώσεις
Το Βυζάντιο ανάμεσα σε δυτικές πόλεις και ανατολικές αυτοκρατορίες
Ο Βασίλειος Σύρος είναι Επίτιμος Εταίρος στο Centre for Military History and Conflict Studies του United Service Institution of India, της παλαιότερης δεξαμενής σκέψης της Νότιας Ασίας (ιδρ. 1870) για έρευνα σε θέματα εθνικής ασφάλειας και τη στρατιωτική ιστορία. Επίσης, είναι δια βίου μέλος του Clare Hall του Πανεπιστημίου του Cambridge, και Διευθυντής του Early Modern Greek Culture Program του Medici Archive Project (Φλωρεντία). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την ιστορία της μεσαιωνικής και νεώτερης πολιτικής σκέψης και θεωρίες περί ηγεσίας. Το βιβλίο του “Το Βυζάντιο ανάμεσα σε δυτικές πόλεις και ανατολικές αυτοκρατορίες” προσφέρει μια ενδελεχή ανάλυση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών αντιλήψεων σχετικά με την πολιτική οργάνωση των ιταλικών πόλεων-κρατών, υπό το πρίσμα της πρόσληψης της αρχαίας φιλοσοφικής γραμματείας, διάφορων ερμηνειών της πτώσης του Βυζαντίου και τη δράση της ελληνικής διασποράς στην Ιταλία. Στο δεύτερο μέρος, επιχειρείται για πρώτη φορά η πραγμάτευση των ιδεών που επικράτησαν στη μεσαιωνική και νεώτερη Ινδία αναφορικά με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία σε σύνδεση με ευρύτερες συζητήσεις για τη γένεση και την παρακμή των αυτοκρατοριών στις βυζαντινές, ισλαμικές και ευρωπαϊκές παραδόσεις.
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.